Kocham lato! Za słońce i zapach ziemi po deszczu. Za świeżość poranków i przezroczyste powietrze przecinane lotem jaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, kiedy na talerzu przeplatają się feerie barw i smaków. Sierpień ma zapach brzoskwiń. Soczystych i słodkich, skropionych gorącymi promieniami letniego słońca. Zerwane prosto z drzewa smakują bajecznie. I takie właśnie lubię najbardziej. Kiedy już nasycę się świeżymi brzoskwiniami, przychodzi czas na przetwory, ciasta i desery. Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-py-szny!
Porcje: 13
Składniki
Ciasto kruche
- 225 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 750 g twarogu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej *
Dodatkowo
- 6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto
- Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
- Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Masa serowa
- Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.
- Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.
Odnośniki
- * można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Och, tak, to jest ciasto, które podbije moje serce, podniebienie, żołądek i duszę!
Jak tylko zobaczylam zdjecie, postanowilam zrobic ten sernik w nadchodzacy weekend. Zapowiada sie wspaniale 🙂 Jesli oczywiscie znajde brzoskwinie…
Sernik w brzoskwiniowej odsłonie fantastycznie się komponuje, zawsze się na niego skuszę, moje ulubione ciasto. Chętnie wykorzystam i Twój przepis. 🙂
U nas brzoskwiń jest teraz dostatek, więc chętnie też wykonam to ciasto.
Wygląda smakowicie. Muszę wytestować przepis
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, dajesz mi okazję by przetestować kolejną z jego wersji 😉
Ja też uwielbiam serniki 🙂 Może i ten wypróbujesz
Smaki lata! Trzeba korzystać,dopóki jeszcze trwa 🙂
W ogóle przepadam za wszelkimi sernikami, często je robimy i kosztujemy też w restauracjach.
Sernik to dla mnie najtrudniejsze ciasto do zrobienia! Torty, karpatki, brownie – zawsze wychodzą. Sernik – klapa. 🙁
A to ciekawe dlaczego?
na pewno zrobię, może z okazji końca wakacji ? nie ważne to ciasto zawsze się sprawdza 🙂
Dobre na każdą okazję 🙂
Myślisz, że z jakimś zamiennikiem cukru (np. ksylitolem) też będzie OK?
Myślę, że tak 🙂
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast do kawy 🙂
Dawno nie robiłam sernika z brzoskwiniami, więc chętnie się skuszę.
Skuś się, jest pyszny 🙂
Ze świeżymi brzoskwiniami jest z pewnością pyszny. Do tej pory robiłam z brzoskwin w puszce, chyba pora odejśc od tego zwyczaju
Na sernik zawsze się skuszę. Ten wygląda świetnie!
W takich chwilach trochę żałuję, że jestem wege.