Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta kruche, Ciasta z owocami, Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  9 sierpnia, 2021

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Wędrówki po kuchni
Kocham lato! Za słońce i zapach ziemi po deszczu. Za świeżość poranków i przezroczyste powietrze przecinane lotem jaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, kiedy na talerzu przeplatają się feerie barw i smaków. Sierpień ma zapach brzoskwiń. Soczystych i słodkich, skropionych gorącymi promieniami letniego słońca. Zerwane prosto z drzewa smakują bajecznie. I takie właśnie lubię najbardziej. Kiedy już nasycę się świeżymi brzoskwiniami, przychodzi czas na przetwory, ciasta i desery. Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-py-szny!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Chłodzenie ciasta1 hour godz.
Czas całkowity2 hours godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 13
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Ciasto kruche

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 750 g twarogu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej *

Dodatkowo

  • 6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

    Ciasto

    • Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
    • Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

    Masa serowa

    • Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.
    • Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

    Odnośniki

    • * można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.3 4 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Brzoskwinie
    • Serniki pieczone

    Nawigacja wpisu

    Ogórki kanapkowe
    Pizza z grilla – włoska trattoria w Twoim ogrodzie

    Podobne wpisy

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd
    Okazje, Przepisy, Serniki pieczone, Wielkanoc, Wypieki  /  23 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd

    Dżem brzoskwiniowy z wanilią
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Dżem brzoskwiniowy z wanilią

    Kawowy sernik nowojorski
    Przepisy, Serniki pieczone, USA, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  9 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kawowy sernik nowojorski

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    21 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    3 lata temu

    5 stars
    Och, tak, to jest ciasto, które podbije moje serce, podniebienie, żołądek i duszę!

    0
    Odpowiedz
    Anna z Wychowanie to przygoda
    Anna z Wychowanie to przygoda
    3 lata temu

    Jak tylko zobaczylam zdjecie, postanowilam zrobic ten sernik w nadchodzacy weekend. Zapowiada sie wspaniale 🙂 Jesli oczywiscie znajde brzoskwinie…

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Sernik w brzoskwiniowej odsłonie fantastycznie się komponuje, zawsze się na niego skuszę, moje ulubione ciasto. Chętnie wykorzystam i Twój przepis. 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. Kwiatkowska
    P. Kwiatkowska
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    U nas brzoskwiń jest teraz dostatek, więc chętnie też wykonam to ciasto.

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    3 lata temu

    Wygląda smakowicie. Muszę wytestować przepis

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, dajesz mi okazję by przetestować kolejną z jego wersji 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Ja też uwielbiam serniki 🙂 Może i ten wypróbujesz

    0
    Odpowiedz
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    3 lata temu

    Smaki lata! Trzeba korzystać,dopóki jeszcze trwa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    W ogóle przepadam za wszelkimi sernikami, często je robimy i kosztujemy też w restauracjach.

    0
    Odpowiedz
    ladylemon
    ladylemon
    3 lata temu

    Sernik to dla mnie najtrudniejsze ciasto do zrobienia! Torty, karpatki, brownie – zawsze wychodzą. Sernik – klapa. 🙁

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  ladylemon

    A to ciekawe dlaczego?

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    3 lata temu

    5 stars
    na pewno zrobię, może z okazji końca wakacji ? nie ważne to ciasto zawsze się sprawdza 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Koralina

    Dobre na każdą okazję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bogusia G.
    Bogusia G.
    3 lata temu

    Myślisz, że z jakimś zamiennikiem cukru (np. ksylitolem) też będzie OK?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bogusia G.

    Myślę, że tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    3 lata temu

    Sernik to jedno z moich ulubionych ciast do kawy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    3 lata temu

    Dawno nie robiłam sernika z brzoskwiniami, więc chętnie się skuszę.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Pojedztam.pl

    Skuś się, jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    3 lata temu

    Ze świeżymi brzoskwiniami jest z pewnością pyszny. Do tej pory robiłam z brzoskwin w puszce, chyba pora odejśc od tego zwyczaju

    0
    Odpowiedz
    Artur
    Artur
    3 lata temu

    Na sernik zawsze się skuszę. Ten wygląda świetnie!

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lata temu

    W takich chwilach trochę żałuję, że jestem wege.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    21
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz