• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta kruche, Ciasta z owocami, Przepisy, Serniki pieczone  /  9 sierpnia, 2021

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Wędrówki po kuchni
Kocham lato! Za słońce i zapach ziemi po deszczu. Za świeżość poranków i przezroczyste powietrze przecinane lotem jaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, kiedy na talerzu przeplatają się feerie barw i smaków. Sierpień ma zapach brzoskwiń. Soczystych i słodkich, skropionych gorącymi promieniami letniego słońca. Zerwane prosto z drzewa smakują bajecznie. I takie właśnie lubię najbardziej. Kiedy już nasycę się świeżymi brzoskwiniami, przychodzi czas na przetwory, ciasta i desery. Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-py-szny!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Chłodzenie ciasta1 godz.
Czas całkowity2 godz. 10 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 13
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Ciasto kruche

    • 225 g mąki pszennej
    • 150 g zimnego masła
    • 5 łyżek cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa

    • 750 g twarogu
    • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    • 150 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 budyń waniliowy
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej *

    Dodatkowo

    • 6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
      • Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

      Masa serowa

      • Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
      • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.
      • Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

      Odnośniki

      • * można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.7 3 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Brzoskwinie
      • Serniki pieczone

      Nawigacja wpisu

      Ogórki kanapkowe
      Pizza z grilla – włoska trattoria w Twoim ogrodzie

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      21 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      6 miesięcy temu

      5 stars
      Och, tak, to jest ciasto, które podbije moje serce, podniebienie, żołądek i duszę!

      0
      Odpowiedz
      Anna z Wychowanie to przygoda
      Anna z Wychowanie to przygoda
      8 miesięcy temu

      Jak tylko zobaczylam zdjecie, postanowilam zrobic ten sernik w nadchodzacy weekend. Zapowiada sie wspaniale 🙂 Jesli oczywiscie znajde brzoskwinie…

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      8 miesięcy temu

      Sernik w brzoskwiniowej odsłonie fantastycznie się komponuje, zawsze się na niego skuszę, moje ulubione ciasto. Chętnie wykorzystam i Twój przepis. 🙂

      0
      Odpowiedz
      P. Kwiatkowska
      P. Kwiatkowska
      8 miesięcy temu
      Reply to  Bookendorfina

      U nas brzoskwiń jest teraz dostatek, więc chętnie też wykonam to ciasto.

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      9 miesięcy temu

      Wygląda smakowicie. Muszę wytestować przepis

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      9 miesięcy temu

      Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, dajesz mi okazję by przetestować kolejną z jego wersji 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Bielecki.es

      Ja też uwielbiam serniki 🙂 Może i ten wypróbujesz

      0
      Odpowiedz
      Karolina/Nasze Bąbelkowo
      Karolina/Nasze Bąbelkowo
      9 miesięcy temu

      Smaki lata! Trzeba korzystać,dopóki jeszcze trwa 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      9 miesięcy temu

      W ogóle przepadam za wszelkimi sernikami, często je robimy i kosztujemy też w restauracjach.

      0
      Odpowiedz
      ladylemon
      ladylemon
      9 miesięcy temu

      Sernik to dla mnie najtrudniejsze ciasto do zrobienia! Torty, karpatki, brownie – zawsze wychodzą. Sernik – klapa. 🙁

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  ladylemon

      A to ciekawe dlaczego?

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      9 miesięcy temu

      5 stars
      na pewno zrobię, może z okazji końca wakacji ? nie ważne to ciasto zawsze się sprawdza 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Koralina

      Dobre na każdą okazję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bogusia G.
      Bogusia G.
      9 miesięcy temu

      Myślisz, że z jakimś zamiennikiem cukru (np. ksylitolem) też będzie OK?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Bogusia G.

      Myślę, że tak 🙂

      0
      Odpowiedz
      Donna
      Donna
      9 miesięcy temu

      Sernik to jedno z moich ulubionych ciast do kawy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pojedztam.pl
      Pojedztam.pl
      9 miesięcy temu

      Dawno nie robiłam sernika z brzoskwiniami, więc chętnie się skuszę.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Pojedztam.pl

      Skuś się, jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pieprzyć z Fantazją
      Pieprzyć z Fantazją
      9 miesięcy temu

      Ze świeżymi brzoskwiniami jest z pewnością pyszny. Do tej pory robiłam z brzoskwin w puszce, chyba pora odejśc od tego zwyczaju

      0
      Odpowiedz
      Artur
      Artur
      9 miesięcy temu

      Na sernik zawsze się skuszę. Ten wygląda świetnie!

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      9 miesięcy temu

      W takich chwilach trochę żałuję, że jestem wege.

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      21
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply