Sernik z sera warzonego, popularny również pod nazwą sernik gotowany. W moim domu nazywany sernikiem owarzanym, na którym obowiązkowo królowały skąpane w letnim słońcu truskawki, zatopione w soczystej galaretce. Nie mniej jednak jakby nie brzmiała jego nazwa jedno jest pewne - ten sernik to niezapomniany smak, który przywołuje miłe wspomnienia. Bo przecież olfaktoryczne wspomnienia to nie tylko dana potrawa, zapach czy jej smak. To cały wachlarz wspomnień, miejsc, chwil i kochanych osób. Ten sernik zdecydowanie do takich należy. Odświeża zapomniane smaki i przywołuje wspomnienia. Jest puszysty, wyjątkowo delikatny w smaku i nie zbyt słodki. Tajemnicą jego niezwykłego smaku i kremowej konsystencji jest ser - samodzielnie przygotowany babcinym sposobem. Pewnych smaków nigdy się nie zapomina!
Porcje: 12
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 80 g mąki tortowej
- 27 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa serowa
- 2 litry pełnego niepasteryzowanego mleka
- 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
- 6 jajek
- 250 g masła 82%
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.
Masa serowa
- Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
- Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
- Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
- Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Odnośniki
- * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Sernik jest wspaniały. Polecam. Taki twaróg wykorzystuję do przygotowania „paschy” wielkanocnej.
Dziękuję, cieszę się, że smakował 🙂
Ja robię tylko taki sernik na zimno jest pyszny i za kazdym razem wychodzi.polecam.
Na taki sernik z owocami na pewno chętnie się skuszę.
Czy można masło z cukrem ubić mikserem?
Tak też jest w przepisie 🙂
To przepis mojego dzieciństwa, taki serniczek dla nas dzieci to był rarytas na rodzinnych uroczystościach. Z czasem przepis zaginął i wyparły go inne smakowitości. Chętnie go teraz na Wielkanoc wykorzystam i zrobię tę pyszności swoim dzieciom)))
Świetny pomysł 🙂 Dzieciakom z pewnością będzie smakował
Coraz częściej spotykam przepisy na sernik gotowany, ale myślę, że jest on zbyt pracochłonny.
Taki sernik truskawkowy to sama radość dla podniebienia, sama przyjemność, mniam!
Taki sernik na pewno jest pyszny, z chęcią wypróbuję ten przepis.
Bardzo polecam 🙂
Takiego sernika to w życiu nie robiłąm. Ciekawa jestem, czy smakiem różni się od takiego klasycznego, ktory robi się na serze z wiaderka.
Różni się i to bardzo 🙂
Muszę przyznać, że serniki rzadko u nas goszczą. Moje córy ciągle pieką jakieś ciasteczka albo eksperymentują z bułeczkami, ale są otwarte, chętnie się uczą i ciągle wynajdują coś nowego. Może czas na sernik?
Myślę, że warto spróbować. Fajnie, że eksperymentują w kuchni 🙂
Ten sernik wygląda super smakowicie. Musze skorzystać z przepisu. Mąż by się ucieszył.
Ja wbrew pozorom jestem strasznym leniem w kuchni, ale ten ważony ser brzmi jak super wyzwanie! Sama co prawda nie powinnam jeść nabiału, ale jak mój nieMąż, fan serników wszelakich zobaczy ten przepis, to nie da mi spokoju, dopóki nie zrobię! 😀 Przy okazji, już tak zupełnie na boku – pierwszy raz spotkałam się z wyrazem „olfaktoryczny”! 😀 To słowo ewidentnie jest dla mnie za mądre, bo aż wpisałam w wyszukiwarkę, ale definicja SJP mówi, że to jednak tylko o zapach chodzi. Ale i to by się zgadzało, bo na bank tak pięknie pachnie, że zapada w pamięć na długo!
Tak, bo ten sernik przywołuje wspomnienia, olfaktoryczne wspomnienia z dzieciństwa 🙂 Mój mąż też jest fanem serników, zresztą i ja je uwielbiam
Ojeju to tak wygląda apetycznie, że aż spróbuje zrobić albo namówić mamę hah!
Nigdy nie robiłyśmy sernika z sera ważonego, a wygląda bardzo smacznie.
O rany dostałam odznakę od fb, że jestem fanem i liderem tej strony 🙂
No jak tu nie bywać?
Takie kuszenie, że Ewa chyba Adama tak nie kusiła tym swoim jabłuszkiem.
Uwielbiam serniki, takiego nie jadłam.Nie zjem, nie umiem piec.
Przyjadę do Ciebie i będziesz na moich oczach go piekła 🙂
Pozdrawiam!
No to mam nadzieję, że będziesz do mnie zaglądać często 🙂 Oczywiście miło by mi było gościć Cię w moich skromnych progach 🙂
Taaa…skromne, umrzeć można z pysznego obżarstwa!!!
Dzięki 🙂
Każdy sernik dla mnie jest po prostu numerem jeden 🙂
Bardzo fajny przepis. Z chęcią po niego sięgnę.
Wow, świetnie opisany przepis! A sernik wygląda baaaardzo smacznie! Dzięki 🙂
Dziękuję
Zobaczylam zdj i musialam do Ciebie zagladnac! Jestem pod wrazeniem! 😉
Uwielbiam takie serniki. Już zapisałam twój przepis i na pewno wypróbuję!
Serniczek bym sobie zjadła z truskawkami :3
Jestem fanką serniczków! Wspaniały wpis i pyszny przepis!! Wyglada niesamowicie smacznie na zdjęciach i na pewno w smaku jest obłędny
Jest bardzo kaloryczny, ale zapisuję go na specjalne okazje.
Tak, jest kaloryczny. Od czasu do czasu można sobie pozwolić 😉
Znowu u Ciebie coś absolutnie obłędnego 😀 Nie chcesz mnie adoptować haha 😉 :*
Akurat syn się wyprowadził, więc zwolniło się miejsce 😀
Nigdy takiego nie robiłam, muszę wypróbować przepis 🙂
Bardzo lubie serniki w każdej prosta I a ten musi być pycha ?
Przepis wypróbuje z malinami. Nie robiłam nigdy takiego sera. Zobaczę jaki będzie efekt.
Serniki uwielbiam, a takiego to jeszcze nie jadłam! : )
Nie jestem miłośniczką sernika, ale taki z galaretką lubię od czasu do czasu zjeść 😉
Uwielbiam serniki 🙂 bardzo ciekawy przepis choć chyba pracochłonny.
Nie, nie jest pracochłonny 🙂
Apetycznie wygląda 🙂