Delikatne, kruche ciasto. Słodkie, soczyste i cudownie pachnące latem morele. Wspaniała, serowa masa cudowanie pachnąca wanilią. Tylko tyle i aż tyle znajdziecie w tej wspaniałej tarcie. Wspaniałe, letnie i proste w przygotowaniu ciasto. Morelowe love, które zachwyca smakiem.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie serowe
- 250 g sera trzykrotnie mielonego
- 120 g drobnego cukru
- 150 g ricotty
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 400 g moreli
- 3 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.
Nadzienie serowe
- Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Śladami słodkiej babeczki
Tatry juz dawno nie robilam, ale twoja wyglada tak apetycznie, ze skusze sie na weekend ?
Uwielbiamy morele a takie pieczone są jeszcze lepsze 😀 Mega super tarta <3
Ta tarta musi być pyszna 🙂 muszę koniecznie wypróbować ten przepis
Ależ ta tarta wygląda obłędnie! Spróbowałabym, choć nie wiem czy poprzestała bym na jednym kawałku. ?
No ciężko przestać 🙂
To połączenie wyjątkowo udane i bardzo, ale to bardzo apetyczne :))
Wygląda smakowicie dla wielbicieli cukru i słodkości.
A ja siedzę w domu i mam ochotę na coś słodkiego. Jutro będę to robić.
Właśnie zrobiłam sobie listę zakupów.
Czuję, że będzie pysznie.
Oj będzie 🙂 Życzę smacznego 🙂
Wyrzucę z przepisu migdały i będzie dobrze 😀 (nie lubię)
Dasz wiarę, że nigdy nie robiłam tarty!? A uwielbiam takie 'wynalazki’! Tę spałaszowałabym na jeden raz 😀
No to koniecznie musisz zrobić 🙂
Zawsze jak tutaj zaglądam to robię się głodna. :p Pyszności!
Ech od czasu do czasu zjadłabym takie pryszności… 🙂
Masz talent, pozazdrościć tylko…
Wiesz, co lubię 🙂 uwielbiam tarty, choć morelowej jeszcze nie jadłem 🙂 Może czas spróbować? Hmm…
Zdecydowanie polecam spróbować 🙂
Tez chętnie dodaje ricotte do nadzienia serowego. Dużo fajniejsza konsystencja
A dopiero co właśnie jadłam morele ????
Jak się widzi takie pyszne przepisy to tym bardziej boli alergia na białka mleka ?
Też mam alergię na laktozę, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z sera 🙂 Są i na to sposoby
Tak proste przepisy biorę w ciemno, bo nawe ja ich nie jestem w stanie zepsuć 😉
Wygląda smakowicie!
Kocham ciasta z dodatkiem owoców, taka tarta wydaje się lekka i wygląda naprawdę kusząco. Musi być przepyszna!
Wow wygląda pysznie:)
akurat chodziło za mną coś z serem. zastanawiam się, czy jeśli zamiast moreli dam maliny, to czy ciasto nie siądzie? jak myślisz?
Można spróbować,a le nie przesadzić z ilością 🙂
smakowite podróże 😀
Jak ja bym chciała tak piec! Póki co, jestem na etapie zakupu form do ciast, w tym i do tarty, którą uwielbiam. Serowej z morelami jeszcze nie jadłam, jedynie cytrynową i z truskawkami. Przepis sobie zapiszę :).
uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂
uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂
Z odległości to najpierw myślałam, że to pizza 😀 Wypróbowałabym ten przepis, tylko bez migdałów, bo jakoś nie przepadam. Brzmi to trochę jak sernik tylko na kruchym cieście.
Wygląda pysznie!
Wygląda pysznie, muszę spróbować! Testowałaś może z innymi owocami?
Niestety jeszcze nie
MNIAM przepis oczywiście zapisuję. Tarta wygląda bajecznie