Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta z owocami, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki, Wypieki kruche  /  15 lipca, 2014

Serowa tarta z morelami

Wędrówki po kuchni
Delikatne, kruche ciasto. Słodkie, soczyste i cudownie pachnące latem morele. Wspaniała, serowa masa cudowanie pachnąca wanilią. Tylko tyle i aż tyle znajdziecie w tej wspaniałej tarcie. Wspaniałe, letnie i proste w przygotowaniu ciasto. Morelowe love, które zachwyca smakiem.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie serowe

  • 250 g sera trzykrotnie mielonego
  • 120 g drobnego cukru
  • 150 g ricotty
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 400 g moreli
  • 3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

    Ciasto kruche

    • Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.

    Nadzienie serowe

    • Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
      Smacznego!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Śladami słodkiej babeczki

    4.5 2 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Morele
    • Tarty

    Nawigacja wpisu

    Makaron z klopsikami według Jamiego
    Drożdżówki z truskawkami

    Podobne wpisy

    Sernik na zimno z morelową żelką
    Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  28 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik na zimno z morelową żelką

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami
    Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  24 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami

    Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus
    Dania z kaszą, Obiady, Przepisy, Wieprzowina, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  22 lipca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    35 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ania
    Ania
    5 lat temu

    Tatry juz dawno nie robilam, ale twoja wyglada tak apetycznie, ze skusze sie na weekend ?

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    5 lat temu

    Uwielbiamy morele a takie pieczone są jeszcze lepsze 😀 Mega super tarta <3

    0
    Odpowiedz
    WnętrzaDlaCiebie
    WnętrzaDlaCiebie
    5 lat temu

    Ta tarta musi być pyszna 🙂 muszę koniecznie wypróbować ten przepis

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    5 lat temu

    Ależ ta tarta wygląda obłędnie! Spróbowałabym, choć nie wiem czy poprzestała bym na jednym kawałku. ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Marlena H.

    No ciężko przestać 🙂

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    5 lat temu

    To połączenie wyjątkowo udane i bardzo, ale to bardzo apetyczne :))

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    5 lat temu

    Wygląda smakowicie dla wielbicieli cukru i słodkości.

    0
    Odpowiedz
    Ewelina P
    Ewelina P
    5 lat temu

    A ja siedzę w domu i mam ochotę na coś słodkiego. Jutro będę to robić.
    Właśnie zrobiłam sobie listę zakupów.
    Czuję, że będzie pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Ewelina P

    Oj będzie 🙂 Życzę smacznego 🙂

    0
    Odpowiedz
    BlondeKitsune
    BlondeKitsune
    5 lat temu

    Wyrzucę z przepisu migdały i będzie dobrze 😀 (nie lubię)

    0
    Odpowiedz
    Magda M. blog
    Magda M. blog
    5 lat temu

    Dasz wiarę, że nigdy nie robiłam tarty!? A uwielbiam takie 'wynalazki’! Tę spałaszowałabym na jeden raz 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Magda M. blog

    No to koniecznie musisz zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lat temu

    Zawsze jak tutaj zaglądam to robię się głodna. :p Pyszności!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lat temu

    Ech od czasu do czasu zjadłabym takie pryszności… 🙂
    Masz talent, pozazdrościć tylko…

    0
    Odpowiedz
    Tomek
    Tomek
    5 lat temu

    Wiesz, co lubię 🙂 uwielbiam tarty, choć morelowej jeszcze nie jadłem 🙂 Może czas spróbować? Hmm…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Tomek

    Zdecydowanie polecam spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lat temu

    Tez chętnie dodaje ricotte do nadzienia serowego. Dużo fajniejsza konsystencja

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    6 lat temu

    A dopiero co właśnie jadłam morele ????

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    5 lat temu
    Reply to  Mayka.ok

    Jak się widzi takie pyszne przepisy to tym bardziej boli alergia na białka mleka ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Katarzyna

    Też mam alergię na laktozę, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z sera 🙂 Są i na to sposoby

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    6 lat temu

    Tak proste przepisy biorę w ciemno, bo nawe ja ich nie jestem w stanie zepsuć 😉

    0
    Odpowiedz
    Dagmara
    Dagmara
    6 lat temu

    Wygląda smakowicie!

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    5 lat temu
    Reply to  Dagmara

    Kocham ciasta z dodatkiem owoców, taka tarta wydaje się lekka i wygląda naprawdę kusząco. Musi być przepyszna!

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    6 lat temu

    Wow wygląda pysznie:)

    0
    Odpowiedz
    podomowe.pl
    podomowe.pl
    6 lat temu

    akurat chodziło za mną coś z serem. zastanawiam się, czy jeśli zamiast moreli dam maliny, to czy ciasto nie siądzie? jak myślisz?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  podomowe.pl

    Można spróbować,a le nie przesadzić z ilością 🙂

    0
    Odpowiedz
    z pasji do Wrocławia
    z pasji do Wrocławia
    6 lat temu

    smakowite podróże 😀

    0
    Odpowiedz
    Trendy Mama
    Trendy Mama
    6 lat temu

    Jak ja bym chciała tak piec! Póki co, jestem na etapie zakupu form do ciast, w tym i do tarty, którą uwielbiam. Serowej z morelami jeszcze nie jadłam, jedynie cytrynową i z truskawkami. Przepis sobie zapiszę :).

    0
    Odpowiedz
    Jaga
    Jaga
    6 lat temu

    uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jaga
    Jaga
    6 lat temu

    uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wesellerka
    Wesellerka
    6 lat temu

    Z odległości to najpierw myślałam, że to pizza 😀 Wypróbowałabym ten przepis, tylko bez migdałów, bo jakoś nie przepadam. Brzmi to trochę jak sernik tylko na kruchym cieście.

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 lat temu

    Wygląda pysznie!

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    6 lat temu

    Wygląda pysznie, muszę spróbować! Testowałaś może z innymi owocami?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Edyta

    Niestety jeszcze nie

    0
    Odpowiedz
    Aneta Ciurkot
    Aneta Ciurkot
    6 lat temu

    MNIAM przepis oczywiście zapisuję. Tarta wygląda bajecznie

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    35
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz