• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta z owocami, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki kruche  /  15 lipca, 2014

Serowa tarta z morelami

Wędrówki po kuchni
Delikatne, kruche ciasto. Słodkie, soczyste i cudownie pachnące latem morele. Wspaniała, serowa masa cudowanie pachnąca wanilią. Tylko tyle i aż tyle znajdziecie w tej wspaniałej tarcie. Wspaniałe, letnie i proste w przygotowaniu ciasto. Morelowe love, które zachwyca smakiem.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 200 g mąki tortowej
    • 100 g masła
    • 80 g cukru
    • 1 jajko

    Nadzienie serowe

    • 250 g sera trzykrotnie mielonego
    • 120 g drobnego cukru
    • 150 g ricotty
    • 3 jajka
    • 4 łyżki śmietanki kremówki
    • 2 łyżki budyniu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo

    • 400 g moreli
    • 3 łyżki płatków migdałów

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.

      Nadzienie serowe

      • Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
        Smacznego!

      Adapted from Śladami słodkiej babeczki

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Morele
      • Tarty

      Zobacz wpisy

      Makaron z klopsikami według Jamiego
      Drożdżówki z truskawkami

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      35 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      Tatry juz dawno nie robilam, ale twoja wyglada tak apetycznie, ze skusze sie na weekend ?

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 rok temu

      Uwielbiamy morele a takie pieczone są jeszcze lepsze 😀 Mega super tarta <3

      0
      Odpowiedz
      WnętrzaDlaCiebie
      WnętrzaDlaCiebie
      1 rok temu

      Ta tarta musi być pyszna 🙂 muszę koniecznie wypróbować ten przepis

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      1 rok temu

      Ależ ta tarta wygląda obłędnie! Spróbowałabym, choć nie wiem czy poprzestała bym na jednym kawałku. ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Marlena H.

      No ciężko przestać 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata Herbata
      Beata Herbata
      1 rok temu

      To połączenie wyjątkowo udane i bardzo, ale to bardzo apetyczne :))

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      1 rok temu

      Wygląda smakowicie dla wielbicieli cukru i słodkości.

      0
      Odpowiedz
      Ewelina P
      Ewelina P
      1 rok temu

      A ja siedzę w domu i mam ochotę na coś słodkiego. Jutro będę to robić.
      Właśnie zrobiłam sobie listę zakupów.
      Czuję, że będzie pysznie.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ewelina P

      Oj będzie 🙂 Życzę smacznego 🙂

      0
      Odpowiedz
      BlondeKitsune
      BlondeKitsune
      1 rok temu

      Wyrzucę z przepisu migdały i będzie dobrze 😀 (nie lubię)

      0
      Odpowiedz
      Magda M. blog
      Magda M. blog
      1 rok temu

      Dasz wiarę, że nigdy nie robiłam tarty!? A uwielbiam takie ‘wynalazki’! Tę spałaszowałabym na jeden raz 😀

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Magda M. blog

      No to koniecznie musisz zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      1 rok temu

      Zawsze jak tutaj zaglądam to robię się głodna. :p Pyszności!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Ech od czasu do czasu zjadłabym takie pryszności… 🙂
      Masz talent, pozazdrościć tylko…

      0
      Odpowiedz
      Tomek
      Tomek
      1 rok temu

      Wiesz, co lubię 🙂 uwielbiam tarty, choć morelowej jeszcze nie jadłem 🙂 Może czas spróbować? Hmm…

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Tomek

      Zdecydowanie polecam spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Tez chętnie dodaje ricotte do nadzienia serowego. Dużo fajniejsza konsystencja

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      2 lat temu

      A dopiero co właśnie jadłam morele ????

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      1 rok temu
      Reply to  Mayka.ok

      Jak się widzi takie pyszne przepisy to tym bardziej boli alergia na białka mleka ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Katarzyna

      Też mam alergię na laktozę, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z sera 🙂 Są i na to sposoby

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      2 lat temu

      Tak proste przepisy biorę w ciemno, bo nawe ja ich nie jestem w stanie zepsuć 😉

      0
      Odpowiedz
      Dagmara
      Dagmara
      2 lat temu

      Wygląda smakowicie!

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      1 rok temu
      Reply to  Dagmara

      Kocham ciasta z dodatkiem owoców, taka tarta wydaje się lekka i wygląda naprawdę kusząco. Musi być przepyszna!

      0
      Odpowiedz
      Marzena
      Marzena
      2 lat temu

      Wow wygląda pysznie:)

      0
      Odpowiedz
      podomowe.pl
      podomowe.pl
      2 lat temu

      akurat chodziło za mną coś z serem. zastanawiam się, czy jeśli zamiast moreli dam maliny, to czy ciasto nie siądzie? jak myślisz?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  podomowe.pl

      Można spróbować,a le nie przesadzić z ilością 🙂

      0
      Odpowiedz
      z pasji do Wrocławia
      z pasji do Wrocławia
      2 lat temu

      smakowite podróże 😀

      0
      Odpowiedz
      Trendy Mama
      Trendy Mama
      2 lat temu

      Jak ja bym chciała tak piec! Póki co, jestem na etapie zakupu form do ciast, w tym i do tarty, którą uwielbiam. Serowej z morelami jeszcze nie jadłam, jedynie cytrynową i z truskawkami. Przepis sobie zapiszę :).

      0
      Odpowiedz
      Jaga
      Jaga
      2 lat temu

      uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Jaga
      Jaga
      2 lat temu

      uwielbiam jeść – i to mi zdecydowanie lepiej wychodzi niż pieczenie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wesellerka
      Wesellerka
      2 lat temu

      Z odległości to najpierw myślałam, że to pizza 😀 Wypróbowałabym ten przepis, tylko bez migdałów, bo jakoś nie przepadam. Brzmi to trochę jak sernik tylko na kruchym cieście.

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Wygląda pysznie!

      0
      Odpowiedz
      Edyta
      Edyta
      2 lat temu

      Wygląda pysznie, muszę spróbować! Testowałaś może z innymi owocami?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Edyta

      Niestety jeszcze nie

      0
      Odpowiedz
      Aneta Ciurkot
      Aneta Ciurkot
      2 lat temu

      MNIAM przepis oczywiście zapisuję. Tarta wygląda bajecznie

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      35
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply