Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  11 listopada, 2021

Śledzie po litewsku

Wędrówki po kuchni
Można śmiało powiedzieć, że potrawy oparte na śledziu to nasza specjalność narodowa. Pojawiają się na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Śledzie w śmietanie, po kaszubsku, smażone czy w oleju - każdy ma swojego faworyta. Ze śledziami jednak bywa różnie. Jedni je uwielbiają, inni nie jedzą ich w ogóle, a niektórzy jedzą je okazjonalnie, zupełnie tak jak ja, muszę mieć po prostu na nie ochotę. Jednak mój mąż w jedzeniu śledzi jest numerem 1 w rodzinie, dlatego często przygotowuję je w różnych kombinacjach smakowych. Śledzie po litewsku pokochaliśmy od pierwszego kęsa. To takie ciekawe połączenie smaków morza i lasu. Małe śledziowe dzieło sztuki, które smakuje wspaniale!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Moczenie śledzi2 hours godz.
Czas całkowity3 hours godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 10
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 8 filetów śledziowych a'la Matias
  • 8 wędzonych szprotek w oleju
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule białe
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ łyżki cukru
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie namoczone grzyby doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 40 minut. Odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wywaru z grzybów nie wylewamy, jeszcze nam się przyda.
  • Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć. Wszytko zależy od tego, jak słone są Wasze śledzie. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie i kroimy w skośne, 2-3 cm paski.
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szprotki, koncentrat pomidorowy, pokrojone grzyby, cukier oraz kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusimy na małym ogniu przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dusimy przez kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Śledzie łączymy z przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni, aby smaki się przegryzły.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.9 15 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Śledzie

Nawigacja wpisu

Wegetarianizm – jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej diecie?
Mączka ziemniaczana – gdzie można ją używać?

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Śledzie po wiejsku
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  11 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Śledzie po wiejsku

Sałatka śledziowa
Boże Narodzenie, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc  /  17 września, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

Sałatka śledziowa

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Krycha
Krycha
2 lata temu

5 stars
Da radę bez ogórka kiszonego?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Krycha

Myślę, że tak, choć on nadaje tu fajnego smaku 🙂

0
Odpowiedz
Cezary
Cezary
3 lata temu

5 stars
Naprawdę smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lata temu

Prostotą tej przekąski przekonałaś mnie do tego, by spróbować je wykonać na najbliższe święta 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

najbardziej na świecie lubie te w oleju z cebulką 🙂

0
Odpowiedz
Jacek
Jacek
3 lata temu

Ten przepis na pewno wjedzie na święta.Dziękuję

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lata temu

Śledzie mogłabym jeść w każdej postaci, nawet pod wodą 🙂

2
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu

Lubię śledzie, ale najbardziej takie podawane na słodko.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Bardzo lubię śledzie. Robię po litewsku, ale bez szprotek.

0
Odpowiedz
P.K.
P.K.
3 lata temu

Połączenie śledzi z dodatkiem szprotek musi być naprawdę niebanalne.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
3 lata temu

Może na święta z tego przepisu skorzystam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

Nigdy nie kosztowałam śledzi z grzybami i jestem ciekawa ich smaku.

0
Odpowiedz
P.K.
P.K.
3 lata temu

Nie jestem aż tak wielką fanką śledzi, ale w tej odsłonie mogłabym się skusić.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

5 stars
wyglądają trochę jak ryba po grecku, którą bardzo lubię, może nawet dałabym się nabrać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Wyglądem może troszkę tak, ale smak zupełnie inny 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 lata temu

Moja rodzinka bardzo lubi sledzie, ale ja nie mogę się przekonać do ich smaku 🙁

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Jestem pewna,że to pyszne,ale jakoś mnie śledzie nie przekonują w żadnej wersji 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Rozumiem, nie wszyscy kochają śledzie…

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

Nie jestem wielką fanką śledzi, ale wiem komu mogę polecić tę propozycję.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Bardzo jestem ciekawa smaku tych śledzi, więc się skuszę.

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lata temu

Na Litwie byłam, ale takich śledzi nie miałam okazji kosztować.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lata temu

Ciekawym dodatkiem są tu szprotki. A śledzie jako takie uwielbiam.

0
Odpowiedz
Magda
Magda
3 lata temu

5 stars
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią! Zainspiruje się Twoim przepisem 👌😃

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

Uwielbiam śledzie!
Na bank zrobię w domu
Natomiast jedno do czego musze się przyczepić, to określenie Matias. Nie wiem jak w Irlandii, ale w Polsce Matiasy są właściwie nie dostępne. Sprzedawcy bardzo brzydko piszą śledzie a’la Matias, gdzie „a’la” jest małym druczkiem. Te prawdziwe matiasy to zupełnie inna półka cenowa. Ostatnio jak je jadłem w Holandii, to były po 40 euro za kg

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Irek

I masz zupełną rację.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lata temu

Przepisów na śledzie jest sporo, tego nie znam, przy okazji skorzystam.

0
Odpowiedz
Renata
Renata
3 lata temu

Nietypowe, bardzo ciekawe połączenie smaków. Na pewno wypróbuję!

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

Lubie sledzie pod kazda postacia 🙂 Chetnie sprobuje Twojego przepisu!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 lata temu

Ooo, narobiłaś mi smaku! ale to smakowicie wygląda. pyszności!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz