Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Porcje: 12
Składniki
- 500 g filetów śledziowych a'la Matias
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml oleju
- 150 g rodzynek
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco*
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.
Uwagi dodatkowe
- śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
- śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
W ten sposób nie przygotowywałam jeszcze śledzi, dzięki za przepis jak zwykle prosty w przygotowaniu i zapowiada się smacznie.
Właśnie szukam dobrego przepisu na rybę 😀
Mówisz i masz 🙂
Takich śledzi nie jadłam. Kradnę przepis i lecę dać tacie – on jest zapalonym „śledziowym kucharzem” 🙂
Koniecznie spróbuj, są pyszne!
Świetny przepis
O, właśnie dziś się zastanawiałam czy nie zrobić ich na święta. Uwielbiam ten słodko kwaśny smak!
Jest tyle fajnych przepisów na śledzie. Ale mam wrażenie, że młodzi ludzie omijają tę rybę szerokim łukiem.
Śledzi niestety nie lubie 😉 ale na wigilię są niezawodne dla rodziny
Śledzie to jednak danie, którego nie cierpię 😀