Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  11 grudnia, 2019

Śledzie po wiejsku

Wędrówki po kuchni
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie5 min., min.
4 hours godz.
Czas całkowity4 hours godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 10 votes
Porcje: 12
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a'la Matias
  • 1 litr wody

Zalewa

  • 375 ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego*
  • 70 ml octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od tego, jak słone są śledzie. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą i zalewamy zalewą. Zalewa powinna dokładnie przykryć śledzie. Na wierzch słoika wlewamy oliwę i zamykamy słoik. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Odnośniki

  • * można zastąpić oliwą z oliwek

Uwagi dodatkowe

- śledzie warto zrobić wcześniej, gdyż najlepsze są po kilku dniach
- śledzie przetrzymujemy w chłodnym miejscu do trzech tygodni

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.7 39 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śledzie

Nawigacja wpisu

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Śledzie z porem i jabłkiem

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Jadwiga
Jadwiga
4 lata temu

5 stars
Śledzie przepyszne. Córka stwierdziła, że najlepsze śledzie jakie jadła 🙂
Dziękuję za przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Jadwiga

Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
szczerze-mowiac.pl
szczerze-mowiac.pl
4 lata temu

My zazwyczaj decydujemy się na gotowe śledzie ze sklepu (najbardziej lubię po kaszubsku), ale w tym roku jesteśmy objęci kwarantanną, więc mamy więcej czasu i chętnie wypróbuję ten przepis na święta. Na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. 🙂 Czy myślisz że 'smakowy’ olej z dodatkiem pomidorów suszonych i bazylii by tutaj pasował, czy lepiej zostać przy zwykłym?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  szczerze-mowiac.pl

Można oczywiście spróbować, choć ja wolę klasyk 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
4 lata temu

Śledzie uwielbiam, ale zdecydowanie wolę te z zalewy octowej – mogłabym je jeść na kilogramy!

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Nie przepadam za śledziami , mimo to twoje danie wygląda bardzo fajnie . Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Eff
Eff
4 lata temu

Ooo, zapisuje przepis! Marzą mi się takie na święta ❤️

1
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
4 lata temu

Takie lubi mój Mąż i Tata. Ja do tej wersji nie potrafię się przełamać…

0
Odpowiedz
Sabina
Sabina
4 lata temu

Uwielbiam śledzie, przepis wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Justyna Borucka
Justyna Borucka
4 lata temu

Śledzie przyjmuję w każdej postaci, a wiejskie są szczególnie bliskie memu sercu 🙂 wspaniały przepis. Ja przygotowanie śledzi zostawiam na sobotę 🙂 przepis wykorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lata temu

5 stars
nawet jak patrzę na te śledzie to czuję ich ohydny zapach… ale mój mąż zaglądający mi przez ramię już pyta kiedy zrobimy 😉

0
Odpowiedz
Viola z MBJ
Viola z MBJ
4 lata temu

Oj śledziowe dania teraz jak najbardziej w cenie, kolejna jakże urozmaicona propozycja i z pewnością warta mojej uwagi. Coś mi się zdaje,że dzięki tym wszystkim, pysznym przepisom będę jeść cały następny miesiąc non stop.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Śledzie to klasa sama w sobie. Uwielbiam je i ja i moja rodzina. Żadne święta czy spotkania rodzinne bez nich odbyć się nie mogą. Twoje jak zawsze prezentują się idealnie, a smak mogę sobie wyobrazić – jest pyszny.

0
Odpowiedz
www.szczerze-mowiac.pl
www.szczerze-mowiac.pl
4 lata temu

Wypróbuję na święta.:)

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Idealny pod wódeczkę bez wymyślnych składników i przypraw <3

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Śledź to filozofia. Może być po wiejsku, byle nie z Bałtyku. Uwielbiam śledzie.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Uwielbiamy śledzie i często je jemy nawet bez świat 🙂 tylko coś mam kiepski przepis na zalewę. Jutro wyprbuje Twój i wierzę że tym razem będą pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Mam nadzieję, że Ci posmakują 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
4 lata temu

5 stars
Na takie śledzie bym się skusiła, prosto i smacznie 😀

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
4 lata temu

Az zapragnęłam śledzi. Jutro zrobię, do świąt będą gotowe, ale u nas na wigilię tylko w oliwie z ziemniakami, a te w occie to na święta.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Świetny pomysł na śledzie.
Kocham je. Ja też kilka dni je trzymam, aby doszły do siebie.
Potem to już poezja śledziowa.
Nie wiedziałam, że aż trzy tygodnie mogą leżeć i śledziowo pachnieć.
Super przepis 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

W ogóle nie jesteśmy fankami śledzi ale nasza mama je po prostu uwielbia 😉

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
4 lata temu

Takie wlasnie sledzie mielismy w domu zawsze na Święta, to smak mojego dzieciństwa : ) Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
kosmetykiani.pl
kosmetykiani.pl
4 lata temu

Przesłałam ten przepis dalej. 🙂 Ja nie przepadam, ale domownicy lubią. 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lata temu

Nie pichciłam śledzi z tego przepisu, ale przygotowuje się bardzo podobnie.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
4 lata temu

Jako śledziożerca mogę temu przepisowi dać znak jakości polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Masz rację , śledzie trzeba zrobić kilka dni wcześniej, wtedy są najsmaczniejsze 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcie 🙂

0
Odpowiedz
KasiaK
KasiaK
4 lata temu

Śledź to faktycznie danie świąteczne, które często gości na polskich stołach 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  KasiaK

Zastanawiające zatem, że tak wiele osób nie docenia jego smaku, zrażają się io nie chcą spróbować, a w koncu to naprawdę pyszny kąsek. 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
4 lata temu

5 stars
I takie śledzie lubię najbardziej 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
4 lata temu

5 stars
Uwielbiam śledzie, ale przyznam się, że za często ich nie jem w ciągu roku. Dlatego pewnie m.in. nie mogę się już doczekać Wigilii 😉

0
Odpowiedz
brzuchomechanika
brzuchomechanika
4 lata temu

Prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie, na pewno go nie zabraknie na stole 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
Śledzie czasem goszczą u nas na stole, korzystamy z dość podobnego przepisu.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Chętnie takie śledziowe smakołyki przygotowuję w ciągu całego roku, nie tylko w świątecznych dniach. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Zgadzam się, że muszą parę dni poleżeć we własnym sosie, wtedy fantastycznie przegryzają się z przyprawami. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz