• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Przepisy, Wielkanoc  /  11 grudnia, 2020

Śledzie po wiejsku

Wędrówki po kuchni
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie5 min.
4 godz.
Czas całkowity4 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 9 votes
Porcje: 12
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów)
  • 1 litr wody

Zalewa

  • 375 ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego*
  • 70 ml octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od tego, jak słone są śledzie. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą i zalewamy zalewą. Zalewa powinna dokładnie przykryć śledzie. Na wierzch słoika wlewamy oliwę i zamykamy słoik. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Odnośniki

  • * można zastąpić oliwą z oliwek

Uwagi dodatkowe

- śledzie warto zrobić wcześniej, gdyż najlepsze są po kilku dniach
- śledzie przetrzymujemy w chłodnym miejscu do trzech tygodni

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śledzie

Zobacz wpisy

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
szczerze-mowiac.pl
szczerze-mowiac.pl
28 dni temu

My zazwyczaj decydujemy się na gotowe śledzie ze sklepu (najbardziej lubię po kaszubsku), ale w tym roku jesteśmy objęci kwarantanną, więc mamy więcej czasu i chętnie wypróbuję ten przepis na święta. Na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. 🙂 Czy myślisz że ‘smakowy’ olej z dodatkiem pomidorów suszonych i bazylii by tutaj pasował, czy lepiej zostać przy zwykłym?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Reply to  szczerze-mowiac.pl

Można oczywiście spróbować, choć ja wolę klasyk 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
30 dni temu

Śledzie uwielbiam, ale zdecydowanie wolę te z zalewy octowej – mogłabym je jeść na kilogramy!

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
30 dni temu

Nie przepadam za śledziami , mimo to twoje danie wygląda bardzo fajnie . Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Eff
Eff
30 dni temu

Ooo, zapisuje przepis! Marzą mi się takie na święta ❤️

0
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
1 miesiąc temu

Takie lubi mój Mąż i Tata. Ja do tej wersji nie potrafię się przełamać…

0
Odpowiedz
Sabina
Sabina
1 miesiąc temu

Uwielbiam śledzie, przepis wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Justyna Borucka
Justyna Borucka
1 miesiąc temu

Śledzie przyjmuję w każdej postaci, a wiejskie są szczególnie bliskie memu sercu 🙂 wspaniały przepis. Ja przygotowanie śledzi zostawiam na sobotę 🙂 przepis wykorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

5 stars
nawet jak patrzę na te śledzie to czuję ich ohydny zapach… ale mój mąż zaglądający mi przez ramię już pyta kiedy zrobimy 😉

0
Odpowiedz
Viola z MBJ
Viola z MBJ
1 miesiąc temu

Oj śledziowe dania teraz jak najbardziej w cenie, kolejna jakże urozmaicona propozycja i z pewnością warta mojej uwagi. Coś mi się zdaje,że dzięki tym wszystkim, pysznym przepisom będę jeść cały następny miesiąc non stop.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
1 miesiąc temu

5 stars
Śledzie to klasa sama w sobie. Uwielbiam je i ja i moja rodzina. Żadne święta czy spotkania rodzinne bez nich odbyć się nie mogą. Twoje jak zawsze prezentują się idealnie, a smak mogę sobie wyobrazić – jest pyszny.

0
Odpowiedz
www.szczerze-mowiac.pl
www.szczerze-mowiac.pl
1 miesiąc temu

Wypróbuję na święta.:)

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 miesiąc temu

5 stars
Idealny pod wódeczkę bez wymyślnych składników i przypraw <3

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Śledź to filozofia. Może być po wiejsku, byle nie z Bałtyku. Uwielbiam śledzie.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Uwielbiamy śledzie i często je jemy nawet bez świat 🙂 tylko coś mam kiepski przepis na zalewę. Jutro wyprbuje Twój i wierzę że tym razem będą pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
29 dni temu
Reply to  Ania

Mam nadzieję, że Ci posmakują 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
1 miesiąc temu

5 stars
Na takie śledzie bym się skusiła, prosto i smacznie 😀

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Az zapragnęłam śledzi. Jutro zrobię, do świąt będą gotowe, ale u nas na wigilię tylko w oliwie z ziemniakami, a te w occie to na święta.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
1 miesiąc temu

5 stars
Świetny pomysł na śledzie.
Kocham je. Ja też kilka dni je trzymam, aby doszły do siebie.
Potem to już poezja śledziowa.
Nie wiedziałam, że aż trzy tygodnie mogą leżeć i śledziowo pachnieć.
Super przepis 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 miesiąc temu

W ogóle nie jesteśmy fankami śledzi ale nasza mama je po prostu uwielbia 😉

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
1 miesiąc temu

Takie wlasnie sledzie mielismy w domu zawsze na Święta, to smak mojego dzieciństwa : ) Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
kosmetykiani.pl
kosmetykiani.pl
1 miesiąc temu

Przesłałam ten przepis dalej. 🙂 Ja nie przepadam, ale domownicy lubią. 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
1 miesiąc temu

Nie pichciłam śledzi z tego przepisu, ale przygotowuje się bardzo podobnie.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
1 miesiąc temu

Jako śledziożerca mogę temu przepisowi dać znak jakości polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 miesiąc temu

5 stars
Masz rację , śledzie trzeba zrobić kilka dni wcześniej, wtedy są najsmaczniejsze 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcie 🙂

0
Odpowiedz
KasiaK
KasiaK
1 miesiąc temu

Śledź to faktycznie danie świąteczne, które często gości na polskich stołach 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 miesiąc temu
Reply to  KasiaK

Zastanawiające zatem, że tak wiele osób nie docenia jego smaku, zrażają się io nie chcą spróbować, a w koncu to naprawdę pyszny kąsek. 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
1 miesiąc temu

5 stars
I takie śledzie lubię najbardziej 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
1 miesiąc temu

5 stars
Uwielbiam śledzie, ale przyznam się, że za często ich nie jem w ciągu roku. Dlatego pewnie m.in. nie mogę się już doczekać Wigilii 😉

0
Odpowiedz
brzuchomechanika
brzuchomechanika
1 miesiąc temu

Prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie, na pewno go nie zabraknie na stole 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
1 miesiąc temu

5 stars
Śledzie czasem goszczą u nas na stole, korzystamy z dość podobnego przepisu.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 miesiąc temu

Chętnie takie śledziowe smakołyki przygotowuję w ciągu całego roku, nie tylko w świątecznych dniach. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 miesiąc temu
Reply to  Bookendorfina

Zgadzam się, że muszą parę dni poleżeć we własnym sosie, wtedy fantastycznie przegryzają się z przyprawami. 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply