Pora na śledzie! Smakują wyjątkowo nie tylko od święta, ale i przez cały rok. Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Królują na naszych stołach pod różną postacią, począwszy od zwykłych płatów z cebulką w oleju, po śledzie w różnego rodzaju sosach, jak i sałatkach śledziowych. Śledzie w śmietanie to klasyka, która ma szerokie grono wielbicieli. I nie ma się co dziwić. Smakują fantastycznie! Delikatne płaty śledzia zanurzone w gęstej, kremowej śmietanie z dodatkiem słodkiego jabłka, które wspaniale równoważy, słony smak śledzi oraz charakternej cebuli, która wprowadza nutę chrupkości i ostrości. Do tego garść pachnących ziół i śledzie gotowe! Znakomita kompozycja smaków, która nigdy się nie nudzi.
Porcje: 6
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 300 g śmietany kwaśnej 18 %
- 2 winne jabłka
- 2 małe cebule
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Filety śledziowe zimnym mlekiem i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić mleko na świeże i moczyć dalej. Śledzie można także moczyć w wodzie, ale to właśnie dzięki nabiałowi nabiorą kruchości i będą delikatniejsze. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w skośne, 1,5 cm paski. Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy cebulę, jabłko, posiekany koperek, szczypiorek oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość mieszamy. Na tym etapie nie dodaję soli, ponieważ śledzie są słone. Pokrojone śledzie przekładamy do miseczki z sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie próbujemy śledzie i opcjonalnie doprawiamy solą. Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
O tak! Śledzik w śmietanie jest pyszny! Muszę spróbować według Twojego przepisu
Bardzo polecam 🙂
Uwielbiam! Przyznam jednak, że swoich jeszcze nigdy nie robiłam, wszystko przede mną.
Może ten przepis Cię skusi?
Śledzie w śmietanie są zawsze dobre, bo i ma obiad i na imprezkę sprawdza się idealnie
Dokładnie tak 🙂
Śledzie w śmietanie to już prawdziwa klasyka tego produktu.
Ja osobiście nie przepadam za śledziem, ale reszta rodzinu uwielbia i musi być na Wigilijnym stole.
Rozumiem. Ja lubię, ale okazjonalnie. Na stole wigilijnym jednak muszą być 🙂
Ooo! Takiego przepisu nie znam i chętnie go spróbuje bo Twoje zawsze są strzałem w 10!
Polecam jeśli tylko lubisz śledzie 🙂
Pyszne. Ulubione śledzie mojego Syna. Muszę je w związku z tym przygotować na Wigilię.
Mój syn też je uwielbia 🙂
Nie przypadam za śledziami, ale przyznaję, że te wyglądają zachęcająco. 🙂
Dziekuję
Moja mama zawsze robila śledzie w śmietanie,ale dopiero w Twoim przepisie widzę, że i jabłka się znalazły:)
Tak, to składnik dobrze komponujący się ze śledziem
Kocham śledzie w każdej postaci! Ulubione słodycze😁
Na tę propozycję chętnie się kusimy, śledzie w śmietanie czasem u nas goszczą.