Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  10 grudnia, 2022

Śledzie w śmietanie

Wędrówki po kuchni
Pora na śledzie! Smakują wyjątkowo nie tylko od święta, ale i przez cały rok. Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Królują na naszych stołach pod różną postacią, począwszy od zwykłych płatów z cebulką w oleju, po śledzie w różnego rodzaju sosach, jak i sałatkach śledziowych. Śledzie w śmietanie to klasyka, która ma szerokie grono wielbicieli. I nie ma się co dziwić. Smakują fantastycznie! Delikatne płaty śledzia zanurzone w gęstej, kremowej śmietanie z dodatkiem słodkiego jabłka, które wspaniale równoważy, słony smak śledzi oraz charakternej cebuli, która wprowadza nutę chrupkości i ostrości. Do tego garść pachnących ziół i śledzie gotowe! Znakomita kompozycja smaków, która nigdy się nie nudzi.
Przygotowanie15 min., min.
Moczenie śledzi2 hours godz.
Czas całkowity2 hours godz. 15 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 300 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 winne jabłka
  • 2 małe cebule
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Filety śledziowe zimnym mlekiem i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić mleko na świeże i moczyć dalej. Śledzie można także moczyć w wodzie, ale to właśnie dzięki nabiałowi nabiorą kruchości i będą delikatniejsze. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w skośne, 1,5 cm paski. Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy cebulę, jabłko, posiekany koperek, szczypiorek oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość mieszamy. Na tym etapie nie dodaję soli, ponieważ śledzie są słone. Pokrojone śledzie przekładamy do miseczki z sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie próbujemy śledzie i opcjonalnie doprawiamy solą.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

3.8 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Śledzie

Nawigacja wpisu

Czarne krzesła w kuchni
Owoce jako istotny składnik w zbilansowanej diecie dziecka

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Śledzie po litewsku
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  11 listopada, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Śledzie po litewsku

Śledzie w sosie musztardowym
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Wielkanoc  /  21 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Śledzie w sosie musztardowym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwuś
Sylwuś
2 lata temu

O tak! Śledzik w śmietanie jest pyszny! Muszę spróbować według Twojego przepisu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Sylwuś

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Uwielbiam! Przyznam jednak, że swoich jeszcze nigdy nie robiłam, wszystko przede mną.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Może ten przepis Cię skusi?

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

Śledzie w śmietanie są zawsze dobre, bo i ma obiad i na imprezkę sprawdza się idealnie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lata temu

Śledzie w śmietanie to już prawdziwa klasyka tego produktu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Kiti

Klasyka, która nigdy się nie nudzi 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
2 lata temu

Ja osobiście nie przepadam za śledziem, ale reszta rodzinu uwielbia i musi być na Wigilijnym stole.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Irena

Rozumiem. Ja lubię, ale okazjonalnie. Na stole wigilijnym jednak muszą być 🙂

0
Odpowiedz
Ada
Ada
2 lata temu

Ooo! Takiego przepisu nie znam i chętnie go spróbuje bo Twoje zawsze są strzałem w 10!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ada

Polecam jeśli tylko lubisz śledzie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Pyszne. Ulubione śledzie mojego Syna. Muszę je w związku z tym przygotować na Wigilię.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Mój syn też je uwielbia 🙂

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
2 lata temu

Nie przypadam za śledziami, ale przyznaję, że te wyglądają zachęcająco. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Dziekuję

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Moja mama zawsze robila śledzie w śmietanie,ale dopiero w Twoim przepisie widzę, że i jabłka się znalazły:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Tak, to składnik dobrze komponujący się ze śledziem

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

Kocham śledzie w każdej postaci! Ulubione słodycze😁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Aga

🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

Na tę propozycję chętnie się kusimy, śledzie w śmietanie czasem u nas goszczą.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Paulina

Świetnie

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz