Śledzie, śledziki! Można przyrządzić je na niezliczoną ilość sposobów. Na naszych stołach króluje tradycyjny śledź w śmietanie bądź różne śledziowe kombinacje w oleju. Są również amatorzy bardziej odważnych kulinarnych kompozycji ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. A co powiecie na śledzia w sosie musztardowym? Choć sama nie jestem wielką amatorką śledzi, a tym bardziej musztardy, to przyznam Wam szczerze, że zaskoczyły mnie swoim smakiem i to bardzo pozytywnie. Aksamitny sos musztardowy w połączeniu ze śledziem smakuje fantastycznie. Koniecznie spróbujcie!
Porcje: 10
Składniki
- 600 g filetów śledziowych a'la Matias
- 1 duża cebula
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% *
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Filety śledziowe zimnym mlekiem i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić mleko na świeże i moczyć dalej. Śledzie można także moczyć w wodzie, ale to właśnie dzięki nabiałowi nabiorą kruchości i będą delikatniejsze. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w skośne, 1,5 cm paski.
- W miseczce łączymy śmietanę z musztardą sarepską oraz francuską. Dodajemy miód, olej, kurkumę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Do sosu przekładam kawałki śledzi, dodajemy drobno posiekaną cebulę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby śledzie się przegryzły.Smacznego!
Odnośniki
- *można zastąpić gęstym jogurtem greckim
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
kolejny pomysł na śledzie, o którym nie słyszałam, musze wypróbować na mężu 🙂
Śledzik w musztardzie pierwsze widzę- korcisz, by sprawdzić ten pomysł 😉
Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie śledzi. Podziwiam każdego,kto lubi śledzie, niestwt jest do tego grona nie należę, ale mimo tego lubię czytać przepisy.
Nie lubię takich kombinacji, ale znam kogoś kto się bardzo ucieszy! 🙂
Co prawda, u nas w domu tylko ja darzę atencją śledzie, ale i tak chętnie dla samej siebie je przygotuję, lubię w tle musztardowy smak. 🙂
U mnie nawet syn je polubił 🙂
Śledzie w sosie musztardowym,z strzejacącą w ustach gorczycą z musztardy francuskiej uwielbiam!
My akurat nie jesteśmy śledziowe ale jest to bardzo ciekawe połączenie smaków 😉
O tak śledzie to to co jem przez ostatni miesiąc śmietanie z cebulką twój przepis śledzie w musztardzie koniecznie muszę wypróbować pozdrawiam Agnieszka ciemińska
Bardzo polecam, pozdrawiam 🙂
Nie przepadam za śledziami ale w takim wydaniu je lubię
To tak jak i ja, ale te mi smakują 🙂
Spisuję przepis, aby przygotować danie dla mojego lubego. Myślę, że będzie naprawdę zadowolony!
Moja mama zrobiła w tym roku śledzie w sosie musztardowym, a dla mnie tofu w tym samym sosie 🙂
Fajnie, że i dla Ciebie opcja była 🙂
moja mama ostatnio sporo śledzi kupuje, pokażę jej ten przepis, i kupie musztardę;)
Śledź w sosie musztardowym, to raczej coś nowego. Fani ryb i musztardy mogą być zachwyceni połączeniem.
Bardzo lubię śledzie, szczególnie tak przygotowane 🙂
Myślę, że śledzie znajdą swoich odbiorców w wielu odsłonach.
Musztardę francuską mogę jeść w każdej formie, więc już mnie ten przepis kupił
Nie jestem fanką śledzi, ale moi rodzice je uwielbiają. Myślę, że mama, która lubi eksperymenty, chętnie sprawdzi ten przepis.
Rodzice są miłośnikami śledzi, więc polecę im ten przepis.
Miłośnicy śledzi będą na pewno zachwyceni 🙂
Już wcześniej zwróciłam na nie uwagę i może uda mi się je zrobić.
Daj znać, jak wyszło i jak smakowało 🙂
Ciekawy przepis, choć nie przepadam za rybami. Może w takiej formie mi posmakuje 🙂
Tu śledź smakuje zupełnie inaczej, polecam 🙂
Takie połączenie jest dla mnie nowością, może podsunę przepis mamie.
Dla mnie to też coś nowego, ale w sumie nie mówię nie!