Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019

Śledzie z porem i jabłkiem

Wędrówki po kuchni

Śledzie to typowo polska potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole! Można z nich wyczarować wiele smacznych dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie! Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.
Przygotowanie20 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 5
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych a'la Matias
  • 1 duży por *
  • 2 duże, słodkie jabłka **
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 4 godziny. Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepiej jest spróbować w międzyczasie śledzia. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w 1 cm paski. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy nasienie i kroimy w większą kostkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  • Jogurt, musztardę i pieprz łączymy ze sobą. Dodajemy żurawinę, por, jabłka (z sokiem), natkę pietruszki oraz pokrojone śledzie. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możemy dodać sól, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzły.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * biała część
    ** polecam użyć słodkich, soczystych jabłek. U mnie odmiana Pink Lady

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.3 15 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Jabłka
  • Śledzie

Nawigacja wpisu

Śledzie po wiejsku
Jak upiec idealny sernik

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
44 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
1 rok temu

Śledzik na Święta obowiązkowy, w Twojej wersji brzmi pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Kulinarna Gosia

Dziękuję i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Jeśli chodzi o śledzie od czasu do czasu sięgam po taką propozycję.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Inspirujesz mnie Gosia 😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

A to się bardzo cieszę 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

5 stars
Moje ulubione połączenie. A ostatnio jadłam coś ciekawego: śledź z porem i marynowanym młodym imbirem, takim jak do sushi – pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Brzmi ciekawie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Takie śledzie to pyszności, oj zjadłabym…
Lubię śledzie z dodatkami, a mój nie niestety …

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

W takim wydaniu śledzie bardzo mi podchodzą, szkoda tylko, że moja rodzina nie popiera entuzjazmu do tego smaku.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Bardzo smaczne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

Uwielbiam śledzie, najlepiej kiedy są w sałatkach.
Składniki mogą być różne, jakie tylko nawiną się pod rękę.
Jeść też mogę o każdej porze dnia i nocy-)

0
Odpowiedz
Janek
Janek
5 lata temu

Śledzenie z jabłkiem? nigdy czegoś takiego nie jadłem ale wygląda apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Skoro lubisz śledzie to proponuję mój przepis na sałatkę tylko 3 składniki: wspomniany śledź, biała lub ewentualnie czerwona cebula – oba składniki kroisz w kostkę, z czego cebulę raczej dość drobno – proporcje wedle własnego uznania. Do tego nieco tłoczonego na zimn lnianego oleju. Mega proste, mega smaczne i do tego zdrowe. Do smaku można dodać odrobinę soli, choć śledzie są same w sobie już dość słone oraz świeżo mielony pieprz. 😉

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bielecki.es

Dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lata temu

Ciekawy przepis, taka alternatywa na urozmaicenie potraw śledziowych.

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
5 lata temu

Śledzie bardzo lubię. Ciekawe zestawienie śledzia z porem i żurawiną. Sałatkę już wypróbowałam. Smakowała wyśmienicie, a jest prosta w przygotowaniu.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Kosa po patelni
Kosa po patelni
5 lata temu

5 stars
U mnie niestety z pośród 9 osób na wigilii tylko 2 lubią śledzie… masakra. Ale i tak sobie zrobimy i pewnie takie własnie klasyczne zagoszczą na stole

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Idealnie na czas podałaś ten przepis. Dzięki

0
Odpowiedz
Zufi.pl
Zufi.pl
5 lata temu
Odpowiedź do  Edyta

Super, posiadam podobny przepis i jestem pewna, że również podobnie smakują. Ogólnie jestem fanką śledzi w różnorakiej postaci – jednak w tym roku na stole królować będą śledzie z żurawiną.

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Mam w sobie problem taki, że śledzie w ogóle mi nie podchodzą 🙁 Domownicy wcinają a ja mam kły na nie. Ale to też nie jest tak, że nie tknę. Zjem. Zjem chociaż wolałabym zjeść coś innego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Rozumiem, nie każdy lubi śledzie. Ja jem tylko od święta 🙂

0
Odpowiedz
minimili
minimili
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Mam to samo. Nie cierpię śledzi, nie tknę ich nawet. Skoro może być pasztet bez mięsa, przydałby się przepis na śledzie bez śledzia;-)

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

5 stars
Zawsze robię śledzie z jabłkiem i kiszonym ogórkiem. Może najwyższy czas spróbować czegoś innego i zrobić te z Twojego przepisu? Wyglądają bardzo ładnie! Śledzie z oleju się będą nadawały?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Pewnie, że się będą nadawały!

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Dobry śledź nie jest zły, szczególnie pod dobrze zmrożoną! 😉

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Fajny przepis- podrzucę siostrze 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Partyka
Agnieszka Partyka
5 lata temu

Śledzie długo kojarzyły mi się z topornymi kawałkami w sałatce u ciotki. Chcesz nałożyć sobie jajo w majonezie, wybierasz grzybki, a nagle na swoim talerzu znajdujesz rozczarowujące, twarde szare coś. Dopiero mieszkając z mężem nabrałam zwyczaju jedzenia śledzi. Podoba mi się, że w przepisie jest jogurt grecki i pietruszka. Do tego świeże jabłko i por. Wydaje się lekkie, więc chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Partyka

Wiele potraw kojarzy nam się w ten sposób, dopóki nie spróbujemy jakiejś ciekawej, nowej wersji 🙂 Polecam

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
5 lata temu

Trafiam tu po raz drugi! Sałatkę śledziową już skomentowałam, ale napiszę ogólnie. Gotowanie to sztuka!

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
Pyszne i łatwe przygotowanie 😀 Chętnie wypróbuję, zwłaszcza że lubię śledzia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Tak, robi się szybko, a smakują świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
5 lata temu

U mnie gości na stole ale bez pora… Samo jabłuszko ♥️ ale z chęcią wypróbuję Twoja wersję ❤️

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
5 lata temu

Przepis bardzo łatwy i przyjemny. Sama osobiście nie cierpię robić śledzi…

1
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

Wciąż jakoś te jabłko – jeszcze z naciskiem na słodkie – do mnie nie przemawia. Jak ogólnie ryby nie są moim ulubionym pożywieniem to mimo wszystko i tak chętnie bym spóbowała.

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
5 lata temu

No to trafiłam! Nigdy, jeszcze jak jadłam ryby, nie lubiłam śledzi 🙂 U nas tylko z cebulą i olejem, ale na pewno komuś posmakują.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. W tym roku też różnorodnie przyrządzone u nas zagoszczą.

0
Odpowiedz
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
5 lata temu

5 stars
Bardzo ciekawe połączenie 😉

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
5 lata temu

Zdjęcia tak piękne, że ślinka leci…Śledzie lubię, więc wypróbuję przepis. Jest okazja, bo święta się zbliżają wielkimi krokami…Przyznam, że pora nie łączyłam ze śledziem i ta żurawina mniam, mniam…
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Mokka

Polecam to pyszne połączenie!

0
Odpowiedz
sawka
sawka
5 lata temu

śliczne i pyszne pewnie 🙂 może nawet zrobię, bo takich jeszcze nie widziałam

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

myślę, że takie zestawienie zaskoczy niejednego fana śledzi 🙂

0
Odpowiedz
Wirtualny Biznes
Wirtualny Biznes
5 lata temu

Śledzie to może nie moja bajka, ale jyz połączenie musztardy z jogurtem tak. Mało tego, zapisuje przepis, bo jestem ciekawa takiego połączenia 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Muszę koniecznie zrobić na świeta, mój tata lubi sałatki śledziowe 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Polecam, mój mąż był zachwycony tym połączeniem 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
44
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz