• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019

Śledzie z porem i jabłkiem

Wędrówki po kuchni

Śledzie to typowo polska potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole! Można z nich wyczarować wiele smacznych dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie! Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.
Przygotowanie20 min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 5
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych matjasów
  • 1 duży por *
  • 2 duże, słodkie jabłka **
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 4 godziny. Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepiej jest spróbować w międzyczasie śledzia. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w 1 cm paski. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy nasienie i kroimy w większą kostkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  • Jogurt, musztardę i pieprz łączymy ze sobą. Dodajemy żurawinę, por, jabłka (z sokiem), natkę pietruszki oraz pokrojone śledzie. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możemy dodać sól, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzły.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * biała część
    ** polecam użyć słodkich, soczystych jabłek. U mnie odmiana Pink Lady

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.4 5 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Jabłka
  • Śledzie

Zobacz wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Jak upiec idealny sernik

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
41 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 miesiąc temu

Inspirujesz mnie Gosia 😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

A to się bardzo cieszę 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

5 stars
Moje ulubione połączenie. A ostatnio jadłam coś ciekawego: śledź z porem i marynowanym młodym imbirem, takim jak do sushi – pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Brzmi ciekawie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
11 miesięcy temu

5 stars
Takie śledzie to pyszności, oj zjadłabym…
Lubię śledzie z dodatkami, a mój nie niestety …

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
11 miesięcy temu

W takim wydaniu śledzie bardzo mi podchodzą, szkoda tylko, że moja rodzina nie popiera entuzjazmu do tego smaku.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Bardzo smaczne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
1 rok temu

Uwielbiam śledzie, najlepiej kiedy są w sałatkach.
Składniki mogą być różne, jakie tylko nawiną się pod rękę.
Jeść też mogę o każdej porze dnia i nocy-)

0
Odpowiedz
Janek
Janek
1 rok temu

Śledzenie z jabłkiem? nigdy czegoś takiego nie jadłem ale wygląda apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
1 rok temu

Skoro lubisz śledzie to proponuję mój przepis na sałatkę tylko 3 składniki: wspomniany śledź, biała lub ewentualnie czerwona cebula – oba składniki kroisz w kostkę, z czego cebulę raczej dość drobno – proporcje wedle własnego uznania. Do tego nieco tłoczonego na zimn lnianego oleju. Mega proste, mega smaczne i do tego zdrowe. Do smaku można dodać odrobinę soli, choć śledzie są same w sobie już dość słone oraz świeżo mielony pieprz. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Bielecki.es

Dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
1 rok temu

Ciekawy przepis, taka alternatywa na urozmaicenie potraw śledziowych.

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
1 rok temu

Śledzie bardzo lubię. Ciekawe zestawienie śledzia z porem i żurawiną. Sałatkę już wypróbowałam. Smakowała wyśmienicie, a jest prosta w przygotowaniu.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Kosa po patelni
Kosa po patelni
1 rok temu

5 stars
U mnie niestety z pośród 9 osób na wigilii tylko 2 lubią śledzie… masakra. Ale i tak sobie zrobimy i pewnie takie własnie klasyczne zagoszczą na stole

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
1 rok temu

Idealnie na czas podałaś ten przepis. Dzięki

0
Odpowiedz
Zufi.pl
Zufi.pl
1 rok temu
Reply to  Edyta

Super, posiadam podobny przepis i jestem pewna, że również podobnie smakują. Ogólnie jestem fanką śledzi w różnorakiej postaci – jednak w tym roku na stole królować będą śledzie z żurawiną.

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
1 rok temu

Mam w sobie problem taki, że śledzie w ogóle mi nie podchodzą 🙁 Domownicy wcinają a ja mam kły na nie. Ale to też nie jest tak, że nie tknę. Zjem. Zjem chociaż wolałabym zjeść coś innego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

Rozumiem, nie każdy lubi śledzie. Ja jem tylko od święta 🙂

0
Odpowiedz
minimili
minimili
1 rok temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Mam to samo. Nie cierpię śledzi, nie tknę ich nawet. Skoro może być pasztet bez mięsa, przydałby się przepis na śledzie bez śledzia;-)

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

5 stars
Zawsze robię śledzie z jabłkiem i kiszonym ogórkiem. Może najwyższy czas spróbować czegoś innego i zrobić te z Twojego przepisu? Wyglądają bardzo ładnie! Śledzie z oleju się będą nadawały?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Ania

Pewnie, że się będą nadawały!

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
1 rok temu

Dobry śledź nie jest zły, szczególnie pod dobrze zmrożoną! 😉

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Fajny przepis- podrzucę siostrze 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Partyka
Agnieszka Partyka
1 rok temu

Śledzie długo kojarzyły mi się z topornymi kawałkami w sałatce u ciotki. Chcesz nałożyć sobie jajo w majonezie, wybierasz grzybki, a nagle na swoim talerzu znajdujesz rozczarowujące, twarde szare coś. Dopiero mieszkając z mężem nabrałam zwyczaju jedzenia śledzi. Podoba mi się, że w przepisie jest jogurt grecki i pietruszka. Do tego świeże jabłko i por. Wydaje się lekkie, więc chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Agnieszka Partyka

Wiele potraw kojarzy nam się w ten sposób, dopóki nie spróbujemy jakiejś ciekawej, nowej wersji 🙂 Polecam

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
1 rok temu

Trafiam tu po raz drugi! Sałatkę śledziową już skomentowałam, ale napiszę ogólnie. Gotowanie to sztuka!

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

5 stars
Pyszne i łatwe przygotowanie 😀 Chętnie wypróbuję, zwłaszcza że lubię śledzia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Aleksandra

Tak, robi się szybko, a smakują świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
1 rok temu

U mnie gości na stole ale bez pora… Samo jabłuszko ♥️ ale z chęcią wypróbuję Twoja wersję ❤️

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
1 rok temu

Przepis bardzo łatwy i przyjemny. Sama osobiście nie cierpię robić śledzi…

1
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
1 rok temu

Wciąż jakoś te jabłko – jeszcze z naciskiem na słodkie – do mnie nie przemawia. Jak ogólnie ryby nie są moim ulubionym pożywieniem to mimo wszystko i tak chętnie bym spóbowała.

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
1 rok temu

No to trafiłam! Nigdy, jeszcze jak jadłam ryby, nie lubiłam śledzi 🙂 U nas tylko z cebulą i olejem, ale na pewno komuś posmakują.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. W tym roku też różnorodnie przyrządzone u nas zagoszczą.

0
Odpowiedz
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
1 rok temu

5 stars
Bardzo ciekawe połączenie 😉

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
1 rok temu

Zdjęcia tak piękne, że ślinka leci…Śledzie lubię, więc wypróbuję przepis. Jest okazja, bo święta się zbliżają wielkimi krokami…Przyznam, że pora nie łączyłam ze śledziem i ta żurawina mniam, mniam…
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Mokka

Polecam to pyszne połączenie!

0
Odpowiedz
sawka
sawka
1 rok temu

śliczne i pyszne pewnie 🙂 może nawet zrobię, bo takich jeszcze nie widziałam

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
1 rok temu

myślę, że takie zestawienie zaskoczy niejednego fana śledzi 🙂

0
Odpowiedz
Wirtualny Biznes
Wirtualny Biznes
1 rok temu

Śledzie to może nie moja bajka, ale jyz połączenie musztardy z jogurtem tak. Mało tego, zapisuje przepis, bo jestem ciekawa takiego połączenia 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Muszę koniecznie zrobić na świeta, mój tata lubi sałatki śledziowe 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Polecam, mój mąż był zachwycony tym połączeniem 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply