• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na zimno, Przepisy  /  30 grudnia, 2017

Śledzie ze śliwką

Wędrówki po kuchni
Śledź - król polskiego morza i naszej kuchni. Spożywany najczęściej jako tradycyjne danie wigilijne, a w ciągu roku jako pyszna przekąska pod mocniejsze trunki. Jest wiele pysznych sposobów na przygotowanie tej wartościowej ryby. Ja tym razem zachęcam Was do połączenia tej wspaniałej ryby ze śliwką. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. Wystarczy kilka podstawowych składników i niewielki nakład pracy, aby zrobić tą wspaniała przekąskę. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem śledzie powinny poleżeć najlepiej przez trzy dni w lodówce. Ale czekanie zostanie nagrodzone – głębia smaku wprawi w zachwyt Twoich gości i domowników!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 10 filetów śledziowych solonych a'la Matias matiasów
  • 10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sos

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • ¾ szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1-2 godzin. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w piórka, a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę odrobinę soli i szklimy chwilę. Cebula powinna być miękka, ale nie przypalona. Dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, miód i wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Na każdym filecie śledziowym układamy odrobinę cebuli ze śliwką. Zwijamy ciasno w roladkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym sosem z cebulą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śliwki

Nawigacja wpisu

Tajski makaron smażony
Polędwiczki w sosie śliwkowym

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

To obowiązkowa pozycja Gosiaczku u mnie w kuchni, będzie znaczy się 🙂 smaki i wygląd istny obłęd!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuje

0
Odpowiedz
Magdalena Angielski Biznesowy
Magdalena Angielski Biznesowy
1 rok temu

Jedne z moich ulubionych. Dzięki za przepis. Przyda się.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

5 stars
Ależ extra przepis, muszę wypróbować chociaż dla siebie 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
1 rok temu

Śledziem Małgosiu (tak jak fasolą) mnie nie ugościsz. Nie przepadam za nimi, ale zawsze coś tam dzióbnę w nie aby tacie nie robić przykrości jak zrobi na święta.

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
1 rok temu

Śliwki kalifornijskie i śledzie – bardzo dobre połączenie. Pamiętam, gdy moja babcia przygotowywała tego typu potrawę. Smak pamiętam do dziś.

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
2 lat temu

Przyznam, że narobiłaś mi smaku. Bardzo lubię śledzie na słodko.

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
2 lat temu

Lubię śledzie a ten przepis bardzo apetyczny. Muszę go wypróbować;)

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
2 lat temu

przepis zapiszę, bo mój mąż się pewnie skusi, ale ja ręki do tego nie przyłoże 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lat temu

Na pewno wykorzystam przepis! Uwielbiam śledzie i cała moja rodzina lubi, a że przygotowuje święta, więc zaskoczę ich nową odsłoną śledzi 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Świetnie. Życzę smacznego!

0
Odpowiedz
Praktycznie Perfekcyjna
Praktycznie Perfekcyjna
2 lat temu

Muszę przyznać, ze nie przepadam za takim połączeniem smaków w przypadku śledzi. Zdecydowanie wolę tradycyjne przepisy. Twoje wyglądają apetycznie i może zachęcą kogoś do przygotowania ich 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
3 lat temu

Jadam takie pychotka 🙂

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
3 lat temu

Smakowałby Małżonkowi, jak najbardziej lubię po kaszubsku 🙂

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
3 lat temu

Nie moje smaki ogólnie ryby uwielbiam ale jednak nie w takiej wersji ani po grecku też nie

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
3 lat temu

takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale uwielbiam śledzie, więc chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
4 lat temu

Robie troszke inaczej, Twój przepis ciekawy. Lubie śledzie i robie często więc już niedługo wypróbuję jak smakują tak przyrzadzone.

0
Odpowiedz
Emily
Emily
4 lat temu

Jestem wegetarianką, więc nie jem ryb, ale przepis wygląda na smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Monika (Mama na całego)
Monika (Mama na całego)
4 lat temu

Wow. Chętnie przygotuję takie śledzie. Przyznam szczerze, że nie jadłam ich jeszcze z suszoną śliwką, choć inne suszone owoce już używałam, na przykład morele i żurawinę. Ze śliwką i miodem to na pewno jest bardzo ciekawy, oryginalny smak.

0
Odpowiedz
Magdalena Michalak
Magdalena Michalak
4 lat temu

Lubię śledzie i jem je najczęściej w okresie świątecznym.Jem zwykle te z cebulą.Połączenie że śliwką brzmi bardzo ciekawie i myślę,że ta śliska daje fajny smak 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
4 lat temu

Mniam!! Aż uszy się zatrzęsły przy czytaniu przepisu! Na pewno z niego skorzystam!

0
Odpowiedz
Monika, sterbiznesu.pl
Monika, sterbiznesu.pl
4 lat temu

To jest jedna z moich ulubionych potraw. Wygląda smakowicie. Dziękuję za ten przepis.

0
Odpowiedz
Adrienne Isabel
Adrienne Isabel
4 lat temu

u mnie dziś też śliwka ale na przekąskę sylwestrową wybrałam śliwkę otuloną cieniutkim plasterkiem boczku, zapieczoną- prosta pycha, aczkowliek nie dla jaroszy 😉

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
4 lat temu

Jestem ciekawa jak smakują .. 😀

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
4 lat temu

Śledzie bardzo zniechęciły mnie do siebie przez ości. Za drobne, żeby wybierać, a za grube, żeby zignorować. Ale może dam im jeszcze jedną szansę…? Danie wygląda smakowicie 😉

0
Odpowiedz
Camelot
Camelot
4 lat temu

Śledzie mogę jeść w każdej postaci 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lat temu

Ale pyszności

0
Odpowiedz
Agnesssja
Agnesssja
4 lat temu

Wygląda bajecznie <3

0
Odpowiedz
Kaja
Kaja
4 lat temu

Takiego śledzika zjadłabym ze smaczkiem! Mniam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
4 lat temu

Przepis bardzo chętnie wykorzystam, dawno nie jadłam śledzi w takiej śliwkowej odsłonie. 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
4 lat temu

Jako wege śledzi nie jadam, ale robię sobie coś co zowie się „tofu a’la śledź”. Czyli plasterki tofu marynuje się w podobnych zalewach, jak te do śledzi. Wychodzą mega i ze śliwką też by super smakowały 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply