Słodki Sos Chili - popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do nich był słodki sos chili - duet idealny. Od tamtego wieczoru dodawałam go nie mal do wszystkiego. Postanowiłam zrobić go w domu i powiem Wam, że ten domowy o niebo lepiej smakuje od tego ze sklepowej półki. W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników.
Składniki
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
- 110 g cukru
- 65 ml wina ryżowego *
- 65 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
- Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.いただきます!
Odnośniki
- *można zastąpić octem jabłkowym
Uwagi dodatkowe
- tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować
- sos najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jednak pasuje na prawdę do wielu dań. Moją propozycją na danie z tym sosem jest kurczak po indyjsku
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przymierzam sie do zrobienia tego sosiku. Pytanie odnosnie papryczek …. to zwykle slodkie chili nie hot chili?
Tak, to były zwykłe papryczki, ale możesz użyć i tych hot 🙂
Chętnie taki zrobię, zresztą bardzo go lubię 😍
Coś czuję, że zrobię go w tym tygodniu. To naprawdę dobry pomysł, zwłaszcza teraz gdy wieczorami robi się chłodno. To będzie dobry dodatek do dań obiadowych, ale także do różnych kanapek. Mniam:)
Bardzo polecam, jest pyszny 🙂
Uwielbiam takie słodko ostre sosy
Świetny przepis chętnie go wypróbuję
Jestem miłośniczką pikantnych sosów i azjatyckiej kuchni.
Byłabym w stanie dodać do wszystkiego, nawet do jajecznicy 🙂
No to chyba możemy podać sobie dłonie 🙂
każdy sos chili jest w naszej kuchni mile widziany 🙂
Uwielbiam ten sos, w szczególności do sajgonek!
Wygląda zupełnie jak ten ze sklepu 🙂
Musi być pyszny 😀 Domowy najlepszy 🙂