• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Życiem pisane  /  8 grudnia, 2021

Smak świątecznych tradycji na emigracji

Artykuł sponsorowany

Kocham grudzień za wszystko. Najzwyczajniej w świecie, za wszystko. Za zapach cynamonu, pomarańczy i piernika. Za choinkę, Last Christmas w radiu i biały śnieg. Za tradycje i ciepłe chwile spędzone z najbliższymi, otulone wspomnieniami z rodzinnego domu. To wszystko sprawia, że święta mają niepowtarzalną magię.

Ulegam tej grudniowej magii, nucąc świąteczną piosenkę, która właśnie leci w radio. Z drugiej strony czai się myśl, że czegoś mi brakuje. Święta na emigracji uczą tak wiele! Człowiek uświadamia sobie, jak ogromne znaczenie ma dla nas rodzina, niemożność spotkania się z nią. Jak bumerang wracają wspomnienia z dzieciństwa. Świąt ciepłych, rodzinnych, przesiąkniętych tradycjami. Tradycje rodzinne to jedna z najpiękniejszych rzeczy, jakie można wynieść z rodzinnego domu. Pozwalają wzmacniać wartości i przekonania, które są nam bliskie. To dzięki nim jestem w stanie przetrwać święta na emigracji, z dala od najbliższych.

Miłością do tradycji zaraziła mnie mama, której świąteczny barszcz z uszkami i najwspanialszy makowiec ukształtowały we mnie potrzebę smaku na całe życie. To dzięki niej zrozumiałam, że wspólne posiłki mają taką magiczną moc więziotwórczą, że dom pachnący domowym obiadem i szarlotką to szczęśliwy dom. Dziękuję Ci Mamo!

Dokładam więc wszelkich starań, aby święta na emigracji smakowały tak samo. I przyznam, że smakują! Choć to właśnie zasługa przepisów, które w mojej rodzinie są od pokoleń. Pozostaję wierna tradycji i z całego serca staram się, przekazywać te wartości młodszemu pokoleniu. Muszę jednak przyznać szczerze, że w to bogactwo kulturowe często wplatam szczyptę nowoczesności. Co roku pomiędzy tradycyjnymi potrawami znajduje się choć jedna potrawa, która wprowadza powiew świeżości. Całą gamę nowych, smacznych przepisów możecie znaleźć na stronie https://www.przepisy.pl/

Zostańmy jednak jeszcze chwilę przy tradycji. Nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu na domowym zakwasie. Pachnącego czosnkiem i majerankiem. Do tego własnoręcznie ulepione uszka z aromatycznym, grzybowym farszem. Obowiązkowo musi być też ryba po grecku, ulubiona potrawa mojego pierworodnego. Na zimno czy na ciepło smakuje fantastycznie. Ach, już nie mogę doczekać się świąt…

Ale czymże byłyby święta bez zapachu piernika? Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Uwielbiam ten korzenny zapach przypraw, który unosi się podczas pieczenia! Nie może także zabraknąć kompotu z suszu – uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku! Gotuję ogromny gar, w sumie dwa, a i tak zawsze jest mało. Schłodzony smakuje wyśmienicie i doskonale podkreśla smak świątecznych potraw.

Sałatka jarzynowa to ponadczasowy klasyk kuchni polskiej. Czy potraficie sobie wyobrazić święta bez niej? Zna ją każdy, a jednocześnie u każdego smakuje zupełnie inaczej. Każda gospodyni ma swój sekret, który sprawia, że sałatka jarzynowa staje się nieodzownym wspomnieniem z dzieciństwa jako comfort food. Na koniec zostawiłam potrawę, o której z pewnością prawie nikt nie słyszał. Mowa tu o zapiekance śledziowej, pochodzącej z kresów wschodnich, gdzie korzenie ma moja rodzina. Przygotowywana była przez moją prabacię, potem babcię, a następnie mamę. Rozkochała ona nie jedno podniebienie! Na stałe jest wpisana w krajobraz naszych rodzinnych świąt. Dzięki niej co roku przy wigilijnym stole tak mocno czuję, że są obecne mi bliskie osoby, jak i te już nieobecne.

Te potrawy to taki mój must have na świątecznym stole. Oprócz nich jest jeszcze kilka smacznych potraw, które niezmiennie od lat goszczą na moim świątecznym stole. I choć jestem wierna tradycji to z pewnością i w tym roku dam się zainspirować jakimś nowym przepisem. Mnóstwo inspiracji na świąteczne potrawy możecie znaleźć tu https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta

Jak widać i na obczyźnie wszystko da się zorganizować, tak jak w Polsce. Nie zabraknie barszczu, makowca ani uszek. Będzie biały obrus, choinka i opłatek. Prawie tak jak w Polsce. Ale właśnie, zostaje to “prawie”. Niby wszystko jest, a czegoś cholernie brakuje. Zrozumie to tylko ten, kto wigilijny barszcz zjada na emigracji.

Zdjęcie główne: https://www.pexels.com/pl-pl/@nicole-michalou

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Nawigacja wpisu

Olej rzepakowy nierafinowany – wykorzystaj go w kuchni
Desery ze śliwkami – 3 przepisy

Podobne wpisy

List do nieba
Życiem pisane  /  9 marca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

List do nieba

Mój pierwszy wywiad
Życiem pisane  /  19 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Mój pierwszy wywiad

Olfaktoryczne wspomnienia
Życiem pisane  /  1 czerwca, 2017
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 30

Olfaktoryczne wspomnienia

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Książka od kuchni
Książka od kuchni
1 rok temu

Też staram się być wierna tradycji. U mnie w domu jest Barszcz grzybowy, nie czerwony. Jeśli sama kiedyś będę robić wigilię, pewnie też się właśnie na taki zdecyduję.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu

Dla chcącego nic trudnego, wszystko zapowiada się świetnie.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
1 rok temu

U mnie niestety nie ma juz tej atmosfery i od lat nie czuje swiat… sporo sie zmienilo od dziecinstwa i ta magia niestety juz opuscila mnie jakis czas temu. Wciaz obchodze swieta, mam milw tradycje,ale niestety to glownie kolejne wolne w miesiacu…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Agaman

U mnie też było inaczej, jak dzieci jeszcze były małe.

Last edited 1 rok temu by Wędrówki po kuchni
0
Odpowiedz
Skucińska art
Skucińska art
1 rok temu

Każdy ma jakąś tradycje , u mnie bez sałatki nie świąt

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
1 rok temu

Ja przepadam za sałatką jarzynową i co roku na pewno ją robimy.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Jak to się mówi – jak ktoś chce szuka sposobu, jak to nie cchce szuka powodu. U nas na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia w galarecie i makowca 🙂

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
1 rok temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Makowiec też lubię, a dokładniej bardziej strucle, ale za rybą nie przepadam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Dokładnie tak

0
Odpowiedz
Marlena Hryciuk
Marlena Hryciuk
1 rok temu

Nie wiem, jak to jest być na emigracji i spędzać święta z dala od rodziny. Mam jwdnak znajomych, którym współczuję bo wiem, jak im w te dni ciężko. Jeśli chodzi o święta to kocham je od dziecka, właśnie ze względu za tradycje, które przekazali mi moi dziadkowie. Staram się aby na naszym stole pojawiały się podobne potrawy, był podobny klimat. Bez mojego dziadka jest inaczej, ale cieszę się, że podarował mi tradycję, jak świętować Boże Narodzenie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Marlena Hryciuk

Dzięki tradycji bliscy nadal są wśród nas

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Nigdy nie byłam na emigracji, ale święta to święta. Wszystkiego najlepszego na święta i Nowy Rok 😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Joanna

Dziękuję

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

U mnie jedynym ważnym smakiem świąt jest śląska moczka. Tylko ona towarzyszy mi przez wszystkie święta. Reszta smaków się zmieniała.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Akacja

Ja nawet nie wiem jak ona smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Irek
Irek
1 rok temu

Mam swoje zdanie na temat emigracji, próbowałem i to nie dla mnie

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
1 rok temu

Oj, dobrze znam smak Świąt na emigracji. Staraliśmy się odtwarzać polskie potrawy, ale bigos bez wieprzowiny to mimo wszystko nie ten sam smak

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

U mnie na szczęście bigos udaje się zrobić tradycyjny

0
Odpowiedz
Irena
Irena
1 rok temu

Moja siostra mieszka za granicą od kilkunastulat i zawsze przed świętami to bardzo przeżywamy i nieustannie jesteśmy w kontakcie. Po jej opowieściach wiem, że tradycje da się zachować bez względu na miejsce pobytu. Szkoda, że tęsknoty nie da się jakoś ogarnąć.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Irena

Da się zachować, o ile ma się produkty, bo nie wszystko jest za granicą 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Chętnie zajrzę na przepisy.pl po inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Sałatka jarzynowa za nią nie przepadam piernika chętnie skosztuję, mandarynki i pomarańcze uwelbam.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
2 lat temu

moim zdaniem fajne na obczyźnie jest też to, że właśnie możemy dodać fajne nowe smaki i stworzyć własną tradycję 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Karolina

Tak, to jest fajne

0
Odpowiedz
Kasia Bednarek
Kasia Bednarek
2 lat temu

Tradycje to coś wspaniałego, również staram się je kultywować. Nalazłam u Ciebie fajny przepis na śledzie, ale skorzystam również z polecanej przez Ciebie strony, jest tam rzeczywiście dużo ciekawych przepisów

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lat temu

Piękny wpis w którym nie sałatka jarzynowa gra pierwsze skrzypce lecz ty i twoje emocje

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Edyta

Bardzo dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lat temu

U nas co roku obowiązkowo są ryby, sałatka jarzynowa, barszcz itp.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz