Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na tropie smaków, Podróże  /  14 października, 2025

Smaki Grecji – Kreta na talerzu

Wędrówki po kuchni

Nie wiem, czy to słońce, wiatr znad morza, czy może gościnność Greków sprawiają, że każde danie na Krecie smakuje wyjątkowo. Wystarczy pierwszy kęs świeżej sałatki z oliwkami i fetą, łyk zimnego, lokalnego wina i już wiadomo, że tu jedzenie to sposób na życie, a nie tylko na zaspokojenie głodu. Dziś zabiorę Was w podróż po miejscach, gdzie czas płynie wolniej, a każdy posiłek staje się wspomnieniem, do którego chce się wracać.

Old Hersonissos – serce i rytm Krety

Zatrzymaliśmy się w Hersonissos, ale nasza podróż smaków zaczęła się znacznie wyżej, tam, gdzie historia spotyka się z codziennością. Wystarczy kilka kilometrów w górę, by dotrzeć do Starego Hersonissos – miejsca, w którym czas naprawdę zwalnia. Wąskie uliczki, kamienne domki, maleńkie place i tawerny pachnące oliwą, ziołami i świeżym chlebem tworzyły atmosferę autentycznej Krety.

W jednej z rodzinnych tawern, Ta Petrina Taverna, usiedliśmy przy stoliku z niebieskimi dekoracjami, jak przystało na grecką tradycję. Cytrusowy zapach drzew rosnących nad nami mieszał się z aromatem potraw, tworząc atmosferę pełną ciepła i spokoju. Na stole pojawiła się moussaka pachnąca cynamonem, grillowana ośmiornica o delikatnym, chrupiącym smaku oraz smażony ser graviera, ciągnący się i złocisty. Do tego kieliszek chłodnego, lokalnego wina – prosty gest, a jednak pełen magii. Siedząc w ciszy kończącego się dnia, czuliśmy, że właśnie tak smakuje prawdziwa Kreta: prosto, szczerze i z sercem.

Malia – między szumem morza, a zapachem ziół

Z Hersonissos do Malii to zaledwie kilka kilometrów, ale ten krótki dystans wystarczy, by znaleźć się w zupełnie innym świecie. Malia żyje własnym rytmem, pełna muzyki, śmiechu i zapachu grillowanych potraw. Wciąga od pierwszego spojrzenia. Wieczorem, gdy słońce powoli chowało się za linią morza, trafiliśmy do małej tawerny ukrytej tuż przy plaży. Drewniane stoły, światło lampionów i szum fal stworzyły atmosferę, w której jedzenie smakowało jeszcze lepiej.

Zamówiliśmy krewetki saganaki w aromatycznym sosie pomidorowym z fetą oraz świeżo smażone kalmary – chrupiące i pachnące morzem. Smaki przenikały się nawzajem, słodycz owoców morza mieszała się delikatnie z solą niesioną przez wiatr. Siedząc przy stoliku, wsłuchiwaliśmy się w rytmiczny szum fal i obserwowaliśmy, jak niebo zmienia kolory od różu po złoto. W takich chwilach wszystko cichnie, rozmowy zwalniają, a zostaje tylko wdzięczność za to, że można być właśnie tu.

Piskopiano – Kreta z duszą

Kolejnym przystankiem było Piskopiano – malownicza wioska położona na wzgórzu nad Hersonissos. Wąskie, kręte uliczki, kamienne domki i widoki, które zapierają dech w piersiach, tworzą wyjątkowy klimat tego miejsca. Tutaj czas nie goni, a rytm dnia wyznaczają rozmowy mieszkańców, zapach kawy o poranku i dźwięk cykad o zmierzchu.


W tawernie Aposperida spróbowaliśmy klasyki w najlepszym wydaniu – suvlaki i tradycyjnego gyrosa. Drewniany stolik na tarasie, zapach mięsa z grilla i koncert cykad w tle sprawiły, że każdy kęs był jak część greckiej opowieści. W powietrzu unosiły się spokój, prostota i ciepło greckiego lata.

Elounda – luksus w rytmie morza

Pewnego upalnego dnia pojechaliśmy na wschód od Hersonissos do eleganckiego i tętniącego życiem miasteczka Elounda. Z jednej strony widać było luksusowe hotele i promenadę z widokiem na wyspę Spinalonga, z drugiej – małe, rodzinne tawerny, w których gospodynie z uśmiechem podawały dania według starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.

Tego dnia słońce grzało mocno, a powietrze było ciężkie od gorąca. Usiedliśmy w cieniu palmy z arbuzowym slushem w dłoni i patrzyliśmy na spokojną taflę morza. Czas stanął w miejscu. Nie trzeba było niczego więcej tylko ciszy, lekkiego wiatru i świadomości, że właśnie tutaj życie smakuje prościej i pełniej.

Kritsa – smak spokoju i tradycji

Trzydzieści pięć kilometrów dalej dotarliśmy do Kritsy, jednej z najpiękniejszych wiosek na Krecie. Słońce wysoko nad głową rozgrzewało kamienne mury domów, a w powietrzu unosił się aromat potraw dochodzący z pobliskich tawern. Daliśmy się porwać tym zapachom i zatrzymaliśmy się, by spróbować tradycyjnej greckiej sałatki oraz moussaki.

Po posiłku zamówiliśmy mrożoną kawę, która doskonale nas orzeźwiała i dodała ciut energii. W tle brzmiała spokojna grecka muzyka, a życie wokół płynęło swoim rytmem. W takich chwilach człowiek rozumie, że Kreta nie tylko karmi, ale też uczy – prostoty, radości i wdzięczności za to, co małe i prawdziwe.

Hersonissos – kieliszek wina i odrobina serca

W Hersonissos spędziliśmy większość czasu, spacerując po urokliwych, wąskich uliczkach pełnych kolorów i zapachów lata. Próbowaliśmy lokalnej oliwy, win, serów i słodkości, delektując się każdą chwilą i każdym smakiem. Szukaliśmy drobnych pamiątek dla najbliższych, by choć odrobinę tego miejsca zabrać ze sobą do domu. W upalne dni, gdy słońce nie dawało wytchnienia, chłodziliśmy się zimnymi, orzeźwiającymi napojami lub sączyliśmy kolorowe drinki, obserwując spokojny rytm greckiego popołudnia.

To, co najbardziej urzekło mnie na Krecie, to ludzie. Mają w sobie coś, czego nie da się opisać słowami – szczerość, spokój i otwartość. Nie spieszą się, nie udają, nie próbują niczego na siłę. Po prostu żyją swoim rytmem, w którym zawsze znajdzie się miejsce na uśmiech, rozmowę i gest serdeczności.
Pewnego południa, zmęczeni upałem, zatrzymaliśmy się przy jednym z lokalnych sklepów, żeby chwilę odpocząć w cieniu i napić się zimnej wody. Właśnie wtedy pracownicy mieli przerwę na lunch. Na ich stole pojawił się duży talerz z grillowanym mięsem i ziemniakami, obok stała miska greckiej sałatki i cztery kartony wina. Tak, dobrze słyszycie – cztery kartony wina! W Grecji nawet przerwa w pracy zamienia się w prawdziwe biesiadowanie. Bez wahania zapytali, czy chcemy napić się wina. Nie było w tym ani chwili zawahania, tylko naturalna, szczera gościnność – taka, która niczego nie oczekuje w zamian. Nie znaliśmy się wcześniej, a mimo to potraktowali nas jak część swojej codzienności. W tamtej chwili poczuliśmy, że właśnie tak wygląda prawdziwa Kreta – prosta, serdeczna i pełna ludzi, którzy żyją z otwartym sercem.

Na Kretę i w dodatku aż w 3 regiony: Chania, Hersonissos i Sitia możecie polecieć na wakacje z ITAKĄ – pełna oferta dostępna jest tutaj

Ostatni wieczór – smak, który zostaje na zawsze

Nasz ostatni wieczór na Krecie spędziliśmy w najpiękniej położonej tawernie w Hersonissos. Restauracja zdawała się wtapiać w morze. Stoliki ustawione tuż nad skalistym brzegiem, oświetlone ciepłym blaskiem świec, sprawiały wrażenie, jakby unosiły się na tafli wody. Światło świec tańczyło na białych obrusach, a powietrze wypełniały zapach oliwy i morskiej bryzy. To był wieczór, w którym czas zdawał się płynąć inaczej – wolniej, łagodniej, jakby chciał dać nam szansę nacieszyć się każdą chwilą.

Na stole pojawiły się smażone kalmary, złocisty ser graviera i moussaka, której smak zapamiętam na długo. Łyk ouzo dodał wieczorowi lekkości i ciepła. W tle cicho grała grecka muzyka, a fale rozbijały się o brzeg, tworząc rytm doskonałej harmonii z naszymi myślami. Czas zwolnił, świat wokół jakby zniknął, zostawiając nas samych z ciszą, światłem i harmonią smaków.

To był magiczny, niezapomniany wieczór pełen spokoju i prawdziwego greckiego uroku – idealne, niemal bajkowe zakończenie naszych wakacji na Krecie. Będę tęsknić za zapachem morza, za dźwiękiem cykad i za spokojem, który tylko tu wydaje się tak naturalny. Grecja zostawia ślad w sercu, a wspomnienia z tych wakacji będą wracać jeszcze długo – w smaku greckich potraw, w blasku zachodów słońca i w chwilach, gdy zapragnę znów poczuć greckie szczęście.

Τα λέμε, Ελλάδα! 💙🇬🇷

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Linguine z krewetkami i ndują w sosie pomidorowym
Pełnowartościowe posiłki z niskim indeksem glikemicznym – jak komponować zdrową dietę?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przyjaciółka kosmetyczka
Przyjaciółka kosmetyczka
19 dni temu

Podróż jak marzenie! Oj będzie co wspominać 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  Przyjaciółka kosmetyczka

Zdecydowanie tak. Takie podróże i smaki zostają w pamięci na zawsze 🙂

0
Odpowiedz
Majka Dębska
Majka Dębska
22 dni temu

Moi znajomi całkiem niedawno wrócili z Grecji i też są zachwyceni. Chyba jednak rozważę wakacje w przyszłym roku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
22 dni temu
Odpowiedź do  Majka Dębska

Wcale się nie dziwię, bo Grecja jest bajeczna!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
27 dni temu

Aż sie rozmarzyłam widząc te zdjęcia, aż zgłodniałam widząc smakowitości których chciałoby sie spróbować

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

🙂

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
27 dni temu

 Ten wpis przynosi słoneczny klimat, rustykalne dania i apetyt na kulinarną podróż bez wychodzenia z domu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

Dziękuję

0
Odpowiedz
Książkowo
Książkowo
27 dni temu

Jak to pięknie opisane! Marzy mi się Grecja. Tyle dobrego o niej słyszałam i mam nadzieję, że uda mi się tam dotrzeć.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Książkowo

Trzymam kciuki, aby sie udało spełnić marzenie jak najszybciej.

0
Odpowiedz
Kasia Dybska
Kasia Dybska
27 dni temu

Piękna podróż smaków. Ta restauracja na ostatnich zdjęciach bajeczna. Co za klimat!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Kasia Dybska

Tak, klimat był nie do opisania

0
Odpowiedz
Miye
Miye
29 dni temu

Chętnie wybrałabym się w taką podróż smaków!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
28 dni temu
Odpowiedź do  Miye

Kierunek – Grecja 🙂

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
29 dni temu

Piękna podróż kulinarna i wizualna – opis przenosi na słoneczną Kretę, smak za smakiem, atmosfera za atmosferą. Chciałabym tam być i spróbować tych dań! 🌿🍴

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
29 dni temu
Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

Dziękuję, polecam podróż do Grecji z całego serca 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz