Bardzo lubię weekendowe poranki. I wcale nie dlatego, że mogę dłużej poleniuchować w łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku!
Porcje: 4
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g tartej mozzarelli
- 60 g szynki parmeńskiej *
- 2 łyżki ricotty
- 1 szalotka
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 1 jajko
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku pieprzem białym oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek niedźwiedzi tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy mozzarellę, pokrojoną szynkę parmeńską i czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut.
Odnośniki
- *można zastąpić włoską pancettą
Ciekawy patent na małą wersję tradycyjnie nieco większego dania 😉
Wygląda apetycznie
Zawsze mamy zapas ciasta francuskiego, przydaje się kiedy pieczywa braknie, w zasadzie farsz pełna dowolność. 🙂
I tu się z Tobą zgodzę. Można z niego wyczarować fantastyczne potrawy
Bardzo fajny pomysł na śniadanie. Z chęcią go wypróbuję 🙂
Nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego, a widzę, że jesteś jego fanką 🙂 Jak on smakuje? Jak czosnek? Gdzie go znajdę? Da się go kupić? Jestem bardzo ciekawa
Tak jestem ogromną fanką. Smakuje cudnie, jak połączenie szczypiorku i czosnku. Znajdziesz go w lesie, ale w PL jest pod częściową ochroną. Można jednak hodować w ogrodzie 🙂
Czy ja mogę z wami zamieszkać? Obiecuję, że zjem ze smakiem wszystko co ugotujecie 😀
Nie jestem pewna, czy dałabyś radę z tym jedzeniem 😀
O jakie to musi być pyszne!
Czasem przygotowuję takie przekąski, nie na śniadanie, ale na lekką kolację. 🙂
Rewelacyjne połączenie! Szkoda, że w pobliżu nie rośnie czosnek niedźwiedzi.
nie przepadam za szyną parmeńską, ale sam pomysł na śniadanie super, na pewno skorzystam 🙂
Mnie zawsze rano tak sie nie chce cos wymyślnego robić, że szok – zawsze jak zombie po kuchni łażę i kończy sie na kanapkach – to wydaje sie proste może nastawie budzik i zrobię 🙂
Poranki takie już są, ale czasem warto nastawić budzik 🙂
Wyglądają obłędnie a ja lubię takie eksperymenty na śniadanie
Mogłabym to jeść tonami! Czosnek, szynka parmeńska…. O matko, coś wspaniałego 🙂
przygarnę każdy pomysł na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego, bo uwielbiam!!! 🙂
Całkiem ciekawa, inna wersja pizzy.
Mam wszystkie składniki ? ale jesteśmy już po śniadaniu więc zostawię to na kolację ?
Dziś zrobiłam 😉 Wyszły pysznie!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Myślę, że świetnie się nadadzą jako przekąska na imprezę, nie tylko na śniadanie 🙂 Szybkie i proste, czyli idealne 🙂 Do tego na pewno są pyszne.
Tak, sprawdzą się nie tylko na śniadanie 🙂
Mój chłopak uwielbia szynkę parmeńską. Muszę mu przygotować to danie 🙂
Ależ to musi być pyszne… Chyba wiem co zaserwuję znajomym na następnym spotkaniu ?
Wyglądają cudnie! mmm 🙂
Ale świetny pomysł! Z chęcią zrobię takie cudo na kolację.
W całej opcji u mnie nie przejdą, bo z szynką, ale myślę, że w wersji wege też byłyby super! 🙂
W wersji wege proponuję zapiec z jajkiem 🙂
Z przyjemnością takie przygotuję – nie ma to jak sycąca przekąska na ciepło 🙂
Ciekawa jestem smaku takich tarteletek
Uwielbiam tę szynkę. Jako jedyna mogę jeść bez jakichkolwiek dodatków, choć w tej wersji wygląda jeszcze lepiej.
Uwielbiamy czosnek niedźwiedzi, myślę, że mąż byłby zadowolony z takiego śniadanka.
Ojejku, nie zdajesz sobie sprawy jaką wielką kopalnią inspiracji dla mnie jesteś! 😀 Znowu głodna!
Dziękuję 🙂
O rety, ale się zrobiłam głodna, wyglądają fantastycznie! Bardzo lubię ciasto francuskie, bo rzeczywiście ma wiele zastosowań i bardzo szybko się z nim pracuje.
Chętnie wypróbuję Twój przepis, chociaż będę musiała dokonać wege-modyfikacji 🙂
W wersji wege proponuję zapiec z jajkiem 🙂
Apetyczne śniadanie. Muszę je koniecznie wypróbować. 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Świetny przepis! Robię bardzo podobnie, muszę go zmodyfikować i spróbować Twojej wersji!
Mniam!
Polecam !