• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania  /  27 kwietnia, 2021

Śniadaniowe muffiny jajeczne z chorizo

Wędrówki po kuchni
Trudno jest mi sobie wyobrazić lepsze śniadanie, niż to z jajkiem w roli głównej! W tygodniu królują u mnie przeważnie szybkie omlety z sezonowymi dodatkami. W weekendy możemy sobie pozwolić na leniwe śniadania we dwoje. Wtedy najczęściej rozpieszczamy podniebienia wspaniałą frittatą bądź shakshuką. Jednak wciąż szukam ciekawych, śniadaniowych alternatyw dla jajek. Muffiny na śniadanie? - czemu nie! To świetny sposób na niebanalne, pożywne i sycące śniadanie, które doda moc energii na cały dzień.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 6 jajek XL
  • 200 g brokuła
  • 100 g chorizo
  • 80 g sera cheddar
  • 4 łyżki śmietany kwaśniej 12 %
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz kolorowy
  • sól *

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła 82%

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osłodzonej wody. Blanszujemy około 3-4 minut tak, aby brokuł pozostał al dente. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Wystudzony kroimy na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i delikatnie podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, śmietanę i wszystkie przyprawy. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Do masy jajecznej dodajemy brokuł, chorizo oraz starty cheddar i lekko mieszamy.
  • Kokilki dokładnie smarujemy masłem. Każdą kokilkę napełniamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 35-40 minut, do uzyskania złotego koloru. Podajemy od razu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * z solą należy uważać, gdyż chorizo jest dość słone

Uwagi dodatkowe

  • można użyć formy do muffinek
  • muffiny świetnie smakują również na zimno

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brokuł
  • Chorizo
  • Jajka

Nawigacja wpisu

Trekking a ochrona przed wiatrem i deszczem – co warto kupić?
Naturalne Metody Pielęgnacji Skóry Trądzikowej

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

Wszystkie składniki pysznie połączone! Jednak….chorizo bardzo lubiłam do kwietnia…później odrzuciło mnie od wieprzowiny, na dniach od kurczaka, dodam indyka, może być? Dzisiaj jadłam indyka i wszedł mi. Twoje śniadanko jest grzechu warte, muszę je zrobić

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Może zrób sobie chwilową przerwę od mięsa. A muffiny polecam i bez chorizo 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
1 rok temu

Muffiny jajeczne wyglądają bardzo smacznie, z przyjemnością je skosztujemy.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
1 rok temu

Oryginalny pomysł na śniadanie. Na widok Twoich potraw zawsze cieknie mi ślinka.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Ewa

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Anna z Wychowanie to przygoda
Anna z Wychowanie to przygoda
1 rok temu

Swietny pomysl na sniadanie, na pewno wypróbuję ! Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Jajko na śniadanie daje kopa na cały dzień bardzo lubię takie dania na początek dnia

Last edited 1 rok temu by Ciekawska Magdalena
0
Odpowiedz
Annastylefashion
Annastylefashion
1 rok temu

Jak dotąd nie spotkałam się z muffinkami z jajek, świetny przepis. Musze sama wypróbować. ❤️😘🙂

0
Odpowiedz
retromoderna
retromoderna
1 rok temu

Lubię takie śniadania. Ładnie podane i smaczne. Miłego dnia. 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
1 rok temu

Zainteresowałaś mnie tą jajeczną propozycją, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
1 rok temu

Uwielbiam takie dania , wyglada pysznie.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Ładnie wyglądają i na pewno dobrze smakują takie mufinki na wytrawnie.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Jajka to zawsze dobry pomysł na śniadanie, Niezależnie od pory roku.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

Od kilku dni przyglądam im się ukradkiem, ale teraz znalazłam czas by przeczytać przepis. Brzmi smacznie, jutro czerwona kartka w kalendarzu i będę je robić dzieciom na śniadanie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Fantastycznie 🙂 To będzie dobre śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
1 rok temu

Propozycja niebanalnych śniadań zawsze jest ciekawa, nie trzeba wciąż jeść tego samego.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
1 rok temu

Z tym śniadaniem jeszcze się nie spotkałam. Może kiedyś spróbuję zrobić je.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Radosna - Książki jak narkotyk

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
1 rok temu

Z chęcią się skuszę na tę propozycję, na pewno jest bardzo smaczna.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

U nas śniadanie zawsze na słodko ale takie pyszności chętnie zjadłabym na kolację 😉

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu
Reply to  Candy Pandas

U nas śniadania w różnych wariantach, czasem na słodko, czasem na ostro, na ciepło, na zimno, dlatego takie propozycje wpasowują się w nasze potrzeby. 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Ja natomiast nie umiem śniadania bez owsianki i białaczka :).
Ale Twoje muffiny wyglądają naprawdę smacznie.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Łatwe przygotowanie, a do tego kolejny pomysł na wykorzystanie jajka 😀

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

W sumie, to nie wiem, czemu tak mało jemy śniadań w takim wydaniu, trzeba będzie to zmienić. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Chętnie wypróbuję przepis, już go odpisałam, ciekawa alternatywa dla śniadania, to może się u nas przyjąć. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Bookendorfina

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
1 rok temu

U nas jajka pojawiają się raczej w formie podwieczorku, przepyszne propozycja.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply