• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Wędrówki po kuchni

Sorgo to starożytne bezglutenowe zboże uprawiane od tysięcy lat w Afryce. Stanowi podstawę diety mieszkańców tego kontynentu. Na świecie sorgo znajduje się na 5. miejscu pod względem wielkości produkcji i stanowi jedynie 2 procent wszystkich uprawianych zbóż. W Polsce ziarna sorgo są mało znane, choć staje się co raz bardziej popularne i znalazło uznanie wśród osób szukających nowych, zdrowych produktów w kuchni.

Odmiany sorgo

Wyróżnia się około 30 gatunków sorgo, ale te najbardziej popularne to białe, brązowe oraz czerwone, warto wyróżnić jeszcze czarne. Z sorga białego najczęściej robi się mąki oraz kasze. Z kolei czerwone, brązowe i czarne mają nieco cenniejsze właściwości. Sorgo brązowe, czerwone i czarne jest szczególnie cenione za zawartość antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli, którym zawdzięczają również swą barwę. To zboże 2-4 razy skuteczniej niweluje rozwój wolnych rodników niż ma to miejsce w przypadku innych nasion. Co oczywiście nie oznacza, że białe sorgo jest złe. Przede wszystkim należy wiedzieć, że każdy rodzaj jest bezglutenowy i bezpieczny przy celiakii, alergii, czy nietolerancji glutenu. Do jadłospisu mogą go włączyć również diabetycy, gdyż zboże to charakteryzuje się niskim IG.

Właściwości zdrowotne

Sorgo cechuje się wysoką odżywczością. W 100 gramach tego zboża znajduje się około 360 kcal, których źródłem jest skrobia (około 75% zawartości). To afrykańskie zboże zawiera znaczne ilości białka i ważnych aminokwasów, głównie fenyloalaninę, tryptofan, lizynę, walinę, leucynę i treoninę. Jest ponadto bogate w błonnik oraz sole mineralne (wapń, mangan, miedź, żelazo, potas, sód) i witaminy, np. niacynę (witaminę B3).
Badania wykazały, że sorgo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.

  • jest pełne witamin z grupy B stymulujących pracę układu nerwowego i poprawiających stan skóry, włosów i paznokci
  • obfituje w białka roślinne, które zapewniają sytość na dłużej – są dobre przy odchudzaniu
  • zawiera duże ilości magnezu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, mięśniowego czy ogólnego metabolizmu. Redukuje ryzyko osteoporozy i artretyzmu
  • ma mnóstwo przeciwutleniaczy, które pozwalają niwelować szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo
  • jest też dobrym źródłem błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga serce, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiegając arteriosklerozie i zawałom
  • jest bardzo cennym źródłem składników odżywczych dla osób trzymających dietę

Zastosowanie sorgo w kuchni

Ziarna sorgo można traktować jako zamiennik kasz, makaronów, ziemniaków czy ryżu. Świetnie nadają się do sałatek, zapiekanek, zup oraz drugich dań. Ponadto ich delikatny smak z orzechową nutą sprawdzi się również do słodkich specjałów. Mogą to być na przykład owocowe śniadania, czy desery. Z kolei neutralną w smaku mąkę sorgo, można wykorzystywać do różnego rodzaju wypieków: naleśników, pierogów, ale również ciast. Warto jednak pamiętać, że sorgo charakteryzuje bardzo duża zawartość skrobi. Aby uzyskać ciasto o odpowiedniej elastyczności, mąkę z sorgo należy mieszać z bardzo gorącą wodą. Nadaje się też do wypiekania chleba plackowego, ale już nie bochenkowego, ponieważ brak glutenu uniemożliwia otrzymanie sprężystego, pulchnego wypieku. Z mąki lub utłuczonego sorga poddanego fermentacji w Afryce sporządza się piwa i inne napoje alkoholowe, a w Chinach wysokoprocentowy alkohol (baijiu). Łodygi słodkich odmian sorga są w USA stosowane do produkcji słodkiego syropu. Znakomicie i na długo syci, dodaje energii i odżywia organizm.

Na blogu znajdziecie przepis na niebanalną, lekką i pyszną sałatkę z kaszą sorogo, pieczoną fetą i malinami. Przepis znajdziecie tu

Jak gotować kaszę sorgo?

Sorgo w postaci kaszy absorbuje znacznie więcej wody, niż pozostałe zboża. Potrzebuje więc znacznie większej ilości wody i dłuższego czasu niż jego inne odpowiedniki. Jednak ze względu na jego właściwości, warto poświęcić te dodatkowe 10 minut i cieszyć się zdrowym posiłkiem.

Potrzebujemy:

250 g sorgo
750 ml wody
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej. Następnie do wody, w której moczyły się ziarna, dodajemy sól oraz oliwę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Woda powinna lekko bulgotać. Ugotowane sorgo zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Kasza gotowa! Sorgo można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Wybierając egzotyczne produkty spoza kontynentu, świetnie można urozmaicić monotonną dietę i uczynić z jadłospisu ciekawe menu. Jeśli uda Wam się zdobyć paczkę sorgo, spróbujcie koniecznie jak smakuje to prozdrowotne zboże. Być może zagości ono na stałe w Waszej kuchni.

5 1 vote
Article Rating

Nawigacja wpisu

Sernik na zimno z morelową żelką
Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 57

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
ABC kuchni  /  31 października, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Jak upiec idealny sernik
ABC kuchni, Serniki pieczone, W kuchni, Wypieki  /  3 stycznia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Jak upiec idealny sernik

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
51 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ottawia
Ottawia
2 miesięcy temu

Zastanawiam się czy można grotować sorgo bez namaczania. Większość treści jakie znalazłem podawała że, trzeba je namaczać co najmniej 6 godzin. Czy można je wypłukać i od razu przejść do gotowania bez tego długiego procesu namaczania, czy wtedy się nie ugotuje prawidłowo? 

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu
Reply to  Ottawia

Moim zdaniem trzeba namoczyć wcześniej

0
Odpowiedz
Kasia k.
Kasia k.
1 rok temu

Proszę o podpowiedź czy zrobiłam coś źle ? Moczylam kaszę przez 12godzin, później gotowałam 30min, wyłączyłam ogień i trzymałam jeszcze przez 15min pod przykryciem jednak kasza była twarda i nie wiem czy taka powinna być ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Kasia k.

Czy to była kasza biała czy czerwona? Bo to jest różnica. Gotowałam białą 30 minut, nie była rozgotowana, ale też nie twarda. Warto próbować kaszę podczas gotowania

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lat temu

Czy kasza sorgo nie jest równie bogata w wartości odżywcze co kasza gryczana

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Czy po 30 minutach gotowania konsystencja kaszy nadal musi być tak twardo-chrupiaca? Do sosiku średnio pasuje. Ale dam jej jeszcze szanse. Pogotuje godzinę. Nie lubię rozgotowanych rzeczy ale tu z sorgo jest przesada w drugą stronę. To jest dalej twarde…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Marta

A czy wcześniej ją namoczyłaś?

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Nigdy jej wcześniej nie namaczałam, czyli błędnie zbyt długo gotowałam.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lat temu

Staram sie wprowadzac często sorgo do diety,bo dobrze się po niej czuję i mi smakuje,ale mimo wszystko nie da się jej znalezc w kazdym sklepie 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Agaman

Tak, to prawda. Jest trudno dostępna, ale miejmy nadzieję, że to się zmieni 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
3 lat temu

Taka ze mnie kucharka, jak z Ciebie pielęgniarka 😉 zastrzyki już każdy umie robić i się sam leczyć, jak odpali komputer.Nie znałam sorgo.Muszę jechać do Afryki, czy będzie w sklepie u mnie?Mam wrażenie,że będzie mi odpowiadać. Mogę to moczyć 12 godzin, byle by mi smakowało i zdrowotnie działało.Gdzieś Ty to wynalazła?
W tej sałatce wygląda jak perełki 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

Kasz jest bardzo smaczna i pasuje niemalże do wszystkiego, bo jest neutralna w smaku. W Polsce widziałam ją w Kauflandzie o ile dobrze pamiętam 🙂

0
Odpowiedz
karo
karo
2 lat temu
Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

W każdym Eko sklepie.

0
Odpowiedz
Margarita
Margarita
3 lat temu

Mam pewną awersję do praktycznie każdej kaszy, ale tej jeszcze nie próbowałam. Może ta mi zasmakuje! Sałatka z pieczoną fetą wygląda przepysznie, wypróbuję – jeśli nie z sorgo, to być może z jakimś zamiennikiem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Margarita

Polecam, może i do kaszy również się przekonasz 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lat temu

Musze przyznac, ze jeszcze jej nie probowalam. Musze wlaczyc ja do mojego menu. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
3 lat temu

Chyba jeszcze takiej kaszy nie jadłam hmm 🙂 z przepisu skorzystam

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Musimy przyznać, że same jakoś o sorgo zapomniałyśmy a jest to bardzo smaczna kasza i z chęcią do niej wrócimy 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Nie znałam wcześniej tej kaszy i wydaje mi się, że nie spotkałam jej także w sklepie. Ale kasze uwielbiam, więc chętnie zrobię sobie taką sałatkę do pracy! Jestem ciekawa, czy Sorgo przypadnie mi do smaku 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Kasia

Mam nadzieję, że Ci posmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Obiła mi się kiedyś ta nazwa o uszy. Ale przyznaję, że jeszcze nie próbowałam tej kaszy.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lat temu

Skorzystam z tego przepisu na tą sałatkę bo brzmi ciekawie:)

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
3 lat temu

Nigdy nie widziałam sorgo, nie rzuciło mi się w oczy w żadnym sklepie.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Bardzo lubię sorgo i zawsze mam w swojej spiżarni. Polecam też mąkę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Anna

Mąkę również mam 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lat temu

Uwielbiam wszelkie kasze, ale Sorgo rzadko u mnie gości. Nie wiedziałam, że jest aż tak zdrowe 🙂

0
Odpowiedz
Matt
Matt
3 lat temu

Nie słyszałem ani nie spotkałem się wcześniej z Sorgo, choć się okazuje, że jest to samo zdrowie. Muszę poszukać i spróbować coś przygotować z jego użyciem. Bardzo ciekawy tekst 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Matt

Dziękuje i polecam tą kaszę. Jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Świat karinki
Świat karinki
3 lat temu

Nawet nie wiedziałam że taka kasza istnieje

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
3 lat temu

Nigdy wcześniej nie skyszalam o takim daniu. Jestem ciekawa jak smakuje.

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
3 lat temu

Nie wiedziałam , że takie coś istnieje . Może kiedyś go spróbuje.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
3 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł, nigdy nie próbowałam kaszy Sorgo – czas najwyższy nadrobić zaległości.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Ewa

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
3 lat temu

Z sorgo robiłam chyba raz sałatkę. Ale jakoś nie jest to mój ulubiony dodatek do dań.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 lat temu

Kupiłam dawno, dawno temu sorgo i niestety o nim zapomniałam. Kilka miesięcy temu ponownie kupiłam sorgo i choć może być zniechęcający fakt, że trzeba je namoczyć, to mimo tego polecam! Zwykle już dzień wcześniej spodziewamy się, czy będziemy jedli następnego dnia na obiad zupę czy kotleta, więc wystarczy namoczyć kaszę na noc i następnego dnia ugotować, lub zalać tuż przed wyjściem do pracy i ugotować po powrocie. Mi podoba się szczególnie fakt, że sorgo albo się nie da, albo bardzo trudno rozgotować tak, jak ryż czy kaszę gryczaną. Cenię sobie konsystencję, a że przy okazji dobrze smakuje i jest zdrowe,… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Ania

Zgadzam się z Tobą, Sorgo jest wspaniałe i warto je zaprosić do kuchni 🙂

1
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Nawet nie wiedziałam, że ma tyle właściwości. Pora wypróbować. 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 lat temu

z Afryki może być, chociaż coraz częściej uprawiane jest również w Polsce

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Sawka

Ale nie na taką skalę i nie gatunek, który wykorzystywany jest w kuchni 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Ooo, to są jakieś różnice?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  krystynabozenna

Oczywiście, że są 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
3 lat temu

Sorgo znam jeszcze ze szkoły, ale nie wiedziałam, że ma tyle dobrych właściwości. Koniecznie muszę je wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lat temu

Nie słyszałam nigdy o sorgo, ale takich produktów jestem zawsze ciekawa.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lat temu

no właśnie widziałam tę kaszę w Twoim przepisie i zastanawiałam się skąd ona się wzięła 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Jaki ten przepis jest łatwy do wykonania, koniecznie muszę wypróbować…

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
3 lat temu

Kaszą jest zdrowa, ale za nią nie przepadam. Właściwości sorgo są ciekawe.

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lat temu

Wyglądają niezwykle apetycznie. Czy ja tą kasze dostanę gdzies w stacjonarnym sklepie, czy lepiej od razu poszukać jej w Internecie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Kinga

W PL widziałam ją w którymś supermarkecie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Nigdy nie jadłam sorgo, warto spróbować, co to za smak…

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
3 lat temu

Nie wiedziałam, że jest tyle odmian sorgo. Nigdy nie jadłam tej kaszy

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
3 lat temu

Jakoś nigdy nie stosowaliśmy tego gatunku kaszy. Może warto ją wypróbować.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
51
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz