Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Składniki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka *
- 2 łyżki masła
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki chrzanu **
- szczypta cukru
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.
Odnośniki
- * można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Domowy chrzan na pewno robimy, ale sos chrzanowy chyba jeszcze u nas nie gościł.
Pyszny sos. Jestem ciekawa czy można użyć jasnej mąki orkiszowej, próbowałaś kiedyś?
Nie próbowałam, ale myślę że można spróbować 🙂
Najszybszy i najprostrzy przepis na święta jak znalazl 🙂
U mnie w domu również robimy sami sosy , mój ulubiony sos to ogórkowy i czosnkowy. Twoj tez ładnie się prezentuje.
Taki sos bardzo mi smakuje. Myślę, że na zbliżające święta wielkanocne będzie w sam raz.
Jak ja uwielbiam Twoje przepisy! Koniecznie na ta Wielkanoc wypróbuje !
Lubimy chrzanowe smaki 😉 Sos na pewno jest przepyszny 😉
Moja mam robi pyszny ale na bazie jogurtu i chrzanu 🙂
Bardzoo pubię chrzan. Cos mi sie wydaje, ze taki sos rowbiez by mi posmakowal :)))
Bardzo lubię chrzan, nie tylko w kanapkowej odsłonie, ale także jako dodatek do sosów i zup, charakterystyczny smak, a i zdrowotne właściwości. 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Masz talent 🙂
Ja ostatnio zaczęłam się do chrzanu przekonywać, dzięki buraczano-chrzanowej paście do chleba, którą znalazłam w Lidlu. Niewykluczone, że przetestuję Twój przepis w te Święta, wielkie dzięki! 🙂
Chrzan bardzo często gości u mnie na talerzu samodzielnie lub z buraczkami, ale sosu nie jadłem jeszcze 🙂 Chętnie zrobię
Przepis wydaje się całkiem prosty i całkiem smacznie się zapowiada 😉
Osobiście uwielbiam zapach i smak chrzanu, dlatego to idealnie danie dla mnie!
Sos chrzanowy u mnie średnio przejdzie…;) Nie mój smak 😉
Smaczny pomysł:)
Bardzo lubię sos chrzanowy! Zapisuję przepis! 😀
Ja za chrzanem nie przepadam, ale i tak uwielbiam Twoje przepisy ?
Ja akurat nie jestem miłośniczką chrzanu, ale taka domowa wersja sosu jest zawsze bardzo fajną opcją 🙂