Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Okazje, Przepisy, Wielkanoc  /  7 września, 2015

Sos chrzanowy

Wędrówki po kuchni
Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.

Odnośniki

  • * można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza
    ** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Sosy i dipy
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Chili con carne
Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

Podobne wpisy

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina K
Paulina K
4 lata temu

Domowy chrzan na pewno robimy, ale sos chrzanowy chyba jeszcze u nas nie gościł.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lata temu

Pyszny sos. Jestem ciekawa czy można użyć jasnej mąki orkiszowej, próbowałaś kiedyś?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Nie próbowałam, ale myślę że można spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Najszybszy i najprostrzy przepis na święta jak znalazl 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

U mnie w domu również robimy sami sosy , mój ulubiony sos to ogórkowy i czosnkowy. Twoj tez ładnie się prezentuje.

0
Odpowiedz
MarlenaH.
MarlenaH.
4 lata temu

5 stars
Taki sos bardzo mi smakuje. Myślę, że na zbliżające święta wielkanocne będzie w sam raz.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
4 lata temu

5 stars
Jak ja uwielbiam Twoje przepisy! Koniecznie na ta Wielkanoc wypróbuje !

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Lubimy chrzanowe smaki 😉 Sos na pewno jest przepyszny 😉

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Moja mam robi pyszny ale na bazie jogurtu i chrzanu 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
4 lata temu

Bardzoo pubię chrzan. Cos mi sie wydaje, ze taki sos rowbiez by mi posmakowal :)))

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Bardzo lubię chrzan, nie tylko w kanapkowej odsłonie, ale także jako dodatek do sosów i zup, charakterystyczny smak, a i zdrowotne właściwości. 🙂

0
Odpowiedz
olsooons
olsooons
7 lata temu

Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Masz talent 🙂

0
Odpowiedz
Zuza
Zuza
7 lata temu

Ja ostatnio zaczęłam się do chrzanu przekonywać, dzięki buraczano-chrzanowej paście do chleba, którą znalazłam w Lidlu. Niewykluczone, że przetestuję Twój przepis w te Święta, wielkie dzięki! 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
7 lata temu

Chrzan bardzo często gości u mnie na talerzu samodzielnie lub z buraczkami, ale sosu nie jadłem jeszcze 🙂 Chętnie zrobię

0
Odpowiedz
Maciej
Maciej
7 lata temu

Przepis wydaje się całkiem prosty i całkiem smacznie się zapowiada 😉

0
Odpowiedz
Kamila / Z naciskiem na szczęście
Kamila / Z naciskiem na szczęście
7 lata temu

Osobiście uwielbiam zapach i smak chrzanu, dlatego to idealnie danie dla mnie!

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
7 lata temu

Sos chrzanowy u mnie średnio przejdzie…;) Nie mój smak 😉

0
Odpowiedz
traveLover / Patrycja
traveLover / Patrycja
7 lata temu

Smaczny pomysł:)

0
Odpowiedz
Karola
Karola
7 lata temu

Bardzo lubię sos chrzanowy! Zapisuję przepis! 😀

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lata temu

Ja za chrzanem nie przepadam, ale i tak uwielbiam Twoje przepisy ?

0
Odpowiedz
Jud
Jud
7 lata temu

Ja akurat nie jestem miłośniczką chrzanu, ale taka domowa wersja sosu jest zawsze bardzo fajną opcją 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz