Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Kuchnia włoska, Przepisy, Przetwory z warzyw, Wędrówki kulinarne  /  22 lipca, 2017

Sos Ortolana

Wędrówki po kuchni
Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
4.50 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 ½ kg pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 750 g marchewki
  • 500 g cebuli
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml oleju
  • 2 papryczki chili
  • ½ główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz biały

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
  • Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.
    Buon appetito !

Uwagi dodatkowe

  • z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Olga Smile

4 10 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Kuchnia włoska
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Techniki gotowania i krojenia
Delicja brzoskwiniowa

Podobne wpisy

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Spaghetti alla Puttanesca

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
3 lata temu

Ja mam pytanie co do marchewki. W przepisie jest najpierw że dodajemy ją do cebuli i dusimy 5 minut, a potem że „Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut.” To kiedy w końcu trzeba dodać marchewkę?

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Wkradł się błąd, juz poprawione 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Super, dziękuję 😘

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

4 stars
Zrobione. Bardzo smaczny 👍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Super. Cieszę się, ze smakuje. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
5 lata temu

5 litrów sosu. Wow. Zimą nie zginiecie. Gdy przyjdą jesienne dni taki sos będzie dobrym dodatkiem np. do makaronów. Papryczka chili jest dobrym składnikiem w tym sosie. Na pewno nadaje mu dobrego, ostrzejszego smaku i poza tym papryczki chili wzmacniają organizm.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  English 4 work

To wcale nie tak dużo, zwłaszcza jak się mam kilka osób do wykarmienia 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Jeszcze nie miałam okazji wypróbować, ale przepis mam zapisany. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Rzadko przygotowuję taką ilość sosu na raz. Ale z samego przepisu chętnie kiedyś skorzystam.

0
Odpowiedz
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
5 lata temu

Bardzo go lubię i nie wiedziałam, że jest on aż taki prosty w przygotowaniu 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

Robię często taki ale bez pasteryzowania, na zaraz. I zawsze smakuje, choć za każdym razem inaczej 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Wow, jakie pyszny sos, lubię takie , chętnie go użyję przy okazji 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Lubię takie mieć w spiżarce i potem wyciągać kiedy nie mam czasu i chęci gotować. Obiad w 5 minut 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Dokładnie tak! 🙂

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Tak, to jest jeden z najlepszych patentów na szybki obiad.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Naturalny i pyszny sos

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Zapisuje składniki, przygotuję w domu. 🙂

-1
Odpowiedz
nauka włoskiego
nauka włoskiego
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Ja tez zapisuje i przygotuje jutro z samego rana.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
6 lata temu

Bardza ciekawa propozycja na warzywa na zimę. Jeśli moje cukinie obrodzą tak, jak mam nadzieję, to pewnie się zainspiruję tym przepisem.

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
5 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

Dobrze, że masz własne cukinie. Gratuluję!

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Pikantnie,chrupiąco, kolorowo, smacznie to tylko u Ciebie-)
Lubię włoskie smaki,a jak je zamknę w słoiku,to nie uciekną!
Ten gęsty sos zrobię koniecznie, bo cukinia zaczyna mi się śnic po nocach.
Nie mam daru do pieczenia, ale dla takich potraw owszem.
Pozdrawiam!
Irena

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

Fajny recept na wegański, wegetariański sos. Miłego tygodnia!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

Fajny wegański wegetariański recept. Miłego tygodnia!

0
Odpowiedz
BEATA REDZIMSKA
BEATA REDZIMSKA
7 lata temu

Przepyszne, pociekla mi slinka, chyba sprobuje cos takiego u siebie przygotowac. Posmak wloskiej kuchni przez caly rok… Uwielbiam takie poludniowe, bardzo warzywne klimaty. Pozdrawiam serdecznie Beata

0
Odpowiedz
Bogna_saluvita
Bogna_saluvita
7 lata temu

Uwielbiam takie sosy!

0
Odpowiedz
Emilia Teofila
Emilia Teofila
7 lata temu

Wspaniałe danie, będę je przygotowywać. Dzięki za przepis!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
8 lata temu

Jaka nazwa, oryginalna i kusząca 😉

0
Odpowiedz
Izabela Sarna
Izabela Sarna
8 lata temu

Olala, ale tu pysznie! I drukować można przepisy, pełna profeska. Cieszę się, że tu trafiłam. 🙂

0
Odpowiedz
Zielono na co dzień
Zielono na co dzień
8 lata temu

Takie sosy zamknięte w słoiki to zimą coś wspaniałego :).

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
8 lata temu

Latem uwielbiam wszystko co ma cukinię w składze.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 lata temu

Robiłam dziś coś podobnego na obiad 🙂

0
Odpowiedz
Madej Ewa
Madej Ewa
8 lata temu

Czy cukinia jest w skórce -nieobrana.?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Madej Ewa

Tak

0
Odpowiedz
Monika z Bebe Talent
Monika z Bebe Talent
8 lata temu

Ja się ostatnio zachwycam keczupem domowym zrobionym na bazie cukini. Coś rewelacyjnego.

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
8 lata temu

Kocham potrawy z cukinii 🙂

0
Odpowiedz
Chadonistka
Chadonistka
8 lata temu

Przepis wygląda na bardzo fajny i smaczny! Chyba zrobię! Dzięki! :*

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz