Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.
Składniki
- 2 ½ kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 750 g marchewki
- 500 g cebuli
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml oleju
- 2 papryczki chili
- ½ główki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 ½ łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz biały
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
- Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.Buon appetito !
Uwagi dodatkowe
- z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Olga Smile
Ja mam pytanie co do marchewki. W przepisie jest najpierw że dodajemy ją do cebuli i dusimy 5 minut, a potem że „Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut.” To kiedy w końcu trzeba dodać marchewkę?
Wkradł się błąd, juz poprawione 🙂
Super, dziękuję 😘
Zrobione. Bardzo smaczny 👍
Super. Cieszę się, ze smakuje. Pozdrawiam
5 litrów sosu. Wow. Zimą nie zginiecie. Gdy przyjdą jesienne dni taki sos będzie dobrym dodatkiem np. do makaronów. Papryczka chili jest dobrym składnikiem w tym sosie. Na pewno nadaje mu dobrego, ostrzejszego smaku i poza tym papryczki chili wzmacniają organizm.
To wcale nie tak dużo, zwłaszcza jak się mam kilka osób do wykarmienia 🙂
Jeszcze nie miałam okazji wypróbować, ale przepis mam zapisany. 🙂
Rzadko przygotowuję taką ilość sosu na raz. Ale z samego przepisu chętnie kiedyś skorzystam.
Bardzo go lubię i nie wiedziałam, że jest on aż taki prosty w przygotowaniu 🙂
Robię często taki ale bez pasteryzowania, na zaraz. I zawsze smakuje, choć za każdym razem inaczej 😉
Wow, jakie pyszny sos, lubię takie , chętnie go użyję przy okazji 🙂
Lubię takie mieć w spiżarce i potem wyciągać kiedy nie mam czasu i chęci gotować. Obiad w 5 minut 🙂
Dokładnie tak! 🙂
Tak, to jest jeden z najlepszych patentów na szybki obiad.
Naturalny i pyszny sos
Zapisuje składniki, przygotuję w domu. 🙂
Ja tez zapisuje i przygotuje jutro z samego rana.
Bardza ciekawa propozycja na warzywa na zimę. Jeśli moje cukinie obrodzą tak, jak mam nadzieję, to pewnie się zainspiruję tym przepisem.
Dobrze, że masz własne cukinie. Gratuluję!
Pikantnie,chrupiąco, kolorowo, smacznie to tylko u Ciebie-)
Lubię włoskie smaki,a jak je zamknę w słoiku,to nie uciekną!
Ten gęsty sos zrobię koniecznie, bo cukinia zaczyna mi się śnic po nocach.
Nie mam daru do pieczenia, ale dla takich potraw owszem.
Pozdrawiam!
Irena
Fajny recept na wegański, wegetariański sos. Miłego tygodnia!
Fajny wegański wegetariański recept. Miłego tygodnia!
Przepyszne, pociekla mi slinka, chyba sprobuje cos takiego u siebie przygotowac. Posmak wloskiej kuchni przez caly rok… Uwielbiam takie poludniowe, bardzo warzywne klimaty. Pozdrawiam serdecznie Beata
Uwielbiam takie sosy!
Wspaniałe danie, będę je przygotowywać. Dzięki za przepis!
Jaka nazwa, oryginalna i kusząca 😉
Olala, ale tu pysznie! I drukować można przepisy, pełna profeska. Cieszę się, że tu trafiłam. 🙂
Takie sosy zamknięte w słoiki to zimą coś wspaniałego :).
Latem uwielbiam wszystko co ma cukinię w składze.
Robiłam dziś coś podobnego na obiad 🙂
Czy cukinia jest w skórce -nieobrana.?
Tak
Ja się ostatnio zachwycam keczupem domowym zrobionym na bazie cukini. Coś rewelacyjnego.
Kocham potrawy z cukinii 🙂
Przepis wygląda na bardzo fajny i smaczny! Chyba zrobię! Dzięki! :*