• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Sosy, dipy  /  20 sierpnia, 2015

Sos teriyaki

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
4.8 from 5 votes
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego *
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie

  • Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Odnośniki

  • * można zastąpić 2 łyżkami miodu
  • ** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego

Uwagi dodatkowe

Zastosowanie sosu
  • Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
  • Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
  • Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
  • Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
  • Dip – nawet do ruskich pierogów!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Słodki sos chili

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia azjatycka
  • Sosy i dipy

Zobacz wpisy

Klopsiki w cukinii na grilla
Młoda kapusta

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
2 miesięcy temu

Znam osobę, która z chęcią sprawdziłaby ten sos z rybą.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
2 miesięcy temu

5 stars
nigdy nie próbowałam tego sosu, nie mówiąc o zrobieniu go, muszę się przekonać, czy to mój smak 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
2 miesięcy temu

Dzięki za ten przepis. Uwielbiam ten sos. Ale jakoś nie wpadłam na to, że można go szybko zrobić. Na dodatek, w tak prosty sposób. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna - Mama w Harmonii
Joanna - Mama w Harmonii
2 miesięcy temu

O zobacz! A ja zawsze kupuję gotowy .. 😉 Dzięki za przepis – spróbuję zrobić c sama jak obecny się skończy ☺️

0
Odpowiedz
alexxia.pe
alexxia.pe
2 miesięcy temu

Nie miałam jeszcze okazji spróbować tego sosu – muszę to nadrobić 😉

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
2 miesięcy temu

Szukałam kiedyś przepisu na sos i już mam. Wielkie dzięki.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
2 miesięcy temu

5 stars
Bardzo fajny przepis i wydaje się być łatwy. Na pewno wykorzystam go w swojej kuchni, bo lubię testować różne sosy. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 miesięcy temu

no to teraz będę szukać mirinu

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 miesięcy temu

Zapisuję przepis, bo sos teriyaki dodaję do różnych dań, a korzystam z kupnego

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Wykorzystać go można do wielu przepisów 😀

0
Odpowiedz
Łukasz z urbanshaman.pl
Łukasz z urbanshaman.pl
3 miesięcy temu

4 stars
Zastanawiam się czy bez alkoholu też by wyszedł ten sos i czy dałoby się go użyć np do marynowania tofu albo seitanu. Na pewno spróbuję, bo wygląda na wyrazisty w smaku

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

5 stars
Przepis wygląda na prosty do zrobienia, ale ja na pewno coś popsuję :-)))

0
Odpowiedz
agaman
agaman
6 miesięcy temu

No i wkońcu mam szybki i prosty przepis na domowy sos teriyaki 🙂 już nie musze kupować gotowców 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
1 rok temu

Podoba mi się. Znalazłby zastosowanie w mojej kuchni.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu
Reply to  Agata

5 stars
W mojej też, ale ja nie mam talentów 🙂

0
Odpowiedz
Viktolandia
Viktolandia
1 rok temu

Idealnie, właśnie takowego szukałam 🙂

0
Odpowiedz
Ania| Stragan Zdrowia
Ania| Stragan Zdrowia
1 rok temu

Dzięki za inspiracje. Zastosuje do warzyw!

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
1 rok temu

Zawsze wydawało mi się, że kuchnia włoska jest moim numerem jeden dopóki nie pojechałam do Japonii. Tam to dopiero był zachwyt! Świeże owoce morza, ryby, zielona herbata lejąca się strumieniami. Po prostu pycha :).

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
1 rok temu

Świetny pomysł na spróbowanie czegoś nowego, wykorzystam jako marynatę do mięsa.

0
Odpowiedz
Anna Zaw-Stola
Anna Zaw-Stola
2 lat temu

Uwielbiam sos teriyaki, zwłaszcza do ryby. Te kupne maja okropny skład, więc zawsze robię sama.

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
3 lat temu

Przepysznie prezentuje się ten sos

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lat temu

świetna strona, dziekuje praktyczna wyszukana i zamiennikami uwielbiam dziekuje będe tu częściej zagladac 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kinga

Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
3 lat temu

I kolejna fajna kulinarna inspiracja 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Ciekawie to wygląda 🙂 Chyba powinnam spróbować…

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
3 lat temu

Dla mnie super. Coś nowego.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Wypróbuję w weekend!

0
Odpowiedz
Biegnąc pod wiatr
Biegnąc pod wiatr
3 lat temu

O matko. Jak to pięknie brzmi 🙂 I jeszcze lepiej wygląda! Spróbuje zrobić na najbliższą imprezę rodzinną 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
3 lat temu

Nie wiedziałam, że jest tyle zastosowań tego sosu!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply