Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.
Składniki
- 120 ml sosu sojowego
- 100 g cukru brązowego *
- 60 ml zimnej wody
- 50 ml mirinu **
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
- Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Odnośniki
- * można zastąpić 2 łyżkami miodu
- ** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
Uwagi dodatkowe
Zastosowanie sosu
- Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
- Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
- Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
- Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
- Dip – nawet do ruskich pierogów!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ludzie! Komentujcie CZY ZROBILIŚCIE I CZY JEST DOBRY, CZY NIE! Do tego – OCENIACIE! PYTANIE – CO?! Komentarz ma POMÓC INNYM – CZY WARTO SKORZYSTAĆ Z TEGO PRZEPISU..
Znam osobę, która z chęcią sprawdziłaby ten sos z rybą.
nigdy nie próbowałam tego sosu, nie mówiąc o zrobieniu go, muszę się przekonać, czy to mój smak 🙂
Dzięki za ten przepis. Uwielbiam ten sos. Ale jakoś nie wpadłam na to, że można go szybko zrobić. Na dodatek, w tak prosty sposób. 🙂
O zobacz! A ja zawsze kupuję gotowy .. 😉 Dzięki za przepis – spróbuję zrobić c sama jak obecny się skończy ☺️
Nie miałam jeszcze okazji spróbować tego sosu – muszę to nadrobić 😉
Szukałam kiedyś przepisu na sos i już mam. Wielkie dzięki.
Bardzo fajny przepis i wydaje się być łatwy. Na pewno wykorzystam go w swojej kuchni, bo lubię testować różne sosy. Pozdrawiam 🙂
no to teraz będę szukać mirinu
Zapisuję przepis, bo sos teriyaki dodaję do różnych dań, a korzystam z kupnego
Wykorzystać go można do wielu przepisów 😀
Zastanawiam się czy bez alkoholu też by wyszedł ten sos i czy dałoby się go użyć np do marynowania tofu albo seitanu. Na pewno spróbuję, bo wygląda na wyrazisty w smaku
Przepis wygląda na prosty do zrobienia, ale ja na pewno coś popsuję :-)))
No i wkońcu mam szybki i prosty przepis na domowy sos teriyaki 🙂 już nie musze kupować gotowców 🙂
Podoba mi się. Znalazłby zastosowanie w mojej kuchni.
W mojej też, ale ja nie mam talentów 🙂
Idealnie, właśnie takowego szukałam 🙂
Dzięki za inspiracje. Zastosuje do warzyw!
Zawsze wydawało mi się, że kuchnia włoska jest moim numerem jeden dopóki nie pojechałam do Japonii. Tam to dopiero był zachwyt! Świeże owoce morza, ryby, zielona herbata lejąca się strumieniami. Po prostu pycha :).
Świetny pomysł na spróbowanie czegoś nowego, wykorzystam jako marynatę do mięsa.
Uwielbiam sos teriyaki, zwłaszcza do ryby. Te kupne maja okropny skład, więc zawsze robię sama.
Przepysznie prezentuje się ten sos
świetna strona, dziekuje praktyczna wyszukana i zamiennikami uwielbiam dziekuje będe tu częściej zagladac 🙂
Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi 🙂
I kolejna fajna kulinarna inspiracja 🙂
Ciekawie to wygląda 🙂 Chyba powinnam spróbować…
Dla mnie super. Coś nowego.
Wypróbuję w weekend!
O matko. Jak to pięknie brzmi 🙂 I jeszcze lepiej wygląda! Spróbuje zrobić na najbliższą imprezę rodzinną 🙂
Nie wiedziałam, że jest tyle zastosowań tego sosu!