Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Dodatki do obiadu, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Sosy, dipy, Wędrówki kulinarne  /  20 sierpnia, 2015

Sos teriyaki

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego *
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie

  • Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Odnośniki

  • * można zastąpić 2 łyżkami miodu
  • ** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego

Uwagi dodatkowe

Zastosowanie sosu
  • Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
  • Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
  • Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
  • Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
  • Dip – nawet do ruskich pierogów!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia azjatycka
  • Sosy i dipy

Nawigacja wpisu

Klopsiki w cukinii na grilla
Młoda kapusta

Podobne wpisy

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia azjatycka, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  4 marca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

Kurczak słodko-kwaśny
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia azjatycka, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  28 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Kurczak słodko-kwaśny

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zbychu
Zbychu
1 rok temu

Ludzie! Komentujcie CZY ZROBILIŚCIE I CZY JEST DOBRY, CZY NIE! Do tego – OCENIACIE! PYTANIE – CO?! Komentarz ma POMÓC INNYM – CZY WARTO SKORZYSTAĆ Z TEGO PRZEPISU..

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Znam osobę, która z chęcią sprawdziłaby ten sos z rybą.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
nigdy nie próbowałam tego sosu, nie mówiąc o zrobieniu go, muszę się przekonać, czy to mój smak 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
4 lata temu

Dzięki za ten przepis. Uwielbiam ten sos. Ale jakoś nie wpadłam na to, że można go szybko zrobić. Na dodatek, w tak prosty sposób. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna - Mama w Harmonii
Joanna - Mama w Harmonii
4 lata temu

O zobacz! A ja zawsze kupuję gotowy .. 😉 Dzięki za przepis – spróbuję zrobić c sama jak obecny się skończy ☺️

0
Odpowiedz
alexxia.pe
alexxia.pe
4 lata temu

Nie miałam jeszcze okazji spróbować tego sosu – muszę to nadrobić 😉

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
4 lata temu

Szukałam kiedyś przepisu na sos i już mam. Wielkie dzięki.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Bardzo fajny przepis i wydaje się być łatwy. Na pewno wykorzystam go w swojej kuchni, bo lubię testować różne sosy. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
4 lata temu

no to teraz będę szukać mirinu

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Zapisuję przepis, bo sos teriyaki dodaję do różnych dań, a korzystam z kupnego

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Wykorzystać go można do wielu przepisów 😀

0
Odpowiedz
Łukasz z urbanshaman.pl
Łukasz z urbanshaman.pl
4 lata temu

4 stars
Zastanawiam się czy bez alkoholu też by wyszedł ten sos i czy dałoby się go użyć np do marynowania tofu albo seitanu. Na pewno spróbuję, bo wygląda na wyrazisty w smaku

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Przepis wygląda na prosty do zrobienia, ale ja na pewno coś popsuję :-)))

0
Odpowiedz
agaman
agaman
5 lata temu

No i wkońcu mam szybki i prosty przepis na domowy sos teriyaki 🙂 już nie musze kupować gotowców 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
6 lata temu

Podoba mi się. Znalazłby zastosowanie w mojej kuchni.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu
Odpowiedź do  Agata

5 stars
W mojej też, ale ja nie mam talentów 🙂

0
Odpowiedz
Viktolandia
Viktolandia
6 lata temu

Idealnie, właśnie takowego szukałam 🙂

0
Odpowiedz
Ania| Stragan Zdrowia
Ania| Stragan Zdrowia
6 lata temu

Dzięki za inspiracje. Zastosuje do warzyw!

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
6 lata temu

Zawsze wydawało mi się, że kuchnia włoska jest moim numerem jeden dopóki nie pojechałam do Japonii. Tam to dopiero był zachwyt! Świeże owoce morza, ryby, zielona herbata lejąca się strumieniami. Po prostu pycha :).

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
6 lata temu

Świetny pomysł na spróbowanie czegoś nowego, wykorzystam jako marynatę do mięsa.

0
Odpowiedz
Anna Zaw-Stola
Anna Zaw-Stola
7 lata temu

Uwielbiam sos teriyaki, zwłaszcza do ryby. Te kupne maja okropny skład, więc zawsze robię sama.

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
7 lata temu

Przepysznie prezentuje się ten sos

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
7 lata temu

świetna strona, dziekuje praktyczna wyszukana i zamiennikami uwielbiam dziekuje będe tu częściej zagladac 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

I kolejna fajna kulinarna inspiracja 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
7 lata temu

Ciekawie to wygląda 🙂 Chyba powinnam spróbować…

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
7 lata temu

Dla mnie super. Coś nowego.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Wypróbuję w weekend!

0
Odpowiedz
Biegnąc pod wiatr
Biegnąc pod wiatr
7 lata temu

O matko. Jak to pięknie brzmi 🙂 I jeszcze lepiej wygląda! Spróbuje zrobić na najbliższą imprezę rodzinną 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 lata temu

Nie wiedziałam, że jest tyle zastosowań tego sosu!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz