Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco!
Składniki
- 2,5 kg cukinii
- 1,5 kg czerwonej papryki
- ½ kg cebuli
- 1 główka czosnku
- 2 papryczki chili
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 230 g cukru
- 150 ml octu 10%
- 125 ml oleju
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki soli
- pieprz czarny
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa.
- Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C.
Uwagi dodatkowe
- do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy mamy pewność, że nie trafimy na gorzki egzemplarz, który popsuje smak całego sosu
- jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy możecie dodać o jedną papryczkę więcej
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Wanilia i kardamon
Sos jest super. Robię już 3 rok (muszę mieć 70 słoików, żeby starczyło na zimę). Smakuje wszystkim. Polecam.
Bardzo się cieszę, że smakuje. U mnie również wszyscy bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiam
Sos jest fantastyczny, dziś robiłam kolejną porcję. Serdecznie dziękuję za przepis. Lekko go zmodyfikowałam, zamiast octu spirytusowego dałam ocet jabłkowy, zamiast ziół prowansalskich dodałam swoje suszone zioła takie jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn, zamiast papryczek chilli suszone płatki chilli, natomiast zamiast koncentratu passatę pomidorową. Dotychczas robiłam inny sos do słoików, ale ten bije go na głowę. Wchodzi na stałe do mojego corocznego must have. Polecam.
Ja też zmodyfikowałam. Zamiast koncentratu dałam tyle samo pomidorów co cukini i dodatkowo puszkę kukurydzy konserwowej. Kukurydza świetnie pasuje do takiego słodko kwaśnego sosou. Pozdrawiam Babcia Jola.
2,5kg cukini obranej czy w łupinach?
Cytuję: ”nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach”
Czy można użyć octu jabłkowego?
Nie próbowałam, ale chyba można
Sos jest super robię juz 4 porcję, ja dodaję pieczarki pokrojone w drobną kostkę, lekko je podsmażam i solę
Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam 🙂
Moge zrobic go jako ketchup i papryki zetrzeć na gładka mase?
Myślę, że będzie równie pysznie 🙂
Pychota dzisiaj zrobiłam 🌹🌹🌹
Super 🙂
Wreszcie to nie jest tort,ani inne ciasto!!
Bardzo lubię takie sosy, im ostrzej tym lepiej, papryczka chilli zrobi swoje.
Tym przepisem to mnie kupiłaś-)
Pozdrawiam!
Dzięki za inspiracje kulinarne 🙂
Dzisiaj zrobiła i mąż był zachwycony 🙂
Czy dobrze rozumiem, że mogę ten sos zrobić w formie wek na zimę?
Tak, oczywiście 🙂
Muszę te wszystkie przepisy z cukinii podrzucić mamie. Jest ona niesamowitą miłośniczką dań z cukinią.
Robię bardzo podobny sos i nasza rodzina bardzo go lubi.
Szczerze przyznam ze robienie przetworów to nie jest moja najlepsza strona, ale cukinie uwielbiam i z przyjemnością zrobię sobie taki sos .. aktualnie do makaronów bezglutenowych
Do makaronu jest super 🙂
Az tutaj pachnie tym sosem, jaka pycha, uwielbiam takie sosy, warzywa …
Kiedyś robiłam podobny sos, ale niechcący dodałam ogórków zamiast cukinii 😀 nie wyszło zbyt smacznie
Upsss zdarza się 🙂
czegoś takiego jeszcze nie miałam przyjemności próbować
Palce lizać! Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw 😉
Fajnie, że na Twojej stronie istnieje możliwość wydrukowania przepisu w takiej ładnej formie :0 Przyda się na pewno 🙂
Zjadłabym sobie strogonowa z cukinią ?
Bez cebuli też wyjdzie? Uwielbiam cukinię lecz nie lubię cebuli;-)
Chyba wyjdzie, choć w sosie na prawdę cebula jest niewyczuwalna 🙂
A wiesz co? Chyba wypróbuję Twój przepis! 🙂
Polecam 🙂
Super propozycja. Chyba się skuszę i sama zrobię kilka słoiczków. 🙂
Muszę spróbować przepisu 😉
Ostatnio kupiłam podobny sos w sklepie i był pyszny. Teraz już będę wiedziała jak samej go zrobić.
No przyznam się szczerze, że na zimę będzie w sam raz 😉
Zarówno cukinię jak i paprykę uwielbiam. Trzeba zakasać rękawy i przygotować coś przed zimą.
Cukinię lubimy paprykę tylko czasami
Wygląda apetycznie. Bardzo lubię cukinię. 🙂 Pozdrawiam!
Zapachy lata w ziomwe wieczory – bezcenne.
Świetny sos! Może nawet zrobię 😉
Cukinię lubimy pod każdą postacią
mmmmm! Pyszności 😉
Super przepis ja robię podobny tylko pomidorowy 🙂