Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018

Sos z cukinii i papryki na zimę

Wędrówki po kuchni
Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • ½ kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 230 g cukru
  • 150 ml octu 10%
  • 125 ml oleju
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa.
  • Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C.

Uwagi dodatkowe

  • do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy mamy pewność, że nie trafimy na gorzki egzemplarz, który popsuje smak całego sosu
  • jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy możecie dodać o jedną papryczkę więcej
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Wanilia i kardamon

4 68 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Stroganow z jelenia
Sałatka Cezar

Podobne wpisy

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
46 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

5 stars
Sos jest super. Robię już 3 rok (muszę mieć 70 słoików, żeby starczyło na zimę). Smakuje wszystkim. Polecam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Małgorzata

Bardzo się cieszę, że smakuje. U mnie również wszyscy bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

5 stars
Sos jest fantastyczny, dziś robiłam kolejną porcję. Serdecznie dziękuję za przepis. Lekko go zmodyfikowałam, zamiast octu spirytusowego dałam ocet jabłkowy, zamiast ziół prowansalskich dodałam swoje suszone zioła takie jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn, zamiast papryczek chilli suszone płatki chilli, natomiast zamiast koncentratu passatę pomidorową. Dotychczas robiłam inny sos do słoików, ale ten bije go na głowę. Wchodzi na stałe do mojego corocznego must have. Polecam.

1
Odpowiedz
Babcia Jola
Babcia Jola
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

5 stars
Ja też zmodyfikowałam. Zamiast koncentratu dałam tyle samo pomidorów co cukini i dodatkowo puszkę kukurydzy konserwowej. Kukurydza świetnie pasuje do takiego słodko kwaśnego sosou. Pozdrawiam Babcia Jola.

1
Odpowiedz
Justyna
Justyna
3 lata temu

2,5kg cukini obranej czy w łupinach?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Justyna

Cytuję: ”nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach”

0
Odpowiedz
Małgorzata
Małgorzata
3 lata temu

Czy można użyć octu jabłkowego?

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata

Nie próbowałam, ale chyba można

0
Odpowiedz
Diana
Diana
4 lata temu

Sos jest super robię juz 4 porcję, ja dodaję pieczarki pokrojone w drobną kostkę, lekko je podsmażam i solę

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Diana

Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Andzia
Andzia
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Moge zrobic go jako ketchup i papryki zetrzeć na gładka mase?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Andzia

Myślę, że będzie równie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Ada
Ada
5 lata temu

5 stars
Pychota dzisiaj zrobiłam 🌹🌹🌹

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ada

Super 🙂

0
Odpowiedz
Iren-Hooltayewpodrozy
Iren-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Wreszcie to nie jest tort,ani inne ciasto!!
Bardzo lubię takie sosy, im ostrzej tym lepiej, papryczka chilli zrobi swoje.
Tym przepisem to mnie kupiłaś-)
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Dzięki za inspiracje kulinarne 🙂

-1
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

Dzisiaj zrobiła i mąż był zachwycony 🙂

0
Odpowiedz
Gdzie zjeść w Krakowie
Gdzie zjeść w Krakowie
6 lata temu

Czy dobrze rozumiem, że mogę ten sos zrobić w formie wek na zimę?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Gdzie zjeść w Krakowie

Tak, oczywiście 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
6 lata temu

Muszę te wszystkie przepisy z cukinii podrzucić mamie. Jest ona niesamowitą miłośniczką dań z cukinią.

0
Odpowiedz
Świat Karinki
Świat Karinki
6 lata temu

Robię bardzo podobny sos i nasza rodzina bardzo go lubi.

0
Odpowiedz
LiliEss
LiliEss
6 lata temu

Szczerze przyznam ze robienie przetworów to nie jest moja najlepsza strona, ale cukinie uwielbiam i z przyjemnością zrobię sobie taki sos .. aktualnie do makaronów bezglutenowych

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  LiliEss

Do makaronu jest super 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Az tutaj pachnie tym sosem, jaka pycha, uwielbiam takie sosy, warzywa …

0
Odpowiedz
Ala O.
Ala O.
6 lata temu

Kiedyś robiłam podobny sos, ale niechcący dodałam ogórków zamiast cukinii 😀 nie wyszło zbyt smacznie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ala O.

Upsss zdarza się 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

czegoś takiego jeszcze nie miałam przyjemności próbować

1
Odpowiedz
Inga
Inga
6 lata temu

Palce lizać! Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw 😉

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
7 lata temu

Fajnie, że na Twojej stronie istnieje możliwość wydrukowania przepisu w takiej ładnej formie :0 Przyda się na pewno 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
7 lata temu

Zjadłabym sobie strogonowa z cukinią ?

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
7 lata temu

Bez cebuli też wyjdzie? Uwielbiam cukinię lecz nie lubię cebuli;-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Monika-BlogMama.pl

Chyba wyjdzie, choć w sosie na prawdę cebula jest niewyczuwalna 🙂

-1
Odpowiedz
Czarna Skrzynka
Czarna Skrzynka
7 lata temu

A wiesz co? Chyba wypróbuję Twój przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Czarna Skrzynka

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Super propozycja. Chyba się skuszę i sama zrobię kilka słoiczków. 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

Muszę spróbować przepisu 😉

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
7 lata temu

Ostatnio kupiłam podobny sos w sklepie i był pyszny. Teraz już będę wiedziała jak samej go zrobić.

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
7 lata temu

No przyznam się szczerze, że na zimę będzie w sam raz 😉

0
Odpowiedz
Żaneta
Żaneta
7 lata temu

Zarówno cukinię jak i paprykę uwielbiam. Trzeba zakasać rękawy i przygotować coś przed zimą.

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
7 lata temu

Cukinię lubimy paprykę tylko czasami

0
Odpowiedz
Olek
Olek
7 lata temu

Wygląda apetycznie. Bardzo lubię cukinię. 🙂 Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog.pl
NewEnglandBlog.pl
7 lata temu

Zapachy lata w ziomwe wieczory – bezcenne.

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
7 lata temu

Świetny sos! Może nawet zrobię 😉

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
7 lata temu

Cukinię lubimy pod każdą postacią

0
Odpowiedz
Michał Kucharski
Michał Kucharski
7 lata temu

mmmmm! Pyszności 😉

0
Odpowiedz
Kinga Ł
Kinga Ł
7 lata temu

Super przepis ja robię podobny tylko pomidorowy 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
46
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz