Sos żurawinowy przywędrował do nas Ameryki. Stał się popularny w całej Europie i w sumie nie ma się co dziwić, jest naprawdę wyjątkowy! Ma bogaty, słodko-kwaśny smak, gęstą konsystencję i cudowny rubinowy kolor. Jest unikatowym i bardzo ciekawy, a jednocześnie wszechstronnym dodatkiem do wielu dań. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, zwłaszcza drobiem, pasztetami czy dziczyzną. Idealnie przełamuje ich smak i dodaje odrobinę słodyczy. Wzbogaca także smak różnych odmian serów, począwszy od pleśniowych, oscypków po sery białe. Nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, w towarzystwie tego przepysznego, żurawinowego sosu!
Porcje: 12
Składniki
- 1 kg żurawiny *
- 450 g cukru
- 350 ml soku z pomarańczy
- 150 ml wody
- 1 pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć albedo. Żurawinę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z pomarańczy, wodę, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy część owoców. Dobrze, aby mniej więcej połowa owoców pozostała w całości. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 20-25 minut. Gorący sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Odnośniki
- * można użyć świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Świeże owoce należy wcześniej przemrozić
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
uwielbiam sos żurawinowy – pycha, zwłaszcza z serem camambert. Zawsze kupowałam, nie przyszło mi do głowy, że mogę go sama zrobić. Dzięki za przepis! 🙂
Lubię żurawinę i taki sos napewno by mi smakował. Na codzień jej suszoną np do owsianki
Coś pysznego, na pewno będzie idealny do Camembert. 🙂
Brzmi przepysznie, uwielbiam takie smaki!
Już widzę ten sos u siebie w burgerze z oscypkiem
Idealnie by pasował 🙂
Co roku mówię sobie, że wybiorę się na bagno po żurawinę i nie mogę tam dotrzeć. W tym roku MUSZĘ tam się wybrać , nazrywać żurawinę i potem przygotuję takie pyszności.
Chyba nie miałem okazji próbować,a przyznam, że zapowiada sie bardzo smacznie
Bardzo polecam, jest przepyszny 🙂
Ulubiony dodatek ♡ zawsze kupowałam gotowy,ale teraz dzięki Tobie zrobie własny:)
Nie robiłam nigdy takiego sosu, ale jak widzę jest łatwy w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne.
Nie wiedziałam że też ten sos przywędrował do nas z Ameryki. Mi żurawina kojarzy się z jej dobroczynnym działaniem na układ moczowy
Z mięsem pyszka! Dawno nie jadłam…
Ja np. uwielbiam połączenie żurawiny z oscypkami. Pychota!
Z serami żurawina smakuje wyjątkowo 🙂
O tak, jest to naprawdę pyszne połączenie, z którego warto jest korzystać.
Jeden z moich ulubionych. Najelepiej smakuje z oscypkami na ciepło, albo z mięskiem 😀 po prostu uwielbiam.
Też uwielbiam 🙂
Chętnie wypróbuję przepis. Wyglada na bardzo prosty 👍
Prosty i niezwykle smaczny 🙂
Na taki sos skuszę się z największą przyjemnością.
Na pewno jest się czym zachwycić, jeśli weźmie się pod uwagę żurawinowe propozycje.
Już po samych składnikach wiem, że to z pewnością jest pyszne!
Nie zaprzeczę 🙂
Idealny dodatek do mies czy pasztetów, zazwyczaj kupuje gotowy,ale chetnie wyprobuje Twój przepis, bo jednak samemu zrobic to zawsze lepiej 🙂
Przepis jest prosty więc warro spróbować 🙂
Żurawinę uwielbiam i myślę, że sos jest jedną z propozycji, którą wezmę pod uwagę.
Wspaniale!