Składniki
- 350 g makaronu spaghetti
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g oliwek czarnych Gaeta
- 40 g anchois w oleju
- 40 g kaparów w zalewie solonej
- ¼ łyżeczki peperonciono
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól *
Dodatkowo
- 5 gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.
Odnośniki
- * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
[…] przepis trafiłam na blogu zaprzyjaźnionej Gosi z Wędrówek po Kuchni. Od razu zareagowałam: Gośka, ja go muszę zrobić! „A rób, rób, zobaczysz jaki on pyszny […]
Kuchnię włoską uwielbiam – chętnie poczęstowałabym się takimi spaghetti!
Uwielbiam takie makarony! Są proste, pyszne i zdrowe. U mnie bez anchois, ale resztę biorę w ciemno! 🙂
Zrobiłam, Gosia to w smaku jest petarda! Danie restauracyjne, zrobię gościom jak tylko ich będę miec w domu. Dla mnie bomba, petarda smakowa!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Pozdrawiam
Super przepis mi dziś podpowiadasz. Zaraz go wykorzystam przy piatku. Pozdrawiam serdecznie
Pysznie, ale dla mnie zawsze zamieniają oliwki na zielone, bo czarnych nie lubię
Przesłałam sobie na maila. Spróbuje, choć anchois mnie przeraża.
W prostocie siła. Kierując się zasadą – im mniej tym lepiej Włosi potrafią wyczarować nieziemskie smaki. Pycha!!!
Dokładnie tak 🙂
Nie przepadam za makaronem, ale wyjątkowo nabrałam na niego smaka.
A ja dałabym się za niego pokroić. 😉
Rzadko jadam spaghetti, ale lubie połączenia pomidorów, oliwek i kaparów. Z chęcią wypróbuję pomysł i zrobię w domu przy najbliższej okazji. 😀
Proste, smaczne danie, które można dowolnie modyfikować i zawszę będzie smakować 🤗
No tego dania to raczej nie bardzo można modyfikować 🙂
Trochę żałuję, że u mie w domu to ani oliwki, ani anchois, ani kapary we wspólnym obiedzie by nie przeszły. Ale dla siebie bym zrobiła bez problemu, bo lubię takie mocniejsze w smaku dodatki.
Wygląda obłędnie. Mimo, że nie lubię czarnych oliwek to podejrzewam, że bym spróbowała tego makaronu.
A powiem Ci, że też nie lubię, ale w tym daniu mi pasują 🙂
Na takie danie zawsze chętnie się skuszę, wszystkie składniki mi odpowiadają. 🙂
Spagetti to ja uwielbiam i mogę je jeść często 🙂 było nawet wczoraj na obiad, ale to zwykle bologneze…
Czarne oliwki, oliwa z oliwek – podstawa włoskiej kuchni. Chętnie przygotuję sobie tą włoską potrawę.
Lubię wszelakie makarony po włosku. Alla Puttanesca to jeden z moich ulubionych.
Uwielbiam taki zestaw smaków, w sumie mam wszystko w domu, dokupie tylko kapary w sklepie i będę mieć już pomysl na piątkowy obiad.
Obiecaj mi Gosia, że jak do mnie przyjedziesz albo ja do Ciebie zrobisz mi taki makaron <3
Obiecuję kochana, masz jak w banku 🙂
Uwiebiam spagetii, ale kaparów akurar nie cierpię 😛 Myślę, że pominięcie tego jednego skłądnika wiele nie ujmie smaku daniu. Piękne zdjęcia 😉
Niestety, kapary w tym daniu są kluczowym składnikiem 🙂
Przepis na pewno wypróbuję, niby podobne spaghetti robiłam, ale twoje wygląda na zdecydowanie lepsze.
Dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam spagetti. Dlatego tym bardziej lubię różne wariacje z tym daniem związane. Chętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że zagości na dłużej
Myślę, że zdecydowanie można polubić się z tym daniem 🙂
Też chcę być skąpana w słońcu, jak te pomidory!!!
A jestem blada jak ten makaron al dente.
Wspaniałe danie, bo ja to chyba w poprzednim wcieleniu byłam Włoszką.
Wszystko mi tu pasuje, danie wygląda cudownie.
Oliwki kocham.
Tylko jeść!!!
Tez uwielbiam kuchnię Włoską 🙂
A pasuje do tego parmezan? 🙂
Tak jak napisałam w przepisie: do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
Uwielbiam dania z makaronem A to wydaje się smaczne. Nie mam tylko kaparów aby je przyrządzić
to moje ulubione danie – robię je ciągle, ale z własnych pomidorów z własnego ogródka
Czesto robie spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Następnym razem użyję Twojego przepisu, na pewno doda smaku moim potrawom. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię spaghetti, natomiast nie jadłam takiej wersji z czarnymi oliwkami. Na robiłaś mi apetytu. 🙂
Tak całkiem poważnie, to mogłabym mieć męża Włocha i mógłby mnie makaronami karmić codziennie. 😀 Oj, zjadłabym. 😀