Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020

Spaghetti alla Puttanesca

Wędrówki po kuchni
Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.
Przygotowanie2 min., min.
Gotowanie13 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 7 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g oliwek czarnych Gaeta
  • 40 g anchois w oleju
  • 40 g kaparów w zalewie solonej
  • ¼ łyżeczki peperonciono
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól *

Dodatkowo

  • 5 gałązek natki pietruszki

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.

Odnośniki

  • * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle

Uwagi dodatkowe

- sos serwujemy tylko z długim makaronem, omijamy krótki typu kokardki czy rurki
- w sezonie można wykorzystać świeże pomidory, najlepiej Sam Marzano
- do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
- danie świetnie uzupełni lampka musującego katalońskiego wina białego Cava Palau Semi Seco lub Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Makarony

Nawigacja wpisu

Dieta pudełkowa – czy to ma sens?
Wędrówki po kuchni restauracji Sowiduch, czyli gdzie zjeść w Karpaczu

Podobne wpisy

Pieczone ravioli
Amerykańska, Na ciepło, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  29 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Pieczone ravioli

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim
Dania z makaronem, Fusion, Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  12 kwietnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
49 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
3 lata temu

Ja bardzo lubię takie proste włoskie dania. A ostatnio za sprawą Roberta Makłowicza odkryłam oliwę Monini i ona serio dodaje fajnego smaku włoskim potrawom 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Basia

Dobra oliwa to podstawa kuchni włoskiej 🙂

0
Odpowiedz
trackback
Spaghetti alla puttanesca - czyli makaron ladacznicy - Pieprzyć z fantazją
4 lata temu

[…] przepis trafiłam na blogu zaprzyjaźnionej Gosi z Wędrówek po Kuchni. Od razu zareagowałam: Gośka, ja go muszę zrobić! „A rób, rób, zobaczysz jaki on pyszny […]

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Spaghetti alla puttanesca - czyli makaron ladacznicy - Pieprzyć z fantazją

🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
4 lata temu

Kuchnię włoską uwielbiam – chętnie poczęstowałabym się takimi spaghetti!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Uwielbiam takie makarony! Są proste, pyszne i zdrowe. U mnie bez anchois, ale resztę biorę w ciemno! 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Zrobiłam, Gosia to w smaku jest petarda! Danie restauracyjne, zrobię gościom jak tylko ich będę miec w domu. Dla mnie bomba, petarda smakowa!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Chicbykate
Chicbykate
4 lata temu

5 stars
Super przepis mi dziś podpowiadasz. Zaraz go wykorzystam przy piatku. Pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Chicbykate

Życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
4 lata temu

Pysznie, ale dla mnie zawsze zamieniają oliwki na zielone, bo czarnych nie lubię

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Po prostu MAMA

Zielone też są spoko 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Przesłałam sobie na maila. Spróbuje, choć anchois mnie przeraża.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Kiedyś też mnie przerażało, dziś uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
4 lata temu

W prostocie siła. Kierując się zasadą – im mniej tym lepiej Włosi potrafią wyczarować nieziemskie smaki. Pycha!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Marzena

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
4 lata temu

Nie przepadam za makaronem, ale wyjątkowo nabrałam na niego smaka.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

A ja dałabym się za niego pokroić. 😉

0
Odpowiedz
Felicja
Felicja
4 lata temu

Rzadko jadam spaghetti, ale lubie połączenia pomidorów, oliwek i kaparów. Z chęcią wypróbuję pomysł i zrobię w domu przy najbliższej okazji. 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Felicja

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
4 lata temu

Proste, smaczne danie, które można dowolnie modyfikować i zawszę będzie smakować 🤗

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Wiola

No tego dania to raczej nie bardzo można modyfikować 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
4 lata temu

Trochę żałuję, że u mie w domu to ani oliwki, ani anchois, ani kapary we wspólnym obiedzie by nie przeszły. Ale dla siebie bym zrobiła bez problemu, bo lubię takie mocniejsze w smaku dodatki.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Wygląda obłędnie. Mimo, że nie lubię czarnych oliwek to podejrzewam, że bym spróbowała tego makaronu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Szlak Za Szlakiem

A powiem Ci, że też nie lubię, ale w tym daniu mi pasują 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Na takie danie zawsze chętnie się skuszę, wszystkie składniki mi odpowiadają. 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Spagetti to ja uwielbiam i mogę je jeść często 🙂 było nawet wczoraj na obiad, ale to zwykle bologneze…

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
4 lata temu

Czarne oliwki, oliwa z oliwek – podstawa włoskiej kuchni. Chętnie przygotuję sobie tą włoską potrawę.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Lubię wszelakie makarony po włosku. Alla Puttanesca to jeden z moich ulubionych.

0
Odpowiedz
Viola z My British Journey
Viola z My British Journey
4 lata temu

Uwielbiam taki zestaw smaków, w sumie mam wszystko w domu, dokupie tylko kapary w sklepie i będę mieć już pomysl na piątkowy obiad.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Viola z My British Journey

Życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Obiecaj mi Gosia, że jak do mnie przyjedziesz albo ja do Ciebie zrobisz mi taki makaron <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Obiecuję kochana, masz jak w banku 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
4 lata temu

5 stars
Uwiebiam spagetii, ale kaparów akurar nie cierpię 😛 Myślę, że pominięcie tego jednego skłądnika wiele nie ujmie smaku daniu. Piękne zdjęcia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Marzena

Niestety, kapary w tym daniu są kluczowym składnikiem 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
4 lata temu

Przepis na pewno wypróbuję, niby podobne spaghetti robiłam, ale twoje wygląda na zdecydowanie lepsze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Iwona

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 lata temu

Uwielbiam spagetti. Dlatego tym bardziej lubię różne wariacje z tym daniem związane. Chętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że zagości na dłużej

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Papierowa Łowczyni

Myślę, że zdecydowanie można polubić się z tym daniem 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Też chcę być skąpana w słońcu, jak te pomidory!!!
A jestem blada jak ten makaron al dente.
Wspaniałe danie, bo ja to chyba w poprzednim wcieleniu byłam Włoszką.
Wszystko mi tu pasuje, danie wygląda cudownie.
Oliwki kocham.
Tylko jeść!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Tez uwielbiam kuchnię Włoską 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

A pasuje do tego parmezan? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Tak jak napisałam w przepisie: do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Uwielbiam dania z makaronem A to wydaje się smaczne. Nie mam tylko kaparów aby je przyrządzić

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
4 lata temu

to moje ulubione danie – robię je ciągle, ale z własnych pomidorów z własnego ogródka

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
4 lata temu

Czesto robie spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Następnym razem użyję Twojego przepisu, na pewno doda smaku moim potrawom. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lata temu

5 stars
Bardzo lubię spaghetti, natomiast nie jadłam takiej wersji z czarnymi oliwkami. Na robiłaś mi apetytu. 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
4 lata temu

Tak całkiem poważnie, to mogłabym mieć męża Włocha i mógłby mnie makaronami karmić codziennie. 😀 Oj, zjadłabym. 😀

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
49
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz