Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.
Porcje: 2
Składniki
- 350 g makaronu spaghetti
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g oliwek czarnych Gaeta
- 40 g anchois w oleju
- 40 g kaparów w zalewie solonej
- ¼ łyżeczki peperonciono
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól *
Dodatkowo
- 5 gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.
Odnośniki
- * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle
Uwagi dodatkowe
- sos serwujemy tylko z długim makaronem, omijamy krótki typu kokardki czy rurki
- w sezonie można wykorzystać świeże pomidory, najlepiej Sam Marzano
- do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
- danie świetnie uzupełni lampka musującego katalońskiego wina białego Cava Palau Semi Seco lub Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ja bardzo lubię takie proste włoskie dania. A ostatnio za sprawą Roberta Makłowicza odkryłam oliwę Monini i ona serio dodaje fajnego smaku włoskim potrawom 🙂
Dobra oliwa to podstawa kuchni włoskiej 🙂
[…] przepis trafiłam na blogu zaprzyjaźnionej Gosi z Wędrówek po Kuchni. Od razu zareagowałam: Gośka, ja go muszę zrobić! „A rób, rób, zobaczysz jaki on pyszny […]
Kuchnię włoską uwielbiam – chętnie poczęstowałabym się takimi spaghetti!
Uwielbiam takie makarony! Są proste, pyszne i zdrowe. U mnie bez anchois, ale resztę biorę w ciemno! 🙂
Zrobiłam, Gosia to w smaku jest petarda! Danie restauracyjne, zrobię gościom jak tylko ich będę miec w domu. Dla mnie bomba, petarda smakowa!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Pozdrawiam
Super przepis mi dziś podpowiadasz. Zaraz go wykorzystam przy piatku. Pozdrawiam serdecznie
Życzę smacznego 🙂
Pysznie, ale dla mnie zawsze zamieniają oliwki na zielone, bo czarnych nie lubię
Przesłałam sobie na maila. Spróbuje, choć anchois mnie przeraża.
Kiedyś też mnie przerażało, dziś uwielbiam 🙂
W prostocie siła. Kierując się zasadą – im mniej tym lepiej Włosi potrafią wyczarować nieziemskie smaki. Pycha!!!
Dokładnie tak 🙂
Nie przepadam za makaronem, ale wyjątkowo nabrałam na niego smaka.
A ja dałabym się za niego pokroić. 😉
Rzadko jadam spaghetti, ale lubie połączenia pomidorów, oliwek i kaparów. Z chęcią wypróbuję pomysł i zrobię w domu przy najbliższej okazji. 😀
Bardzo polecam 🙂
Proste, smaczne danie, które można dowolnie modyfikować i zawszę będzie smakować 🤗
No tego dania to raczej nie bardzo można modyfikować 🙂
Trochę żałuję, że u mie w domu to ani oliwki, ani anchois, ani kapary we wspólnym obiedzie by nie przeszły. Ale dla siebie bym zrobiła bez problemu, bo lubię takie mocniejsze w smaku dodatki.
Wygląda obłędnie. Mimo, że nie lubię czarnych oliwek to podejrzewam, że bym spróbowała tego makaronu.
A powiem Ci, że też nie lubię, ale w tym daniu mi pasują 🙂
Na takie danie zawsze chętnie się skuszę, wszystkie składniki mi odpowiadają. 🙂
Spagetti to ja uwielbiam i mogę je jeść często 🙂 było nawet wczoraj na obiad, ale to zwykle bologneze…
Czarne oliwki, oliwa z oliwek – podstawa włoskiej kuchni. Chętnie przygotuję sobie tą włoską potrawę.
Lubię wszelakie makarony po włosku. Alla Puttanesca to jeden z moich ulubionych.
Uwielbiam taki zestaw smaków, w sumie mam wszystko w domu, dokupie tylko kapary w sklepie i będę mieć już pomysl na piątkowy obiad.
Życzę smacznego 🙂
Obiecaj mi Gosia, że jak do mnie przyjedziesz albo ja do Ciebie zrobisz mi taki makaron <3
Obiecuję kochana, masz jak w banku 🙂
Uwiebiam spagetii, ale kaparów akurar nie cierpię 😛 Myślę, że pominięcie tego jednego skłądnika wiele nie ujmie smaku daniu. Piękne zdjęcia 😉
Niestety, kapary w tym daniu są kluczowym składnikiem 🙂
Przepis na pewno wypróbuję, niby podobne spaghetti robiłam, ale twoje wygląda na zdecydowanie lepsze.
Dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam spagetti. Dlatego tym bardziej lubię różne wariacje z tym daniem związane. Chętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że zagości na dłużej
Myślę, że zdecydowanie można polubić się z tym daniem 🙂
Też chcę być skąpana w słońcu, jak te pomidory!!!
A jestem blada jak ten makaron al dente.
Wspaniałe danie, bo ja to chyba w poprzednim wcieleniu byłam Włoszką.
Wszystko mi tu pasuje, danie wygląda cudownie.
Oliwki kocham.
Tylko jeść!!!
Tez uwielbiam kuchnię Włoską 🙂
A pasuje do tego parmezan? 🙂
Tak jak napisałam w przepisie: do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
Uwielbiam dania z makaronem A to wydaje się smaczne. Nie mam tylko kaparów aby je przyrządzić
to moje ulubione danie – robię je ciągle, ale z własnych pomidorów z własnego ogródka
Czesto robie spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Następnym razem użyję Twojego przepisu, na pewno doda smaku moim potrawom. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię spaghetti, natomiast nie jadłam takiej wersji z czarnymi oliwkami. Na robiłaś mi apetytu. 🙂
Tak całkiem poważnie, to mogłabym mieć męża Włocha i mógłby mnie makaronami karmić codziennie. 😀 Oj, zjadłabym. 😀