Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia grecka, Kuchnia włoska, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  20 lipca, 2022

Śródziemnomorskie rollsy z cukinii

Wędrówki po kuchni
Lato trwa w najlepsze! Obficie obdarowuje nas świeżymi warzywami, które są fantastycznym dodatkiem do letnich dań, ale bez wątpienia są urozmaiceniem niejednego grilla. Piękno grillowanych warzyw polega na tym, że potrzebują jedynie odrobiny oliwy oraz kilku minut na gorącym ruszcie, aby osiągnąć ten wspaniały dymno-słodki smak. Ta lekka, zdrowa przekąska w stylu finger food, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i śródziemnomorskim smakiem. Cukiniowe rollsy wprost krzyczą latem! Po brzegi wypełnione są farszem z delikatnej lekko słodkawej ricotty, aromatyzowanej bazyliowo-cytrynowym smakiem z dodatkiem głębokiego smaku pieczonych pomidorów. Z lampką wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc można delektować się nimi bez końca!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3 młode cukinie *
  • 4 dojarzałe pomidory Roma
  • 250 g ricotty
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny **
  • świeża bazylia
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Pomidory myjemy, kroimy w grubsze plastry i smarujemy z obu stron oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130'C i pieczemy około godziny.
  • Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na plastry i smarujemy lekko oliwą. Grillujemy na średnim ogniu z każdej strony i odkładamy do wystudzenia. Ser ricotta mieszamy z parmezanem. Dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii, otartą skórkę z umytej i wyszorowanej cytryny oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Na każdy plaster cukinii nakładamy porcję farszu, listek bazylii oraz pieczony pomidor. Zwijamy zgrabne rollsy i układamy na talerzu.

Odnośniki

  • * warto wybierać młode, średniej wielkości cukinie, które mają miękką skórkę
    ** polecam użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Ricotta

Nawigacja wpisu

Nalewka malinowa
Dżem z czarnej porzeczki

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym
Przepisy, Śniadania, Zdrowo i Fit  /  6 maja, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aleksandra
Aleksandra
3 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie. U mnie w ogrodzie niestety już po cukiniach, ale chętnie wypróbuję przepis w sezonie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Polecam, bardzo!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lata temu

Przyznam, że zachwycił mnie ten przepis. Wypróbuję na pewno, bo koziej ricotty u mnie pod dostatkiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Akacja

Wspaniale!

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
3 lata temu

Swietny przepis! Idealny na lato. Z chęcią zjadłabym cukinię w takiej formi

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

Zacęcam do wypróbowania

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
3 lata temu

Jestem otwarta na różne propozycje, więc nie mówię nie.

0
Odpowiedz
life by marcelka
life by marcelka
3 lata temu

wyglądają przepysznie, chyba wypróbuję Twój przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  life by marcelka

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Inga
Inga
3 lata temu

Akurat mam cukinie z działeczki od mamy i nie mam na nią pomysłu 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Inga

Warto skusić się na rollsy 🙂

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
3 lata temu

Mąż i ja zajadalibyśmy się takimi cukiniowymi pyszotkami. Uwielbiamy różne wariacje warzywne.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Tym bardziej polecam

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Moja mama uwielbia cukinie, chętnie pokażę jej kolejny sposób na jej ulubione warzywo.

0
Odpowiedz
Nina
Nina
3 lata temu

Niezwykła świeżość bije z tego talerza! Pięknie sie prezentuje

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Nina

Dziękuję

0
Odpowiedz
kasiak
kasiak
3 lata temu

Świetny pomysł, chętnie się również skuszę, zapisuję przepis i wypróbuję 🙂 kasiak

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  kasiak

Bardzo się cieszę, ze się podoba 🙂

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
3 lata temu

Cukini w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Jest się czym zachwycić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Martyna K

Polecam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Kiedyś nie przepadałam za cukinią, a teraz chętnie wykorzystuję ją w kuchni, co znaczą pełne smaku przepisy. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Ja też kiedyś mało jej jadłam. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Bez wątpienia można delektować się nimi bez końca. Mniam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam

O tak 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Zapowiada się pyszna uczta na którą chętnie się skuszę.

0
Odpowiedz
CookUp
CookUp
3 lata temu

Już na wstępnie można powiedzieć, że rollsy prezentują się przepięknie – idealnie na letnie przyjęcia, grille, w sam raz… na raz!
Super, że wykorzystujesz sezonowe składniki – takie potrawy aż chce się jeść. Oczami, ale i nie tylko! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  CookUp

Sezonowość w mojej kuchni to podstawa 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  CookUp

Tylko pozornie niepozorne, pasują na każdą okazję, urozmaicają dietę. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz