Lato trwa w najlepsze! Obficie obdarowuje nas świeżymi warzywami, które są fantastycznym dodatkiem do letnich dań, ale bez wątpienia są urozmaiceniem niejednego grilla. Piękno grillowanych warzyw polega na tym, że potrzebują jedynie odrobiny oliwy oraz kilku minut na gorącym ruszcie, aby osiągnąć ten wspaniały dymno-słodki smak. Ta lekka, zdrowa przekąska w stylu finger food, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i śródziemnomorskim smakiem. Cukiniowe rollsy wprost krzyczą latem! Po brzegi wypełnione są farszem z delikatnej lekko słodkawej ricotty, aromatyzowanej bazyliowo-cytrynowym smakiem z dodatkiem głębokiego smaku pieczonych pomidorów. Z lampką wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc można delektować się nimi bez końca!
Porcje: 8
Składniki
- 3 młode cukinie *
- 4 dojarzałe pomidory Roma
- 250 g ricotty
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny **
- świeża bazylia
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Pomidory myjemy, kroimy w grubsze plastry i smarujemy z obu stron oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130'C i pieczemy około godziny.
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na plastry i smarujemy lekko oliwą. Grillujemy na średnim ogniu z każdej strony i odkładamy do wystudzenia. Ser ricotta mieszamy z parmezanem. Dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii, otartą skórkę z umytej i wyszorowanej cytryny oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na każdy plaster cukinii nakładamy porcję farszu, listek bazylii oraz pieczony pomidor. Zwijamy zgrabne rollsy i układamy na talerzu.
Odnośniki
- * warto wybierać młode, średniej wielkości cukinie, które mają miękką skórkę** polecam użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Wygląda bardzo apetycznie. U mnie w ogrodzie niestety już po cukiniach, ale chętnie wypróbuję przepis w sezonie.
Przyznam, że zachwycił mnie ten przepis. Wypróbuję na pewno, bo koziej ricotty u mnie pod dostatkiem.
Swietny przepis! Idealny na lato. Z chęcią zjadłabym cukinię w takiej formi
Jestem otwarta na różne propozycje, więc nie mówię nie.
wyglądają przepysznie, chyba wypróbuję Twój przepis
Bardzo polecam 🙂
Akurat mam cukinie z działeczki od mamy i nie mam na nią pomysłu 😉
Warto skusić się na rollsy 🙂
Mąż i ja zajadalibyśmy się takimi cukiniowymi pyszotkami. Uwielbiamy różne wariacje warzywne.
Moja mama uwielbia cukinie, chętnie pokażę jej kolejny sposób na jej ulubione warzywo.
Niezwykła świeżość bije z tego talerza! Pięknie sie prezentuje
Dziękuję
Świetny pomysł, chętnie się również skuszę, zapisuję przepis i wypróbuję 🙂 kasiak
Bardzo się cieszę, ze się podoba 🙂
Cukini w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Jest się czym zachwycić.
Kiedyś nie przepadałam za cukinią, a teraz chętnie wykorzystuję ją w kuchni, co znaczą pełne smaku przepisy. 🙂
Ja też kiedyś mało jej jadłam. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni 🙂
Bez wątpienia można delektować się nimi bez końca. Mniam!
O tak 🙂
Zapowiada się pyszna uczta na którą chętnie się skuszę.
Już na wstępnie można powiedzieć, że rollsy prezentują się przepięknie – idealnie na letnie przyjęcia, grille, w sam raz… na raz!
Super, że wykorzystujesz sezonowe składniki – takie potrawy aż chce się jeść. Oczami, ale i nie tylko! 🙂
Sezonowość w mojej kuchni to podstawa 🙂
Tylko pozornie niepozorne, pasują na każdą okazję, urozmaicają dietę. 🙂