Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczka soli
Nadzienie
- 8-10 jabłek antonówek średniej wielkości
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru *
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 g masła
Dodatkowo
- 60 ml mleka
Przygotowanie
Ciasto
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków.
- Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem. Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
Nadzienie
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
Odnośniki
- * można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
Uwagi dodatkowe
- bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe
- paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Every cake you bake
Przepis do kitu. Czas przygotowania- godzina. Ciasto nie do rozwałkowania, rozpada się na okruchy. Przepis trudny, czasochłonny i nerwogenny.
Robiłam to ciasto wielokrotnie i w sumie nie tylko ja i wszystko było ok, więc raczej przepis nie jest do kitu 🙂
wszystkie ciasta z jabłkami smakują rewelacyjnie, dzięki pajowi nabrałam ochoty na szarlotkę 😉
Piękne ciasto! Wygląda apetycznie. U mnie już też jesień zainaugurowana szarlotką 🙂
Ciasto z jabłkami – brzmi dobrze. Ciekawy przepis. Zaryzykuję i zobaczę czy mi wyjdzie, gdy zmieszam mąkę pszenną z żytnią ….
Z pewnością ciasto już nie będzie takie samo, nie polecam zamiany
Ale narobiłaś apetytu na takie ciasto z jabłkami, dawno nie robiłam 🙂
Ale piękne ciacho! Na takie mam ochote 🙂 I te zdobienia!
Bardzo dobry artykul! Swietny merytorycznie oraz schludnie napisany