Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Dziczyzna, Fusion, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  14 sierpnia, 2018

Stroganow z jelenia

Wędrówki po kuchni
Boeuf Stroganow to jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Istnieje trzy wersji historii powstania tej potrawy. Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś występuje w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Każdy kraj ma własną jego wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Stroganowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie jeszcze bardziej wybornie! Postawiłam na wspaniałe i delikatne mięso jelenia. Dziczyzna świetnie sprawdziła się w tym daniu. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 udźca z jelenia
  • 250 g pieczarek
  • 200 g korniszonów
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 150 ml bulionu wołowego *
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina **
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 5 owoców jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy.
  • Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba.

Odnośniki

  • * użyłam domowego bulionu
  • ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.6 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Dziczyzna
  • Grzyby
  • Kuchnia fusion
  • Pieczarki

Nawigacja wpisu

Cranfield Beach
Sos z cukinii i papryki na zimę

Podobne wpisy

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem
Grill, Na ciepło, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  5 lipca, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
26 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
bogdan
bogdan
2 lata temu

Zrobiłem z polędwicy jelenia, zamiast pieczarek dodałem prawdziwki suszone -sądziłem , ze będzie miał ten boef bardziej myśliwski charakter . I tak się stało. Smakuje obłędnie . Dzięki za dobry przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  bogdan

Dziękuję za komentarz. Grzyby jak najbardziej tu pasują. Ciesze się, że smakowało. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
trackback
Przegląd pomysłów na jesienne rozgrzewające dania - Blaber
4 lata temu

[…] Jeśli jesteście miłośnikami dań jednogarnkowych, które się przygotowuje szybko i w prosty sposób, propozycja od Małgosi Hert na pewno Wam się spodoba. To nasza twórczyni, która szybko zamieniła obowiązek przygotowywania swoich dań w pasję. Wam to również polecamy! Przepis na strogonowa z… udźca jelenia (!) znajdziecie na jej blogu. […]

-1
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
5 lata temu

5 stars
Dziczyzny jeszcze nie jadłam, ale pojawia się szansa, że niedługo dostanę kawałek. Już wiem, gdzie zajrzeć po przepis 😍

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Klasyczna wersja tego dania jest mi znana. Jadłam je kilka razy i było bardzo smaczne. Tą wersję także bym spróbowała, ale mam problem z jedzeniem dziczyzny. Mam nadzieję, iż kiedyś to się zmieni. 🙂

0
Odpowiedz
Rozi
Rozi
5 lata temu

Tak rzadko mam okazję jeść, a tak bardzo go lubię! Chyba najwyższy czas spróbować przygotować samemu w domu ;D

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Miałam juz okazję spróbować dzika, ale jelenia jeszcze nie 🙂 Będę musiała wypróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Polecam to pyszne i szlachetne mięso 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Wygląda przepysznie! 🙂

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

I znów Bambi 🙂 Musze w końcu przekonać się do dziczyzny, bo z Twoich przepisów wydaje się to wszystko bardzo proste i przepyszne 🙂

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
7 lata temu

Nie jestem wielkim fanem mięsa. Jeśli już to tylko drób. Wszystkie pozostałe jakoś mi nie podchodzą.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Marcin

A szkoda,ale każdy ma swoje ulubione smaki 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
7 lata temu

Oj, poszalałaś 🙂 ciekawe czy by mi smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Justa
Justa
7 lata temu

Wow Musi smakować obłędnie 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Justa

O tak! Smakował wybornie 🙂

0
Odpowiedz
paulina
paulina
7 lata temu

oj nie, tym razem to nie dla mnie. Nie lubię dziczyzny

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 lata temu

Wow, jeleniny chyba jeszcze nie jadłam, choć miałam w ustach kotlet z renifera. Ale sam przepis wygląda obłędnie! Tylko gdzie ja jeleninę dostanę?

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Bardzo chętnie spróbowałabym jelenia! Nigdy nie miałam okazji, a lubię testować nowości, również te kulinarne 🙂

0
Odpowiedz
Lidia
Lidia
7 lata temu

Jelenie wolę żywe, hasające po lesie. 🙂

0
Odpowiedz
Paweł Wierzchowski
Paweł Wierzchowski
7 lata temu

Ja tam jestem raczej prosty chłop z małej wioski toteż jak przeczytałem, że danie z jelenia to się przestraszyłem 😀 W sumie kiełbasa z jelenia kiedyś jak jadłem to mi smakowała, więc kto wie, może i spróbuję jak będę miał okazję 🙂

0
Odpowiedz
Piotrek
Piotrek
7 lata temu

Do końca życia strogonow z jelenia będzie mi się kojarzył z Węgrami. Dojechał na miejsce po sześciu dniach pedałowania na rowerze. Po prysznicu, poszedłem na kolację. W stylowej, węgierskiej gospodzie podali mi właśnie to danie. WYBORNE!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Piotrek

O proszę, nie sądziłam że na Węgrzech można zjeść takie dania 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
7 lata temu

Za dziczyzną nie przepadam.

0
Odpowiedz
Ksiażkowa Mama
Ksiażkowa Mama
7 lata temu

Nigdy w życiu nie jadłam jelenia. Jakoś chyba nie przekonam się do takich dań.

0
Odpowiedz
leszczyńska weronika
leszczyńska weronika
7 lata temu

Bardzo lubię Strogonow. Pamiętam, że jak byłam młodsza mama przygotowywała to danie na nowy rok. Aż nabrałam ochoty, tylko chyba mięso bym zmieniła.

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lata temu

Przyznam szczerze, że nie jest to danie dla mnie. Ale zapewne będzie niektórym smakowało 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
26
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz