Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  30 lipca, 2022

Suchy lód – co to jest i jak go zrobić?

Materiał zewnętrzny

Wiele osób z pewnością widziało niejeden program kulinarny, w którym uczestnicy przygotowywali wykwintne dania z charakterystycznym elementem w postaci unoszącego się z nad potrawy dymu. A gdyby tak powtórzyć ten trik i zaserwować swoim gościom popisowe danie w asyście gęstej, białej mgiełki wydobywającej się spod pokrywki? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Dowiedź się czym jest suchy lód i w jaki sposób przygotować go w domu i zaskocz swoich domowników bądź gości, podając dania w nietypowej formie.

Suchy lód- czym jest?

„Suchy lód to tak naprawdę nic nadzwyczajnego, bowiem dwutlenek węgla (CO2). W warunkach normalnych jest on gazem, gdy zostanie sprężony i schłodzony staje się cieczą, natomiast istnieje on także w postaci stałej i właśnie wówczas mówimy o nim jako o suchym lodzie”. Mówi nam pan Jakub Technik w znanej firmie Koral. Jest to możliwe dzięki temu, że przechodzi proces sublimacji polegający na tym, że ze stanu stałego przechodzi bezpośrednio w stan gazowy, pomijając fazę ciekłą. A jak w takim razie powstaje? Przez rozprężenie ciekłego dwutlenku węgla do ciśnienia atmosferycznego. Jest on bezwonny i niepalny, a jego temperatura wynosi -78,5 stopni Celsjusza.

Suchy lód i jego zastosowanie

Suchy lód jest produktem mającym bardzo szerokie zastosowanie i to w różnych dziedzinach codziennego życia. Po pierwsze, wykorzystywany jest do chłodzenia- przede wszystkim produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia oraz roślin, szczególnie na czas transportu. Jako materiał chłodniczy wykorzystuje się go także w wielu fabrykach oraz laboratoriach. Nadaje się także do czyszczenia rozmaitych elementów. Dlaczego dobrze spełnia funkcję chłodzącą, lepiej niż na przykład zwykły lód? Otóż suchy lód nie topi się, a stopniowo przemienia w gaz, ponadto jest bezpieczny, niema zapachu i w żaden sposób nie zmienia smaku poszczególnych potraw oraz produktów.

Suchy lód wykorzystuje się także do stworzenia wspomnianego wcześniej efektu dymu podczas serwowania potrawy, deseru czy drinka. A to dlatego, że w procesie sublimacji wytwarza się delikatna mgiełka o białym zabarwieniu, która wygląda bardzo efektownie. Najlepszy efekt uzyskamy wówczas, gdy zaserwujemy danie na specjalnej tacy pod przykryciem, odkrywając pokrywkę podczas podawania dania gościom, jak również wrzucając kostkę suchego lodu do szklanki z napojem, kiedy to delikatna mgiełka stopniowo będzie wydobywać się ze szklanki.

Jak zrobić suchy lód?

Suchy lód możemy kupić w gotowej postaci- dostępny jest przede wszystkim w sklepach chemicznych, hurtowniach a nawet wielu supermarketach. Jego cena nie jest wygórowana, bowiem wynosi około 20 złotych za 1,5 kg. Można zamówić go także przez Internet, jednak tutaj istnieją pewne obawy co do bezpieczeństwa samego transportu. Suchy lód możemy również wykonać sami i to na kilka sposobów. Nie jest to żadna trudność, a z pewnością umiejętność warta poznania i zachodu przygotowania.

Do wykonania suchego lodu potrzebujemy niewiele produktów, a ponadto nie zajmie nam to sporo czasu. Należy przygotować jedynie octan sodu, który zakupimy w sklepie chemicznym oraz wodę. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do początkowego wrzenia, a następnie dodać do niej octan sodu. Całość należy gotować tak długo, aż octan się dokładnie i całkowicie rozpuści. Ściągamy z ognia, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Całkowicie schłodzony suchy lód należy przelać do pojemników docelowych i pozostawić w temperaturze pokojowej. Gdy już będziemy chcieli, by przygotowany roztwór zaczął dymić, należy delikatnie uszkodzić jego powierzchnię- najlepiej na środku, by lód równomiernie leciał w każdą stronę.

By przygotować suchy lód w inny sposób, potrzebny jest sprężony dwutlenek węgla, który można bez problemu zakupić w rozmaitych pojemnikach. Pojemnik ten posiada dyszę, gdzie zakładamy foliowy worek i dokładnie go uszczelniamy. Gdy otworzymy zawór, gaz się rozpręży i zamarznie, a na dnie pozostanie sam suchy lód.

Widzimy więc, że aby wykonać suchy lód w domowych warunkach nie potrzeba ani drogich materiałów, ani specjalnych umiejętności i poświęcenia wiele czasu. Warto więc spróbować, gdyż uzyskany efekt z pewnością będzie wyśmienity i godny powtórzenia.

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Marynowane patisony
Frużelina wiśniowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
11 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Miye
Miye
3 lata temu

To z pewnością jedna z najbardziej efektownych, kulinarnych dekoracji!

0
Odpowiedz
Justyna Pawlonka
Justyna Pawlonka
3 lata temu

Nie sądziłam, że to jest takie proste!

0
Odpowiedz
Majka
Majka
3 lata temu

Bardzo ciekawy wpis, nie miałam pojęcia, że da się to zrobić w domu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Majka

I to w prosty sposób 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Dobrze wiedzieć, że mogę przygotować go sama w domu, a niw biegac i szukac w sklepie 🙂

0
Odpowiedz
Teresa L
Teresa L
3 lata temu

A to ciekawe, nie wiedziałam, że można zrobić to w domowych warukach

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Teresa L

A no można 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lata temu

Zawsze zastanawiałam się czy w warunkach domowych da się zrobić suchy lód 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Cudownie! To dla mnie nowość, że można też robić go w domu.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Na pewno w domowych warunkach jest też zachwycający.

0
Odpowiedz
M. K.
M. K.
3 lata temu

To dobrze, że tanim nakładem funduszy można zrobić go też w domu.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
11
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz