Niezależnie od pory roku zawsze znajdą się świeże warzywa, z których można przygotować pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka wzbogaci każdy posiłek, doda kolorów i witamin. Moją dzisiejszą propozycją jest chrupiąca i zdrowa surówka z białej kapusty, dostępnej o każdej porze roku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie smakuje z każdym rodzajem mięsa.
Porcje: 4
Składniki
- 500 g białej kapusty
- 1 duży por
- 3 łyżki koperku
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Kapustę białą drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w cieniutkie półplasterki. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i mieszamy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
- surówkę należy przygotować godzinę przed podaniem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!