Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dodatki do obiadu, Przepisy, Surówki i warzywa  /  20 kwietnia, 2015

Surówka z białej rzodkwi

Wędrówki po kuchni
Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia. Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do zapiekania, duszenia i gotowania. Ja przygotowałam z niej szybką, prostą i pyszną surówkę do niedzielnego obiadu. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie15 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 sztuki rzodkwi białej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie

  • Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce. Do rzodkiewki dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Mieszamy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na półgodziny, aby surówka się schłodziła i nabrała smaku.

Uwagi dodatkowe

  • rzodkiew białą możemy zastąpić czarną rzepą, która jest ostrzejsza w smaku
  • dla tych, którzy dbają o sylwetkę proponuje śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Uwielbiam białą rzodkiewke na kanapce w wersji salatkowej nie jadłam

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
4 lata temu

Czy można czymś zastąpić śmietanę? Jestem na diecie bezmlecznej, a z chęcią zrobiłabym taką prostą surówkę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

Ja często zastępuję jogurtem greckim 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 lata temu

5 stars
Bardzo smaczna i zdrowa surówka. Uwielbiam. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

A to dla mnie nowość, jeszcze takiej surówki nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Urocznica
Urocznica
4 lata temu

Dawno nie jadłam takiej surówki, moja babcia robiła kiedyś podobną. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Robię dokładnie taką samą surówkę z białej rzodkwi 🙂 Jest pyszna i pasuje do wielu mięs 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Przyznam, że przepis chętnie podchwycę, dawno nie przygotowywałam, przyda się odmiana. 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 lata temu

Rzodkiew jest bardzo dobra. I ja lubię. I rzodkiewkę i rzepke.mniam mniam. Pyszota. Jeszcze troszkę i będziemy zajada z własnego ogródka. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
4 lata temu

W życiu nie jadłem czegoś takiego. Jeśli zobaczę w sklepie, to kupię.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Czarny

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
4 lata temu

Ciekawy pomysł chyba w najbliższym czasie się skuszę 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Biała rzodkiew sama w sobie jest przepyszna 😀 Chętnie wykorzystam ją do takiej surówki 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Pysznie i zdrowo wygląda !

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Uwielbiam. Biała rzodkiew, ja dodaje jeszcze kolorowa, grubo o pokrojoną paprykę i natkę pietruszki.

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
7 lata temu

Znam taka suroweczke i bardzo lubie, dziekuje za przypomnienie 🙂

0
Odpowiedz
Jolanta Supel
Jolanta Supel
7 lata temu

Witaj. Dzięki, że się przypomniałaś;-) Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu i pobuszuję po Twoim blogu;-) Pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Uwielbiam białą rzodkiew, jednak teraz karmie piersią i niestetety nie mogę tego jesć

0
Odpowiedz
Don Wojdan
Don Wojdan
7 lata temu

Ciekawy przepis 🙂 pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

Własnie jestem na miescie kupie rzotkiew i spróbuje tylko ja nie lubię śmietany i jgurt dam.

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
7 lata temu

Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek jadła białą rzodkiew. Na pewno spróbuje 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
7 lata temu

Ma specyficzny smak, Ale to samo zdrowie?

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
7 lata temu

Kocham białą rzodkiew! Chyba polecę na miasto, w poszukiwaniach, bo narobiła mi się straszna ochota na surówkę z rzodkwi. Ahhh! 😀

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Robię tak samo, bardzo smaczna i mjoa ulubiona surówka.
Bardzo prosta w wykonaniu 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
7 lata temu

Przepis jak dla mnie, prosty i na pewno smaczny :). Muszę wypróbować.

0
Odpowiedz
Artur
Artur
7 lata temu

Wygląda apetycznie

0
Odpowiedz
Aga
Aga
9 lata temu

muszę przyznać, że taka surówka jeszcze u mnie nie gościła

0
Odpowiedz
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
9 lata temu

Wszystko fajnie tylko, gdzie ja dostanę białą rzodkiew?! ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL

W Polsce nie ma problemu z dostaniem białej rzodkwi, bardzo często jest na targach i w marketach również

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz