Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia. Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do zapiekania, duszenia i gotowania. Ja przygotowałam z niej szybką, prostą i pyszną surówkę do niedzielnego obiadu. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 4
Składniki
- 2 sztuki rzodkwi białej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz kolorowy
- sól
Przygotowanie
- Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce. Do rzodkiewki dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Mieszamy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na półgodziny, aby surówka się schłodziła i nabrała smaku.
Uwagi dodatkowe
- rzodkiew białą możemy zastąpić czarną rzepą, która jest ostrzejsza w smaku
- dla tych, którzy dbają o sylwetkę proponuje śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam białą rzodkiewke na kanapce w wersji salatkowej nie jadłam
Czy można czymś zastąpić śmietanę? Jestem na diecie bezmlecznej, a z chęcią zrobiłabym taką prostą surówkę.
Ja często zastępuję jogurtem greckim 🙂
Bardzo smaczna i zdrowa surówka. Uwielbiam. Pozdrawiam.
A to dla mnie nowość, jeszcze takiej surówki nie jadłam 🙂
Polecam spróbować 🙂
Dawno nie jadłam takiej surówki, moja babcia robiła kiedyś podobną. 🙂
Robię dokładnie taką samą surówkę z białej rzodkwi 🙂 Jest pyszna i pasuje do wielu mięs 🙂
Przyznam, że przepis chętnie podchwycę, dawno nie przygotowywałam, przyda się odmiana. 🙂
Rzodkiew jest bardzo dobra. I ja lubię. I rzodkiewkę i rzepke.mniam mniam. Pyszota. Jeszcze troszkę i będziemy zajada z własnego ogródka. Pozdrawiam.
W życiu nie jadłem czegoś takiego. Jeśli zobaczę w sklepie, to kupię.
Bardzo polecam 🙂
Ciekawy pomysł chyba w najbliższym czasie się skuszę 😉
Biała rzodkiew sama w sobie jest przepyszna 😀 Chętnie wykorzystam ją do takiej surówki 😉
Pysznie i zdrowo wygląda !
Uwielbiam. Biała rzodkiew, ja dodaje jeszcze kolorowa, grubo o pokrojoną paprykę i natkę pietruszki.
Znam taka suroweczke i bardzo lubie, dziekuje za przypomnienie 🙂
Witaj. Dzięki, że się przypomniałaś;-) Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu i pobuszuję po Twoim blogu;-) Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam białą rzodkiew, jednak teraz karmie piersią i niestetety nie mogę tego jesć
Ciekawy przepis 🙂 pozdrawiam serdecznie
Własnie jestem na miescie kupie rzotkiew i spróbuje tylko ja nie lubię śmietany i jgurt dam.
Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek jadła białą rzodkiew. Na pewno spróbuje 🙂
Ma specyficzny smak, Ale to samo zdrowie?
Kocham białą rzodkiew! Chyba polecę na miasto, w poszukiwaniach, bo narobiła mi się straszna ochota na surówkę z rzodkwi. Ahhh! 😀
Robię tak samo, bardzo smaczna i mjoa ulubiona surówka.
Bardzo prosta w wykonaniu 🙂
Przepis jak dla mnie, prosty i na pewno smaczny :). Muszę wypróbować.
Wygląda apetycznie
muszę przyznać, że taka surówka jeszcze u mnie nie gościła
Wszystko fajnie tylko, gdzie ja dostanę białą rzodkiew?! ?
W Polsce nie ma problemu z dostaniem białej rzodkwi, bardzo często jest na targach i w marketach również