Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dodatki do obiadu, Grill, Okazje, Przepisy, Surówki i warzywa, Zdrowo i Fit  /  16 sierpnia, 2021

Surówka z kalarepy

Wędrówki po kuchni
''Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda – jest jak warzywny ”obcy”, z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi'' Przyznacie, że Yotama Ottolenghiego, autor powyższego cytatu fantastycznie opisał to warzywo. Mimo swego dziwactwa to bardzo cenne warzywo. Prozdrowotne, niskokaloryczne z pokaźną liczbą witamin i minerałów. Niestety wciąż mało doceniane w naszym kraju, a szkoda, bo kalarepa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wspaniały dodatek do mięs. Ja najbardziej lubię ją chrupać tak po prostu, pokrojoną w cienkie plasterki. Jednak na tym nie kończy się moja kulinarna fantazja na temat kalarepy. Uwielbiam ją również pod postacią świeżej, chrupiącej, pachnącej koprem surówki. To wspaniały, letni dodatek. Idealny do obiadu, dań z grilla czy kanapek. Koniecznie spróbujcie!
Przygotowanie15 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 średnie kalarepy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por *
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek kopru

Sos

  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego **
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekany koper.

Sos

  • Jogurt grecki łączymy przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Odnośniki

  • * tylko biała część
    ** jeśli nie liczycie kalorii, łyżkę jogurtu można zastąpić łyżką dobrego majonezu (polecam domowy majonez) Wtedy można pominąć czosnek. Ja jednak wolę lżejsze surówki

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • sur

Nawigacja wpisu

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i halloumi
Dieta dziecka – dlaczego jest tak ważna i jaka powinna być?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Ciekawa , lubie smakować nowe smaki. Muszę spróbować ja zrobic .

0
Odpowiedz
Trybunpopkulturowy
Trybunpopkulturowy
3 lata temu

Zdjęcie piękne i sałatka wygląda smakowicie ale ja niestety żadnym sposobem nie potrafię się przekonać do kalarepy, nie znoszę jej smaku i zapachu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Trybunpopkulturowy

Rozumiem, nie każdy ją lubi 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
3 lata temu

Świetny przepis, przyznam się że o surówce z kalarepy nie słyszalam 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 lata temu

Takiej surówki jeszce nie jadłam, a chętnie bym posmakowała 🙂

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

Bardzo kalarepe, najlepiej surowa, przypomina mi dziecinstwo. Przyznam, ze nigdy nie jadlam jej w salatce, chetnie sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

W sałatce smakuje równie dobrze 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 lata temu

Kalarepę do tej pory używałam tylko do ciasta, więc z chęcią sprawdzę ją w czymś innym.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Kalarepa to bardzo pyszne warzywo, jednak mało doceniane. Lubię surówkę z kalarepą i jadam zwłaszcza wiosną i zimą.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu

15 minut na przygotowanie takiej smacznej surówki to bardzo mało czasu. Pycha.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Przepis na surówkę chętnie podłapuję, od dwóch dni kalarepka czeka aż coś specjalnego dla niej wymyślę. 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lata temu

Uwielbiam kalarepę. Na Śląsku zwie się ją oberiba i przyrządza na wiele sposób.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

O tej nazwie to nie słyszałam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

No proszę, jaka przyjemna nazwa, natychmiast ją zapamiętuję, sympatycznie brzmi. 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

O, ja też nie słyszałam o tej śląskiej nazwie warzywa. Super!

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Lubię kalarepę, więc surówka z jej udziałem też na pewno mi zasmakuje.

0
Odpowiedz
Krzysiek / idziemydalej.pl
Krzysiek / idziemydalej.pl
3 lata temu

Ooo… kalarepa to nie jest coś co tygrysy lubią najbardziej… a wręcz nie lubią… No cóż przepis przeczytałem, ale tym razem chyba wyjątkowo nie skorzystam.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lata temu

Fajny przepis, spróbuje. Kalarepę do tej pory zazwyczaj jem jak jabłko 😃 czyli bez dodatku prosto do buzi.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

A ja właśnie nie mogę się do takiej samodzielnej kalarepy przyzwyczaić, dlatego chętnie podłapuję przepis na nią z towarzystwem. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 lata temu

Kalarepa, pyszna😋 Też robię z niej surówki. Po umyciu i obraniu zawsze kawałek kroję i zjadam, bo nie mogę się powstrzymać 😁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Taka świeżo obrana jest najlepsza 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lata temu

Brzmi przepis bardzo smacznie, chętnie wypróbuję pomysł na takie podanie kalarepki <3

0
Odpowiedz
Artur
Artur
3 lata temu

Nigdy nie robiłem nic z kalarepy, ale chyba czas spróbować takiej surówki, bo wygląda obłędnie!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz