Kapusta kiszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kiszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.
Porcje: 6
Składniki
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 6-10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pieprz biały
Przygotowanie
- Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy i odstawiamy. Surówkę dobrze jest przygotować przynajmniej 2-3 godziny wcześniej przed podaniem.
Uwagi dodatkowe
- jeśli nie dysponujecie domową kapustą kiszoną, przy zakupie zwróćcie uwagę czy jest naturalnie kiszona. Na rynku dominuje kapusta z dodatkiem środków przyspieszających kiszenie. A jak wiadomo najlepsza jest naturalnie ukwaszona
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo fajny przepis. Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa. To naturalny probiotyk, który powinniśmy spożywać dla podtrzymania odporności. Nasze babcie wiedziały co robiły.. 🙂
Świetny przepis, na pewno wypróbuję 😀
Uwielbiam potrawy z kapustą kiszoną 🙂
Tradycyjna domowa surówka z kapusty, w domu najlepsza.
Bardzo lubię Twoje zdjęcia, to wszystko jest tak podane estetycznie i pokazane,że podziwiam 🙂
Dziękuję
Uwielbiam domową kiszoną kapustę! 🙂
Ja też uwielbiam surówkę z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z piątkowym obiadem ryba, ziemniaki i surówka z kwaszonej kapusty ! =)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki.