Jednokolorowe lub wielobarwne, chrupiące lub miękkie. Na słono lub słodko. Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na deser lub kolację. Po prostu surówki czyli kopalnia witamin i minerałów, które uwielbiam. Dziś w roli głównej marchew z dodatkiem pora. Bogactwo beta-karotenu, witamin z grupy B, E, K, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, pektyn, błonnika-można by tak wymieniać w nieskończoność.
Porcje: 4
Składniki
- 500 g marchewki
- 1 duży por biała część
- 1 winne jabłko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszamy. Pora dzielimy wzdłuż na cztery części, kroimy bardzo cienko i dodajemy do pozostałych warzyw. Majonez, śmietanę, pieprz i sól łączymy razem. Dodajemy do warzyw i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!