Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród stu odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. Marchewka w kuchni polskiej jest zajmuje wysoką pozycję. Surówka z marchewki znana jest chyba większości z nas. Najczęściej w duecie z jabłkiem. Dziś zamiast jabłka soczysta pomarańcza.
Składniki
- ½ kg marchewki
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- biały pieprz
Przygotowanie
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej sok z cytryny. Z pomarańczy usuwamy białą błonkę i kroimy w małą kostkę. Składniki łączymy, dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem i szczypta białego pieprzu. Delikatnie mieszamy.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Na surówkę z marchewki zawsze jestem bardzo chętna.