To jedna z moich ulubionych surówek - banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć przygotować nasze ulubione potrawy z młodej kapusty.
Porcje: 4
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
- 2-3 łyżki majonezu *
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo cienko szatkujemy. Do kapusty dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku. Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kapustę łączymy z sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Uwagi dodatkowe
- surówka świetnie pasuje do mięsnych dań obiadowych czy burgerów
- może być również smacznym dodatkiem do mięs z grilla
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!