Surówka z selera to niezwykła bomba witaminowa - lekka, pyszna i zdrowa! Sekretem jej wspaniałego smaku są trzy proste dodatki: żurawina, orzechy włoskie i jabłko. Każdy z tych składników spełnia tu kluczową rolę. Żurawina nadaje odrobinę słodyczy. Orzechy włoskie niezwykłej chrupkości, a jabłko nutę kwaskowatości. Wszystkie te składniki rewelacyjnie komponuje się z lekko pikantną bulwą selera. Ta niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka z pewnością dopełni każde danie obiadowe!
Porcje: 3
Składniki
- 1 bulwa selera (waga ok. 350 g)
- 1 jabłko
- 2 łyżki suszonej żurawiny *
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść orzechów włoskich
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Selera oraz jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodatek soku z cytryny sprawi, że seler oraz jabłko zachowają swój piękny kolor.
- Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Prażymy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników razem z żurawiną.
Sos
- Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić rodzynkami. Wcześniej należy je namoczyć w gorącej wodzie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Kradnę przepis, wypróbuję. 🙂 Ostatnio właśnie szukałam inspiracji na nowe surówki.
Pomysł z dodaniem żurawiny jest cudowny. Uwielbiam!
Taka prawdziwa bomba witaminowa na pewno przyda się w tym zimowym okresie.
Z pewnością tak 🙂
Nie lubię selera, ale jeśli zamieniłabym go innym warzywem to mogłabym spróbować
Trudno w tej surówce selera zamienić na inny składnik
Mam słoik selera, a zatem trzeba go wykorzystać
Ta surówka jest ze świeżego selera 😉
No właśnie też się zawsze zastanawiam do czego zużywać taki słoikowy, najczęściej wrzucam go do sosów.
Zdecydowanie jest to moja ulubiona surówka!
Bardzo lubię różnego rodzaju surówki, ale surówka z selera z jabłkiem to jest pyszne, szczególnie jak odpowiednią odmianę się dopasuje do selera, to samo zdrowie i przyjemność.
Dokładnie tak, to samo zdrowie!
Taka bomba witaminowa idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.
Zimową porą w szczególności, gdy mamy ograniczony dostęp do sezonowych warzyw
O tak, zimą dobrze korzystać z warzyw, które można dłużej przechowywać 🙂
Na pewno to wyśmienity dodatek do wielu potraw.
Na tak zdrową surówkę zawsze warto jest się skusić.
Oj tak!
Nie przepadam za tym smakiem. Ale moja mama często robi i lubi 😉
Uwielbiam selera i robię podobną surówkę jedynie do tej pory nie dodawałam żurawiny.
Może spróbujesz z żurawiną?
Nie da się ukryć, że na pewno jest to zdrowa surówka.
Seler ma w sobie dużo wartości odżywczych. Podobnie orzechy. Warto przygotować tą surówkę.
Zdecydowanie tak 🙂
Niby nie przepadam za selerem, ale z odpowiednimi dodatkami mogę spróbować 😉
Pyszna! Muszę ją zrobić, bo dawno nie było jej na naszym stole. Kilka prostych składników i super surówka.
My tą surówkę uwielbiamy, jest zdrowa i pełna witamin.