Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dodatki do obiadu, Przepisy, Surówki i warzywa, Zdrowo i Fit  /  20 listopada, 2022

Surówka z selera

Wędrówki po kuchni
Surówka z selera to niezwykła bomba witaminowa - lekka, pyszna i zdrowa! Sekretem jej wspaniałego smaku są trzy proste dodatki: żurawina, orzechy włoskie i jabłko. Każdy z tych składników spełnia tu kluczową rolę. Żurawina nadaje odrobinę słodyczy. Orzechy włoskie niezwykłej chrupkości, a jabłko nutę kwaskowatości. Wszystkie te składniki rewelacyjnie komponuje się z lekko pikantną bulwą selera. Ta niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka z pewnością dopełni każde danie obiadowe!
Przygotowanie15 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
Porcje: 3
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 bulwa selera (waga ok. 350 g)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny *
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść orzechów włoskich

Sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Selera oraz jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodatek soku z cytryny sprawi, że seler oraz jabłko zachowają swój piękny kolor.
  • Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Prażymy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników razem z żurawiną.

Sos

  • Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić rodzynkami. Wcześniej należy je namoczyć w gorącej wodzie

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Seler

Nawigacja wpisu

Jak skutecznie zrzucić brzuch?
Tatar ze śledzia

Podobne wpisy

Sałatka z selera
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  19 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Sałatka z selera

Sałatka królewska
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  23 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Sałatka królewska

Sałatka Waldorf
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, USA, Wędrówki kulinarne  /  23 czerwca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 28

Sałatka Waldorf

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
2 lata temu

Kradnę przepis, wypróbuję. 🙂 Ostatnio właśnie szukałam inspiracji na nowe surówki.

Ostatnio edytowano 2 lata temu przez Anna - kobietyprzykawie.pl
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Fantastycznie, polecam i to bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Renata
Renata
2 lata temu

Pomysł z dodaniem żurawiny jest cudowny. Uwielbiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Renata

Dziękuję

0
Odpowiedz
P. KWIATKOWSKA
P. KWIATKOWSKA
2 lata temu

Taka prawdziwa bomba witaminowa na pewno przyda się w tym zimowym okresie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. KWIATKOWSKA

Z pewnością tak 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
2 lata temu

Nie lubię selera, ale jeśli zamieniłabym go innym warzywem to mogłabym spróbować

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anszpi

Trudno w tej surówce selera zamienić na inny składnik

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

Mam słoik selera, a zatem trzeba go wykorzystać

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Ta surówka jest ze świeżego selera 😉

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

No właśnie też się zawsze zastanawiam do czego zużywać taki słoikowy, najczęściej wrzucam go do sosów.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Zdecydowanie jest to moja ulubiona surówka!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Miye

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
2 lata temu

Bardzo lubię różnego rodzaju surówki, ale surówka z selera z jabłkiem to jest pyszne, szczególnie jak odpowiednią odmianę się dopasuje do selera, to samo zdrowie i przyjemność.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Dokładnie tak, to samo zdrowie!

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Taka bomba witaminowa idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Zimową porą w szczególności, gdy mamy ograniczony dostęp do sezonowych warzyw

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

O tak, zimą dobrze korzystać z warzyw, które można dłużej przechowywać 🙂

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
2 lata temu

Na pewno to wyśmienity dodatek do wielu potraw.

0
Odpowiedz
P. K
P. K
2 lata temu

Na tak zdrową surówkę zawsze warto jest się skusić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. K

Oj tak!

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
2 lata temu

Nie przepadam za tym smakiem. Ale moja mama często robi i lubi 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

Rozumiem, więc nie namawiam

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Uwielbiam selera i robię podobną surówkę jedynie do tej pory nie dodawałam żurawiny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Może spróbujesz z żurawiną?

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

Nie da się ukryć, że na pewno jest to zdrowa surówka.

Ostatnio edytowano 2 lata temu przez Paulina
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Paulina

zdecydowanie tak!

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lata temu

Seler ma w sobie dużo wartości odżywczych. Podobnie orzechy. Warto przygotować tą surówkę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena

Zdecydowanie tak 🙂

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Niby nie przepadam za selerem, ale z odpowiednimi dodatkami mogę spróbować 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
27 dni temu
Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Może akurat taka wersja Ci posmakuje?

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Pyszna! Muszę ją zrobić, bo dawno nie było jej na naszym stole. Kilka prostych składników i super surówka.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

My tą surówkę uwielbiamy, jest zdrowa i pełna witamin.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz