Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  28 października, 2014

Suszona cebula

Wędrówki po kuchni
Cebula to warzywo znane ze swojego charakterystycznego smaku, jak i zapachu. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i w daniach gotowanych czy smażonych, ale i nie tylko. W suszonej formie smakuje jeszcze lepiej! Ma głęboki i bardzo przyjemny zapach. Nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz wzbogaca ich aromat. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, potraw duszonych, potraw mięsnych i rybnych. Podczas gotowania szybko namięka i uwalnia swój niesamowity aromat. I co najważniejsze w każdej formie zachowuje wszystkie swoje drogocenne właściwości. Warto mieć pod ręką słoik pachnącej i aromatycznej suszonej cebuli!
Przygotowanie15 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg cebuli

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie kroimy w plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie. Pierwszy, bardzo prosty sposób suszenia, to suszenie w suszarce do warzyw. Jeśli jednak jej nie posiadacie, możecie skorzystać z drugiego sposobu. Pokrojoną cebulę rozkładamy na talerzu i suszymy w mikrofalówce na najniższym poziomie grzania. Warto co jakiś czas cebulę zamieszać. Suszymy niewielkie porcje cebuli.
  • Trzecim sposobem jest suszenie w piekarniku w niskiej temperaturze, tak samo jak np bezy. Należy pamiętać, aby co jakiś czas zamieszać cebulę. Czwartym sposobem - moim ulubionym i najbardziej ekonomicznym jest suszenie cebuli w sezonie grzewczym na kaloryferze. Pokrojoną cebulę rozkładamy na tackach papierowych i umieszczamy je na górze kaloryfera. Suszenie cebuli trwa około 2 tygodni, jednak wszystko zależy od tego, jak długo w ciągu doby kaloryfery są gorące.

Uwagi dodatkowe

  • suszona cebula świetnie zastępuję cebulę opalaną do rosołu. Nadaje piękny kolor i smak rosołowi
  • cebulę przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku
  • na zdjęciu cebula suszona na grzejniku, dosuszana w mikrofalówce

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.2 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Jesienny gulasz z dyni
Pocałunek Drakuli

Podobne wpisy

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
PAULA
PAULA
3 lata temu

Suszonej cebuli nigdy nie robiłam, więc mam co nadrabiać.

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
4 lata temu

Większość warzyw suszę we frytownicy beztłuszczowej. Spróbuję cebulę.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
6 lata temu

Super opcja tylko, że na naszych 30m2 gdybyśmy zaczęły suszyć cebulę to wszystkie ubrania by nam nią pachniały 😀

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

A można też jakoś w piekarniku to zrobić?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Oczywiście że tak

0
Odpowiedz
Rafał
Rafał
6 lata temu

Zawsze używałem tego do zapiekanek ale muszę koniecznie spróbować do zupy

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Nigdy nie uszyłam cebuli, ale to dlatego że w swojej kuchni takiej nie używam

-1
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Najgorsze w tym wszystkim jest pokrojenie cebuli, bo ja strasznie płaczę-)
Z suszeniem już lepiej, bardzo lubię suszyc co się tylko da. Mam nawet suszone kwiatki do sałatek.
Cebula jak najbardziej, popłaczę ,popłaczę,ale cebula na zimę będzie.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy
  • Masz rację, krojenie najgorsze 🙂
  • 0
    Odpowiedz
    Sklerotyczka
    Sklerotyczka
    6 lata temu

    Niestety, dla mnie taka cebula powoduje takie same dolegliwości jak normalna cebula. Dlatego w mojej kuchni jej się nie używa do żadnej potrawy.

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    6 lata temu

    Różne rzeczy suszyłam, ale cebuli jeszcze nie. Na grzejnikach u mnie raczej nie da rady, ale zazwyczaj do takich celów wykorzystuję piekarnik. Spróbuję i zobaczymy co wyjdzie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Roksana www.kopanina.pl

    W piekarniku też pewnie da radę na niskiej temperaturze 🙂

    0
    Odpowiedz
    konfettitime
    konfettitime
    6 lata temu

    Super pomysł, kiedyś próbowałam na kaloryferze wysuszyć jakieś inne warzywo i niestety spleśniało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  konfettitime

    Warunkiem jest, aby grzejnik grzał cały czas

    1
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    7 lata temu

    Nigdy nie dodawałam suszonej cebuli do rosołu, zwykle tylko świeżą. Ale chętnie wypróbuję. Z tym, że mam suszarkę do grzybów i warzyw i to na niej chyba najchętniej bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    7 lata temu

    Ja i na płycie byłam w stanie opalać cebulę! 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Zołza z kitką

    Ciekawa jestem jak płyta wyglądała, szkoda by mi było płyty

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    6 lata temu
    Odpowiedź do  admin

    Nie jestem pewna, o co mi rok temu z tą płytą chodziło – prawdopodobnie o jakąś płytę grzewczą? Pieron wie 😀

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lata temu

    Bardzo lubię suszoną cebulkę jako dodatek do potraw – a zwłaszcza to, jak chrupie w zębach 😉

    0
    Odpowiedz
    Potrawy z różnych stron świata
    Potrawy z różnych stron świata
    7 lata temu

    My też sami suszymy wszystkie warzywa i zioła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karola Buszujwkuchni
    Karola Buszujwkuchni
    7 lata temu

    Świetny pomysł, na pewno skorzystam z przepisu!
    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Wypróbuje ten przepis na kaloryferze , chyba można , bo to są grzejniki jednak 🙂
    Ciekawe jaki uzyskam efekt. dziękuję Ci bardzo za dobra radę,
    takie proste a jakoś człowiek sam na to nie wpadnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    8 lata temu

    A jak długo Pani suszy w mikrofali?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Patrycja

    W mikrofali rzadko to robię, raczej tylko dosuszam. Rozkładam luźno w mikrofali i na niskiej mocy suszę, co jakiś czas przewracając cebulę. Co do czasu to ciężko powiedzieć, bo zależy od mocy mikrofali. Najlepiej się suszy na grzejnikach – ekonomicznie 🙂 Potem łatwiej dosuszyć w mikrofali

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    8 lata temu

    Fajny pomysł, pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    8 lata temu

    Super patent 🙂 A do suszenia można wykorzystać suszarkę do grzybów lub piekarnik?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Monika

    Pewnie tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    cours de theatre paris
    cours de theatre paris
    8 lata temu

    Thanks for the article.Really looking forward to read more. Great.

    0
    Odpowiedz
    camiseta del manchester city
    camiseta del manchester city
    8 lata temu

    Thanks for the post. awesome!

    0
    Odpowiedz
    Kaśka
    Kaśka
    8 lata temu

    Świetny wpis 🙂 Muszę chyba wykorzystać (1 sposób), bo nie wiem czemu ta suszona, gotowa cebula jest taka droga?
    Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    30
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz