Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do naszych wschodnich sąsiadów. Kuchnia rosyjska jest bogata w historię i węglowodany. Z uwagi na wpływ kultury, religii i położenia geograficznego tego kraju, w kuchni rosyjskiej mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Dlatego jest tak wyjątkowa, pełna domowych i wykwintnych dań. Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. O syrnikach z pewnością większość z Was słyszało, ba może nawet miało okazję ich skosztować. Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować tych wyśmienitych, twarogowych placuszków, które swoją popularność zdobyły również na Białorusi czy Ukrainie. Sekretem delikatności tych placuszków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki. Wtedy są delikatne, puszyste i smakują obłędnie! Idealne na śniadanie czy deser. Doskonałe na ciepło i na zimno. Są ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Porcje: 6 placuszków
Składniki
- 250 g twarogu zmielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 60-80 g mąki pszennej *
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
- W misce łączymy ze sobą twaróg, jajko, cukier, pastę waniliową i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Nie dodajemy całej mąki! Pamiętajcie, im mniej mąki, tym placuszki będą smaczniejsze. Dłonie oprószamy mąką i formujemy małe placuszki o grubości około 2 cm. Obtaczamy je lekko w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki należy bardzo ostrożnie przewracać, ponieważ łatwo się rozpadają. Gotowe syrniki przekładamy na talerz. Można posypać cukrem pudrem, podać z domową konfiturą, owocami lub polane miodem. Nam najbardziej smakowały z kleksem gęstego jogurtu greckiego i sezonowymi owocami. приятного аппетита!
Odnośniki
- * można zastąpić kaszą manną
Uwagi dodatkowe
- podczas smażenia należy bardzo ostrożnie przewracać placuszki, gdyż łatwo się rozpadają
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Mam pytanie o manne – jaka ma być? zwykła, błyskawiczna, ugotowana czy nie?
Zwykła sypka (surowa)
Bardzo dobre placki. Moja babcia je robiła jak byłam dzieckiem, ale u nas to były placki z serkiem.
Wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka mi cieknie 🙂
Moj syn juz sie nie moze doczekac, kiedy je zrobimy, wygladaja tak apetycznie 🙂
Ojej, niesamowicie kuszące!
Ale to smakowite, musze sobie takie zrobić!
To musi być smaczne i w sumie nietrudne do zrobienia danie 🙂
Raz w życiu miałam okazję być w Rosji, ale syrniki wtedy nie wpadły mi w ręce.
A to wielka szkoda 🙂
Uwielbiam je! Ale narobiłaś teraz smaka 🙂
Lubię wyroby z dodatkiem twarogu, więc na pewno nie przejdę obok nich obojętnie.
Takie pysznosci u Ciebie! Naprawde bardzo mi się podobają twoje przepisy, a takie placuszki to dla mnie nowość!
Tak niewiele potrzeba, aby skomponować coś pysznego, idealne na pierwsze śniadanie. 🙂
Dokładnie. Minimum składników, a takie pyszności 🙂
Dania kuchni rosyjskiej bardzo nie zachęcają, więc nie przejdę obok nich obojętnie.
Z przyjemnością skupię się na takie przekąski, chętnie wykonam je w wolny dzień.
Takich placuszków jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę takie przygotować, jestem pewna, że mojemu synowi zasmakują 🙂
O tak, dzieci lubią takie placuszki 🙂
Uwielbiam takie rzeczy. Z chęcią je przyrządzę.
uwielbiam takie smaki, także jutro rano pędzę do sklepu po składniki na syrniki <3
o jejku…wszystko byłoby piękinie gdyby nie ten ser. Ogólnie nie lubię nic serowego. Ale zrobię je moim mężczyznom 😀
Takich placuszków twarogowych jeszcze nie jadłam, ale z ogromną przyjemnością spróbuję je stworzyć u siebie w domu.