Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia rosyjska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  17 sierpnia, 2021

Syrniki – rosyjskie placuszki twarogowe

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do naszych wschodnich sąsiadów. Kuchnia rosyjska jest bogata w historię i węglowodany. Z uwagi na wpływ kultury, religii i położenia geograficznego tego kraju, w kuchni rosyjskiej mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Dlatego jest tak wyjątkowa, pełna domowych i wykwintnych dań. Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. O syrnikach z pewnością większość z Was słyszało, ba może nawet miało okazję ich skosztować. Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować tych wyśmienitych, twarogowych placuszków, które swoją popularność zdobyły również na Białorusi czy Ukrainie. Sekretem delikatności tych placuszków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki. Wtedy są delikatne, puszyste i smakują obłędnie! Idealne na śniadanie czy deser. Doskonałe na ciepło i na zimno. Są ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6 placuszków
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 250 g twarogu zmielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 60-80 g mąki pszennej *
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  • W misce łączymy ze sobą twaróg, jajko, cukier, pastę waniliową i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Nie dodajemy całej mąki! Pamiętajcie, im mniej mąki, tym placuszki będą smaczniejsze. Dłonie oprószamy mąką i formujemy małe placuszki o grubości około 2 cm. Obtaczamy je lekko w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki należy bardzo ostrożnie przewracać, ponieważ łatwo się rozpadają. Gotowe syrniki przekładamy na talerz. Można posypać cukrem pudrem, podać z domową konfiturą, owocami lub polane miodem. Nam najbardziej smakowały z kleksem gęstego jogurtu greckiego i sezonowymi owocami.
    приятного аппетита!

Odnośniki

  • * można zastąpić kaszą manną

Uwagi dodatkowe

  • podczas smażenia należy bardzo ostrożnie przewracać placuszki, gdyż łatwo się rozpadają

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 26 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Dieta dziecka – dlaczego jest tak ważna i jaka powinna być?
Kurczak Shawarma
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
3 lata temu

5 stars
Mam pytanie o manne – jaka ma być? zwykła, błyskawiczna, ugotowana czy nie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Zwykła sypka (surowa)

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Bardzo dobre placki. Moja babcia je robiła jak byłam dzieckiem, ale u nas to były placki z serkiem.

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
4 lata temu

Wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka mi cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

Dziękuję

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
4 lata temu

Moj syn juz sie nie moze doczekac, kiedy je zrobimy, wygladaja tak apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

Dziękuję i polecam

0
Odpowiedz
Anita
Anita
4 lata temu

Ojej, niesamowicie kuszące!

0
Odpowiedz
Irek
Irek
4 lata temu

Ale to smakowite, musze sobie takie zrobić!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Irek

Polecam

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

To musi być smaczne i w sumie nietrudne do zrobienia danie 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
4 lata temu

Raz w życiu miałam okazję być w Rosji, ale syrniki wtedy nie wpadły mi w ręce.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

A to wielka szkoda 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lata temu

Uwielbiam je! Ale narobiłaś teraz smaka 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
4 lata temu

Lubię wyroby z dodatkiem twarogu, więc na pewno nie przejdę obok nich obojętnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Martyna

Świetnie

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
4 lata temu

Takie pysznosci u Ciebie! Naprawde bardzo mi się podobają twoje przepisy, a takie placuszki to dla mnie nowość!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Patrycja

Bardzo dziękuję i polecam te placuszki

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Tak niewiele potrzeba, aby skomponować coś pysznego, idealne na pierwsze śniadanie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Dokładnie. Minimum składników, a takie pyszności 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
4 lata temu

Dania kuchni rosyjskiej bardzo nie zachęcają, więc nie przejdę obok nich obojętnie.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

Z przyjemnością skupię się na takie przekąski, chętnie wykonam je w wolny dzień.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załeska
Aleksandra Załeska
4 lata temu

Takich placuszków jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę takie przygotować, jestem pewna, że mojemu synowi zasmakują 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załeska

O tak, dzieci lubią takie placuszki 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Uwielbiam takie rzeczy. Z chęcią je przyrządzę.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
uwielbiam takie smaki, także jutro rano pędzę do sklepu po składniki na syrniki <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
4 lata temu

o jejku…wszystko byłoby piękinie gdyby nie ten ser. Ogólnie nie lubię nic serowego. Ale zrobię je moim mężczyznom 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Kinga

O kurczę, myślałam, że wszyscy lubią ser 😀

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Takich placuszków twarogowych jeszcze nie jadłam, ale z ogromną przyjemnością spróbuję je stworzyć u siebie w domu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Paulina

Świetnie

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz