Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wypieki  /  30 marca, 2016

Szarlotka królewska

Wędrówki po kuchni
Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która po raz pierwszy sięga po kawałek tego ciasta najpierw zjada biszkopt z jabłkami. Następnie powoli, delektując się każdym kęsem rozkoszuje się cudowną, mleczną masą. Z pewnością pokochacie to ciasto.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa

  • 1½ litra prażonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe

Masa mleczna

  • 160 g pełnego mleka w proszku
  • 140 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 9 łyżek zimnej wody

Polewa czekoladowa

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Masa jabłkowa

    • Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

    Masa mleczna

    • Żółtka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i dodajemy zimną wodę. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy gaz. Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i ubijamy na parze. Masa powinna zgęstnieć i podwoić swoją objętość.
    • Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce.

    Polewa czekoladowa

    • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto.

    Uwagi dodatkowe

    • ciasto przechowujemy w lodówce
    • przed podaniem ciasto należy wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Ciasto lepiej się wtedy kroi

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.4 11 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Jabłka

    Nawigacja wpisu

    Tort Maestro
    Sekrety udanego ciasta drożdżowego

    Podobne wpisy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Kokosowo – malinowa fantazja
    Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  10 września, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kokosowo – malinowa fantazja

    Nalewka jabłkowa
    Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Nalewka jabłkowa

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    21 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Marysia
    Marysia
    3 lata temu

    Szukałam tego ciasta od lat, też pamiętam z dzieciństwa! Dziękuję stukrotnie za ten wpis 😍

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Marysia

    Cieszę się, że do mnie wpadłaś 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iza
    Iza
    4 lata temu

    Jak robię szarlotkę królewską to po ukrojeniu ciasta masa z mleka w proszku oddziela się od jabłek.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Iza

    Ciasto przed krojeniem i podaniem na stół dobrze jest ogrzać w temperaturze pokojowej. Wtedy unikniemy oddzielania się masy

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    6 lata temu

    Takie dzinej szarlotki jeszcze nie jadłam :).

    0
    Odpowiedz
    Kamil
    Kamil
    6 lata temu

    Ale bym jadl 🙂 lubie takie smakolyki

    0
    Odpowiedz
    Marek
    Marek
    6 lata temu

    W czasach PRL-u było więcej pyszności niż dziś, bo niektóre smakołyki były tak deficytowe, że zdobyte od czasu do czasu smakowały po prostu niebiańsko. Ja to akurat pamiętam.

    1
    Odpowiedz
    Pani Górecka
    Pani Górecka
    6 lata temu

    Szarlotki z polewą czekoladową jeszcze nie jadłam. Ale w sumie już dziś mogę spróbować, bo dostałam kawałek od przyszywanej teściowej. Czekoladę mam, więc tylko rozpuścić i gotowe!

    0
    Odpowiedz
    Szaman
    Szaman
    6 lata temu

    O matko, ale bym to jadł 😀

    0
    Odpowiedz
    Manufaktura Marzeń
    Manufaktura Marzeń
    6 lata temu

    Choć urodziłem się pod koniec PRL-u, to również znam smak „kombinowanego” ciasta – z tego, co było dostępne, czyli zazwyczaj jabłka, jajka i mąka 😉 😛

    0
    Odpowiedz
    Kulinarna gosia
    Kulinarna gosia
    6 lata temu

    Też taką jadłam w czasach dzieciństwa, pycha!

    0
    Odpowiedz
    Kaja
    Kaja
    7 lata temu

    Nie przepadam za ciastami, ale szarlotka zawsze spoko 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Pysznie wygląda a od samego czytania ślinka cieknie :-)))

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    Dla mnie ciasta z jabłkami to najlepsze wypieki.

    0
    Odpowiedz
    1journey1life2people
    1journey1life2people
    7 lata temu

    Ochhhh!! Zjadłabym kawałek właśnie teraz! Kolejny smakowity przepis!

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    7 lata temu

    Ojej ależ wygląda cudnie <3

    0
    Odpowiedz
    super dzieciaczki
    super dzieciaczki
    7 lata temu

    Taką mam ochotę na szarlotkę, a ty mi jeszcze większego smaka narobiłaś 🙂

    0
    Odpowiedz
    kinga
    kinga
    9 lata temu

    Witam. Jakiej wielkosci ma byc foremka? i jeszcze drugie pytanie: jablka zetrzec na tarce czy pokroic w kostke?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  kinga

    Ciasto było pieczone w tortownicy 26 cm. Można upiec kwadratowe. W przepisie są jabłka prażone, więc z nimi już nic nie trzeba robić. Jeśli używa się świeżych to trzeba je obrać, pokroić i zesmażyć.

    0
    Odpowiedz
    Evi
    Evi
    9 lata temu

    Ja takiej wersji nie pamiętam z dzieciństwa, ale ta masa mleczna kusi niesamowicie! 🙂
    Mleko w proszku to był superskładnik wielu ciast i deserów :-).

    0
    Odpowiedz
    lena
    lena
    9 lata temu

    Wspaniała wersja szarlotki:)

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    21
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz