Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania mięsne, Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy  /  16 maja, 2025

Szaszłyki z wątróbki z sosem borówkowym na bazie czerwonego wina

Wędrówki po kuchni

 

To danie to ukłon w stronę klasyki, subtelnie muśnięty wytrawnym, owocowym akcentem. Wątróbka, cebula i borówki — niby zwyczajne składniki, a jednak w odpowiednim zestawieniu potrafią zamienić się w coś niepowtarzalnego. Aromat grillowanej wątróbki, słodycz skarmelizowanej cebuli i gęsty, winny sos borówkowy splatają się w kompozycję, która kusi już od pierwszego kęsa. Idealne na letnie wieczory, gdy powietrze pachnie dymem, a stół wypełnia się prostymi, lecz wyrafinowanymi smakami.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Wątróbka

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz kolorowy mielony

Sos borówkowy

  • 150 g borówek amerykańskich
  • 40 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • ⅓ łyżeczki płatków chili
  • ⅓ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pieprz kolorowy mielony
  • sól

Dodatkowo

  • 2 cebule cukrowe *

Wątróbka

  • Wątróbkę dokładnie oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, a następnie odsączamy na sicie. Przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru wody.
  • W miseczce łączymy olej, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita marynata. Wkładamy do niej wątróbkę i mieszamy, aby równomiernie pokryła się marynatą. Odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.

Sos borówkowy

  • W garnuszku umieszczamy umyte borówki, wino, miód, listki tymianku oraz przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko na gładką, jednolitą masę.Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 5 minut, aby lekko się zredukował.
  • Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w soku z cytryny, następnie dodajemy do sosu. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Gotowy sos chłodzimy w lodówce.
  • Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian wątróbkę i kawałki cebuli. Grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, aż wątróbka i cebula lekko się zarumienią. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem borówkowym.

Odnośniki

  • * można użyć zwykłej, żółtej cebuli

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis, zostaw proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mnie bardzo ucieszy! Możesz także ocenić przepis i dodać zdjęcie swojego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku – każde polubienie daje mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Porady dotyczące zdrowego odżywiania bez dużych wydatków
Nalewka czereśniowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
KrystynaBS
KrystynaBS
20 dni temu

Lubię wątróbki a jeszcze z sosem borówkowym , toż to delicje, pycha 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
19 dni temu
Odpowiedź do  KrystynaBS

Tak, ten sos zdecydowanie robi tu robotę 🙂

0
Odpowiedz
Artur Hert
Artur Hert
1 miesiąc temu

Szaszłyki genialne, polecam!

0
Odpowiedz
Marlena Wójtowicz
Marlena Wójtowicz
1 miesiąc temu

W niedzielę organizowałam grilla. Zrobiłam te szaszłyki i powiem, że są przeeeepyszne! Sos sztos! Goście zachwyceni. Dziekuję za przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Marlena Wójtowicz

Ciesze się bardzo, że smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
1 miesiąc temu

Sezon grillowy w pełni (gdyby ta pogoda się jeszcze poprawiła) więc przepis idealnie trafiony. Z pewnością wykorzystam podczas rodzinnych spotkań.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Marysia K

Ciepłe dni na szczęście już nadchodzą 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Takiego dania jeszcze nie jadłam, ale może się skuszę. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam z całego serca

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
1 miesiąc temu

Lubię wątróbkę, więc koniecznie muszę zrobić ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Pyszne. Bardzo je lubię. Najczęściej wybieram na szaszłyki wątróbkę kaczą lub indyczą.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Anna

Dobór wątróbki to już idywidualna kwestia 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Oczywiście. Ale kurza to dla mnie banalny wybór. Jeszcze gęsia jest warta uwagi.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Pamiętam, że jak byłam mała, nie lubilam wątróbki, ale dzisiaj to co innego. Chętnie wypróbuję Twoją propozycję

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Ania

Ja też za nią nie przepadałamw dzieciństwie. Polecam ten przepis, smakuje wyjątkowo!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Dziękuję, jestem o tym przekonana, tym bardziej, że lubię sos borówkowy.

0
Odpowiedz
Czerwonafilizanka
Czerwonafilizanka
1 miesiąc temu

Dziękuję że przypominasz mi o wątróbce. Forma szaszłyku to fajne urozmaicenie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Czerwonafilizanka

Fajne i bardzo smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

W ogóle to moim zdaniem takie zestawienia smakowe są rewelacyjne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Miye

O tak! Ja uwielbiam połączenie mięsa z owocami 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

W sumie jak tak sobie wspominam, to zawsze właśnie tego typu dania były moimi ulubionymi.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

Uwielbiam jedzenie przygotowywane w formie szaszłyków, ale przyznam, że na wątróbkę nie wpadłam. Brzmi kusząco.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Miye

Koniecznie spróbuj 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz