Uwielbiam domowe pieczywo i jego wspaniały zapach unoszący się podczas pieczenia w domu. Najbardziej lubię te prawdziwe chleby, które wymagają większego nakładu pracy, jak i czasu. Począwszy od wyrastania po składanie. Takie pieczywo przywołuje wspomnienie dawnego chleba z czasów dzieciństwa. Czasem jednak są sytuacje awaryjne, w których muszę przygotować chleb na już! I tu świetnie sprawdza się przepis na szybki i jakże prosty do wykonania chleb. Bez wyrastania, bez czekania! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do piekarnika. Już po godzinie możemy cieszyć się pysznym, mięciutkim i puszystym chlebem. Prawda, że proste? To najprostszy chleb na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Po prostu wiesz, co jesz.
Porcje: 30
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 litr ciepłej wody
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 5 łyżek ziaren słonecznika *
- 10 g drożdży suchych **
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy płatki owsiane oraz ziarna słonecznika i mieszamy, aby połączyć składniki. Na środku robimy dołek, dodajemy cukier, drożdże i 2-3 łyżki wody. Mieszamy widelcem składniki, zabierając trochę mąki tak, aby uzyskać zaczyn. Odstawiamy na 10 do wyrośnięcia.
- Kiedy zaczyn jest wyrośnięty i gotowy dodajemy sól i ciepłą wodę. Całość mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Dwie keksówki o wymiarach około 25x12 cm smarujemy masłem. Można obsypać je mielonymi otrębami, ale nie jest to konieczne. Ciasto przekładamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę z funkcją góra-dół. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.Smacznego!
Odnośniki
- * można pominąć lub użyć innych nasion np. konopi, dyni czy siemienia lnianego** jeśli użyjecie drożdży instant, nie trzeba ich aktywować. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe
Uwagi dodatkowe
- chleb można zrobić na zwykłej mące pszennej, jak i z chlebowej
- o tego przepisu można użyć drożdży świeżych lub instant. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Świetne !
Dlaczego mi pękł po środku w smaku dobry
Nie była zbyt wysoka temperatura? Mnie lekko też pękł po boku, co widać na zdjęciu. Myślę, że to taka uroda tego chleba, gdyż ma sporo drożdży
Robiłem już kilka razy ten chleb, kiedy w domu zabrakło pieczywa. Szybki, prosty i zawsze się udaje
Nie wiem co poszło nie tak, na drożdżach instant, wszystko krok po kroku jak w przepisie i wyszedł jeden wielki gniot/zakalec/niewiadomoco. Może jednak powinien trochę wyrastać?
Robiłam go wielokrotnie, bez wyrastania i w sumie nie tylko ja co widać w komentarzach.
Szukam alternatywy do pieczywa supermarketowego, po zjedzeniu którego źle się czuję. Po prostu odbiera mi energię. Twój chlebek wygląda naprawdę smakowicie. Dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu. Zastanawiam się tylko czy można go ewentualnie zamrozić.
Dziekuję i pozdrawiam.
Zamrozić zawsze można, choć mrożony chleb na drożdżach dość szybko traci świeżość.
Jak zobaczyłam tak prosty przepis myślę sobie spróbuję upiec z połowy porcji bo wygląda rewelacyjnie. I wyszedł mi gniot i nie wiem jak to się mogło stać, co mogłam zepsuć 😒
Dziwne, piekę go bardzo często i nie tylko ja. Sądzę, że był za krótko garowany.
Również uwielbiam domowe pieczywo. Na pewno skorzystam z przepisów.Pozdrawiam
Bardzo polecam 🙂
Kurde super chlebek – uwielbiam domowe pieczywo, wypieki.
Polecam 🙂
Dziś miałam na śniadanie podobny chlebek 🙂
Upiekłam go dzisiaj i wyszedł lekko wilgotny i dosyć ciężki, mimo że pieknie wyrósł. Zastanawiam się czy taki ma być, czy mogłam go jeszcze przetrzymac w piekarniku
Raczej taki nie powinien być. Może zbyt krótko pieczony? Każdy piekarnik jest inny, więc warto kontrolować czas pieczenia
Cikawa propozycja, ostatnio bardzo często pieczemy domowe chleby. Najczęściej na zakwasie 🙂
Wygląda smakowicie. nie robiłam nigdy
Taki chleb to jadłbym Ci z ręki, wygląda wyśmienicie
Dziękuję bardzo 🙂
Wygląda smakowicie, chętnie sama zrobię, nie jest na szczęście skomplikowane 🙂
To chyba najprostszy chleb na świecie 🙂
Rzeczywiście świetny przepis, bo upiekłam,
nie ma przy nim za dużo pracy i wychodzi pyszny…
Jak to chleb własnej produkcji 🙂
Dobra, zdecydowanie czas upiec swój własny chleb 😀
Kocham domowe chlebki. Super przepis
Ostatnio zrobiłam bułki, które u kogoś na blogu podpatrzyłam, wyszły przepyszne, teraz zatem czas na taki pysznie wyglądający chlebek. 🙂
Już od dawna myśle o pieczeniu chleba, przez Twój wpis zrobię go jutro 🙂
Slyszalam, ze ostatnio wiele osob robi domowe pieczywo :). Dziekuje za przepis!
Uwielbiam domowy chleb, u mnie w domu ostatnio regularnie pojawia się żytni na zakwasie 🙂
U mnie na co dzień też żytni, pszenny od święta 🙂
O tak, domowy chlebek! Ten przepis brzmi na szybki i prosty, dodatkowo nie ma wielu skomplikowanych składników. Na pewno sprawdzę w najbliższym czasie! 🙂
Polecam. Jest bardzo prosty i całkiem smaczny 🙂
Jak bez wyrabiania to coś dla mnie!
uwielbiam takie przepisy, nie lubię się zbytnio wysilać, najważniejszy jest smak 😉
Domowe pieczywo najlepsze, też uwielbiam zapach pieczonego chlebka 🙂
Mmmm, wygląda pysznie 🙂 Już od dłuższego czasu przymierzam się do wypieku własnego chleb, ale wydaje mi się to takie skomplikowane.. Ostatnio zrobiłam chleb z gotowej mieszanki, trzeba było dodać tylko drożdże i wodę. Nie wyglądał tak smacznie jak ten 🙂
Zachęcam do spróbowania tego, jest bardzo prosty 🙂
Nie ma to jak domowy chlebuś. Tego smaku nic nie przebije. W moim domu rodzinnym, mama często piecze taki chleb.
Prosto i smacznie nie trzeba nic więcej od domowego pieczywa, które zawsze wygra smakiem z tym z dużej produkcji 😉
Dokładnie tak 🙂
Co prawda nie w piekarniku ale zdarza mi się czasami robić takie chleby w specjalnej maszynce do pieczenia 😉
Ja juz od wielu lat nie kupuje chleba a robie wlasne wypieki, dziekuje za pyszny przepis 😀
To tak jak i ja 🙂
Cudowna sprawa! Bez czekania i zakwasu 🙂 Coś dla mnie! To bedzie mój piereszy chleb w życiu 🙂
Chleb piekę od lat. Ślubny woli pszenny na drożdżach, ja wieloziarnisty na zakwasie. I kocham paprać się w cieście chlebowym.
Szukam cały czas idealnego przepisu. Czy jeszcze jakiś oprócz tego polecasz?
Zależy jaki chleb Cię interesuje 🙂
Taki, który będzie zdrowy, smaczny i nie będzie wymagał dużo pracy 🙂
Chyba spróbuje zrobić z tego przepisu mój pierwszy Chleb
Zachęcam, jest bardzo prosty 🙂
O jacie, serio świetny przepis. Akurat w tych czasach co żyjemy, aż spróbuje go zrobić
Bardzo polecam 🙂
Muszę spróbować zrobić taki chleb, bułki nam jakoś nie wychodzą, nie umiemy w smak trafić. Ale taki chlebek bez większego nakładu pracy może się udać 🙂
Gwarantuję, że się uda 🙂
Co jakiś czas wypróbowuję kolejny przepis na bułeczki, pora więc zabrać się za chleb 😀 Chętnie spróbuję, zwłaszcza że przepis wygląda na prosty 😉