Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 16
Składniki
Ciasto
- 420 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 250 g masła 82%
- 125 ml mleka*
- 150 g płynnego miodu prawdziwego* *
- 20 g przyprawy do piernika ***
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- 150 g powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Masło, mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnku, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Jeżeli używacie miksera, należy miksować krótko, na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Do tej czynności nie używamy miksera.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 32x13, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. W połowie czasu pieczenia, ciasto można przykryć od góry papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i przekładamy na kratkę. Po wystudzeniu piernik kroimy na 3-4 części i przekładamy powidłami.
Polewa czekoladowa:
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania jednolita, gładka polewa. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić wodą** użyłam miodu faceliowego*** warto użyć domowej przyprawy do piernika
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo fajny przepis! Ciacho musi być pyszne. Idealne na grudzień!
Bardzo lubie poernik,a taki szybki to wrecz rozwiązanie idealne 🙂
Czy moge taki piernik zamrozic?
Myślę, że tak 🙂 Choć ja nie próbowałam
Najlepszy i najprostszy piernik. Piekę już 3 raz, polecam 😀
Dziękuję. Cieszę się, że smakuje 🙂
Przepyszny piernik😊 Dziękuję za prosty przepis. Myślę że upiekę go jeszcze wielokrotnie 😚
Ciesze się, że się spodobał, pozdrawiam
Uwielbiam piernik i z chęcią skorzystam kiedyś z tego przepisu 😉
Piernik z powidłami… najlepszy 🙂
Szkoda, ze trafilam na przepis po świętach 🙁
Przyda się na przyszły rok 🙂
Bardzo w prosty sposób a jak bardzo pyszne :)) na sam widok ślinka cieknie
Super przepis muszę przetestować
mi odpowiada lista składników,prawdziwych czyli ,że nie ma tam margaryny,brr.Musi byc bardzo smaczny bo ma dobre produkty wyjściowe.Muszę upiec…
Bazuję tylko na dobrych produktach. Margaryny nie używam, to sama chemia
jestem przekonana, ze będzie pyszny i chetnie przetestuję Twój przepis. W spiżarni mam jeszcze kilka słoików swoich powideł, więc będzie jak znalazł <3
Zastanawiam się, czy jak mleko zastąpię nie tyle wodą, co np. mlekiem sojowym lub migdałowym, to też będzie dobrze? Chyba tak, w końcu to też tak trochę woda 😉 I bardzo fajnie, że wspomniałaś o przyprawie domowej roboty! W ubiegłym roku robiłam pierwszy raz domowe pierniczki, utarliśmy w moździerzu anyż, goździki itp – magia! Ale po tej przygodzie kupiliśmy młynek do kawy przeznaczony specjalnie do mielenia przypraw, bo to ucieranie chociażby anyżu w moździerzu jest dość wyczerpujące 😀
Jak najbardziej możesz zastąpić mlekiem sojowym czy migdałowym 🙂
Na święta musi być koniecznie piernik 🙂 Moja mama robi taki Staropolski, który leżakuje 6 tygodni
Również co roku robię staropolski, tylko u mnie zgodnie z tradycją leżakuje 3 miesiące 🙂
Ja też mam swojego piernikowego faworyta, ale przekazałam go już w ręce swoich córek i od jakiegoś czasu to one czerpią przyjemność z jego przygotowywania, a ja pozostaję jedynie testerem 🙂
Wygląda pięknie i pysznie. Gratuluję przepisu. Choć nie używam spulchniaczy do ciast, soda mi kompletnie nie smakuje i pasuje z nimi. Myślę, że można je zamienić owocami lub lnem 🙂 Nie jestem fanką pierników, ale może spróbuję zrobić w wersji roślinnej. Pozdrawiam serdecznie.
Piernik z powidłami uwielbiam ! Nawet bardziej niż taki zwykły 😉
Ja nie przepadam za takimi przepisami, ale na zdjęciu wygląda apetycznie. Postaram się przygotować piernik mojej rodzinie właśnie wg tego przepisu.
Polecam, jest bardzo smaczny 🙂
Wygląda przecudnie, aż cieknie ślinka!
Dziękuję 🙂
Iście świąteczne danie! 😀
Wygląda obłędnie!
Tylko ja nie umiem piec,popatrzę,pozachwycam się.
Piernik piekła zawsze moja Mama i muszę ja namówic na upieczenie.
Przepis zabieram.
Pozdrawiam!
Bardzo zimowy:-) A pamiętacie takie dawne pierniki? One były przełożone marmoladą i taką masą. Może ktoś wie, z czego była ta masa?
Oczywiście, że pamiętam. Robię go co roku na święta. To piernik długo dojrzewający. Przepis na blogu 🙂
Super, dzięki za taką szybką wersję do ciasta, bez którego, nawet nie samego smaku, co zapachu, nie wyobrażam sobie Świąt. Skorzystam, bądź pewna 🙂
Tak, bez tego zapachu nie ma świąt!
Uwielbiam pierniki i pierniczki. Nie jadam ich jednak w ciągu roku ale czekam do świąt, bo one nadają Świętom magii i cudnego zapachu.
Mniam pyszność nieopisana.
Tak, zdecydowanie na takie zapachy warto czekać cały rok!
Niezbyt skomplikowany, dlaczego by go nie wypróbować 😉
Taki piernik robiła kiedyś moja mama. Muszę ją poprosił by znów go upiekła 🙂
Taka szybsza wersja, bardzo ułatwia życie 🙂 Przyznam, że takiego tradycyjnego piernika dawno nie jadłam, ale jego smak, wspominam z dzieciństwa. I aż się łezka w oku kręci 😉
U mnie tradycyjnie piernik staropolski co roku na świątecznym stole 🙂
Przyda się ten przepis na święta 🙂 Zapisuję!
Narobiłaś mi apetytu na piernika, wypróbuję przepis 🙂
Wygląda pysznie! Zapisuję sobie pomysł na piernik w ulubionych 💞
Szybki piernik??
Dla mnie każde ciasto robi się godzinami,znaczy ja nie robię.
Uwielbiam pierniki i kojarzą mi się ze świętami,zapach jest obłędny.
Ja się tu omasztuję ,oflaguję i zostaję na święta!!!
Pozdrawiam-)
Będzie mi miło jak zostaniesz 🙂
Myślę że taki piernik upiekę na święta
U mnie robi się tradycyjny piernik, ale ten który Ty pomecawz musi smakować wybornie 😉 te powidła śliwkowe muszą dawać ciekawe połączenie smakowe.
U mnie też robi się tradycyjny, długo dojrzewający o czym pisałam na wstępnie 🙂
Aż ślinka cieknie! Niestety, musiałam zrezygnować z kakao, bo syn ma na nie uczulenie, więc ten przepis odpada.
Uwielbiam, u mnie na blogu będzie w czwartek
Ale nam teraz w mieszkaniu zapachniało świętami <3
Wygląda apetycznie. Musiałabym podmienic kilka składników i mogłabym się cieszyć jego smakiem.;)
Nie mogę patrzec na te pyszności <3333