Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Wędrówki po kuchni

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 250 g masła 82%
  • 125 ml mleka*
  • 150 g płynnego miodu prawdziwego* *
  • 20 g przyprawy do piernika ***
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • 150 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

  • Masło, mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnku, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Jeżeli używacie miksera, należy miksować krótko, na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Do tej czynności nie używamy miksera.
  • Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 32x13, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. W połowie czasu pieczenia, ciasto można przykryć od góry papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i przekładamy na kratkę. Po wystudzeniu piernik kroimy na 3-4 części i przekładamy powidłami.

Polewa czekoladowa:

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania jednolita, gładka polewa. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić wodą
    ** użyłam miodu faceliowego
    *** warto użyć domowej przyprawy do piernika

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 36 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta ucierane

Nawigacja wpisu

Orlock Point
Śledzie po wiejsku

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
53 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

5 stars
Bardzo fajny przepis! Ciacho musi być pyszne. Idealne na grudzień!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Bardzo lubie poernik,a taki szybki to wrecz rozwiązanie idealne 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lata temu

Czy moge taki piernik zamrozic?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Monika

Myślę, że tak 🙂 Choć ja nie próbowałam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

5 stars
Najlepszy i najprostszy piernik. Piekę już 3 raz, polecam 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Dziękuję. Cieszę się, że smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Teresa
Teresa
4 lata temu

5 stars
Przepyszny piernik😊 Dziękuję za prosty przepis. Myślę że upiekę go jeszcze wielokrotnie 😚

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Teresa

Ciesze się, że się spodobał, pozdrawiam

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Uwielbiam piernik i z chęcią skorzystam kiedyś z tego przepisu 😉

0
Odpowiedz
Gośka
Gośka
5 lata temu

Piernik z powidłami… najlepszy 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lata temu

Szkoda, ze trafilam na przepis po świętach 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Olga

Przyda się na przyszły rok 🙂

0
Odpowiedz
Celina
Celina
5 lata temu

Bardzo w prosty sposób a jak bardzo pyszne :)) na sam widok ślinka cieknie

0
Odpowiedz
Zosia
Zosia
5 lata temu

Super przepis muszę przetestować

0
Odpowiedz
Renata
Renata
5 lata temu

mi odpowiada lista składników,prawdziwych czyli ,że nie ma tam margaryny,brr.Musi byc bardzo smaczny bo ma dobre produkty wyjściowe.Muszę upiec…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Renata

Bazuję tylko na dobrych produktach. Margaryny nie używam, to sama chemia

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

jestem przekonana, ze będzie pyszny i chetnie przetestuję Twój przepis. W spiżarni mam jeszcze kilka słoików swoich powideł, więc będzie jak znalazł <3

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

5 stars
Zastanawiam się, czy jak mleko zastąpię nie tyle wodą, co np. mlekiem sojowym lub migdałowym, to też będzie dobrze? Chyba tak, w końcu to też tak trochę woda 😉 I bardzo fajnie, że wspomniałaś o przyprawie domowej roboty! W ubiegłym roku robiłam pierwszy raz domowe pierniczki, utarliśmy w moździerzu anyż, goździki itp – magia! Ale po tej przygodzie kupiliśmy młynek do kawy przeznaczony specjalnie do mielenia przypraw, bo to ucieranie chociażby anyżu w moździerzu jest dość wyczerpujące 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Jak najbardziej możesz zastąpić mlekiem sojowym czy migdałowym 🙂

0
Odpowiedz
Manufaktura Wesel
Manufaktura Wesel
5 lata temu

Na święta musi być koniecznie piernik 🙂 Moja mama robi taki Staropolski, który leżakuje 6 tygodni

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Manufaktura Wesel

Również co roku robię staropolski, tylko u mnie zgodnie z tradycją leżakuje 3 miesiące 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Ja też mam swojego piernikowego faworyta, ale przekazałam go już w ręce swoich córek i od jakiegoś czasu to one czerpią przyjemność z jego przygotowywania, a ja pozostaję jedynie testerem 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
5 lata temu

Wygląda pięknie i pysznie. Gratuluję przepisu. Choć nie używam spulchniaczy do ciast, soda mi kompletnie nie smakuje i pasuje z nimi. Myślę, że można je zamienić owocami lub lnem 🙂 Nie jestem fanką pierników, ale może spróbuję zrobić w wersji roślinnej. Pozdrawiam serdecznie.

0
Odpowiedz
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
5 lata temu

Piernik z powidłami uwielbiam ! Nawet bardziej niż taki zwykły 😉

0
Odpowiedz
Praktycznie Perfekcyjna
Praktycznie Perfekcyjna
5 lata temu

Ja nie przepadam za takimi przepisami, ale na zdjęciu wygląda apetycznie. Postaram się przygotować piernik mojej rodzinie właśnie wg tego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Praktycznie Perfekcyjna

Polecam, jest bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Swat
Małgorzata Swat
5 lata temu

Wygląda przecudnie, aż cieknie ślinka!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata Swat

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Iście świąteczne danie! 😀

0
Odpowiedz
Irena-Holtaye w podróży
Irena-Holtaye w podróży
5 lata temu

Wygląda obłędnie!
Tylko ja nie umiem piec,popatrzę,pozachwycam się.
Piernik piekła zawsze moja Mama i muszę ja namówic na upieczenie.
Przepis zabieram.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
minimili
minimili
5 lata temu

Bardzo zimowy:-) A pamiętacie takie dawne pierniki? One były przełożone marmoladą i taką masą. Może ktoś wie, z czego była ta masa?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  minimili

Oczywiście, że pamiętam. Robię go co roku na święta. To piernik długo dojrzewający. Przepis na blogu 🙂

0
Odpowiedz
Zufi.pl
Zufi.pl
5 lata temu

Super, dzięki za taką szybką wersję do ciasta, bez którego, nawet nie samego smaku, co zapachu, nie wyobrażam sobie Świąt. Skorzystam, bądź pewna 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zufi.pl

Tak, bez tego zapachu nie ma świąt!

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Uwielbiam pierniki i pierniczki. Nie jadam ich jednak w ciągu roku ale czekam do świąt, bo one nadają Świętom magii i cudnego zapachu.
Mniam pyszność nieopisana.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Tak, zdecydowanie na takie zapachy warto czekać cały rok!

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Niezbyt skomplikowany, dlaczego by go nie wypróbować 😉

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
5 lata temu

5 stars
Taki piernik robiła kiedyś moja mama. Muszę ją poprosił by znów go upiekła 🙂

0
Odpowiedz
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
5 lata temu

Taka szybsza wersja, bardzo ułatwia życie 🙂 Przyznam, że takiego tradycyjnego piernika dawno nie jadłam, ale jego smak, wspominam z dzieciństwa. I aż się łezka w oku kręci 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Okiem Blondynki by McBlondi

U mnie tradycyjnie piernik staropolski co roku na świątecznym stole 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
Przyda się ten przepis na święta 🙂 Zapisuję!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Narobiłaś mi apetytu na piernika, wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Aleksa
Aleksa
5 lata temu

Wygląda pysznie! Zapisuję sobie pomysł na piernik w ulubionych 💞

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
5 lata temu

Szybki piernik??
Dla mnie każde ciasto robi się godzinami,znaczy ja nie robię.
Uwielbiam pierniki i kojarzą mi się ze świętami,zapach jest obłędny.
Ja się tu omasztuję ,oflaguję i zostaję na święta!!!
Pozdrawiam-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

Będzie mi miło jak zostaniesz 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Myślę że taki piernik upiekę na święta

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

U mnie robi się tradycyjny piernik, ale ten który Ty pomecawz musi smakować wybornie 😉 te powidła śliwkowe muszą dawać ciekawe połączenie smakowe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

U mnie też robi się tradycyjny, długo dojrzewający o czym pisałam na wstępnie 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Krasoń
Katarzyna Krasoń
5 lata temu

Aż ślinka cieknie! Niestety, musiałam zrezygnować z kakao, bo syn ma na nie uczulenie, więc ten przepis odpada.

0
Odpowiedz
blurppp
blurppp
5 lata temu

Uwielbiam, u mnie na blogu będzie w czwartek

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Ale nam teraz w mieszkaniu zapachniało świętami <3

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

Wygląda apetycznie. Musiałabym podmienic kilka składników i mogłabym się cieszyć jego smakiem.;)

0
Odpowiedz
Szaleńcy
Szaleńcy
5 lata temu

Nie mogę patrzec na te pyszności <3333

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
53
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz