• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 października, 2016

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Wędrówki po kuchni
Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa. Zapraszam na gęstą, kremową, aromatyczną i bardzo sycącą zupę - idealną na chłodniejsze, jesienne dni.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 5
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g dyni *
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 g mrożonego groszku
  • 160 g makaronu ryżowego
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  • Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.

Odnośniki

  • * waga po obraniu

Uwagi dodatkowe

  • w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Krem z dyni i batatów

4.3 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Dynia
  • Kuchnia azjatycka
  • Mleko kokosowe
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne

Zobacz wpisy

Babeczki Mumie
Paprykowe mumie

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
1 miesiąc temu

5 stars
Dziękuje za przepis. Zrobiłam na obiad, mąż był zachwycony 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 miesięcy temu

Dla mnie połączenie mleka kokosowego i dynie jest obłędne. W ogóle cała kuchnia tajska jest jedną z moich ulubionych!

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 miesięcy temu

O widzisz! mleko kokosowe! bo już drugi miesiąc jemy dynię z ogródka i nie wiem, jakby ją odmienić… dzięki!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Zupę dyniową bardzo lubię, ale ta wersja jest zdecydowanie nie dla mnie.

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
3 miesięcy temu

5 stars
Dyniową zupe bardzo lubię, ale w wersji tajskie jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Marlena H.

Dziękuję i polecam

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 miesięcy temu

5 stars
Bardzo lubię zupę dyniową, może skuszę się też na tę tajską wersję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Pojedztam.pl

Polecam, jest pyszna i rozgrzewająca 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 miesięcy temu

Zupę dniową uwielbiam w każdej postaci. Ta na pewno też by mi smakowała.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 miesięcy temu

5 stars
Coś dla mnie, kocham takie smaki 😍

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

Widzę że nie tylko ja rozpoczęłam już na dobre sezon dyniowy. Też bardzo lubię to warzywo w towarzystwie mleczka kokosowego i pasty curry 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
1 rok temu

Bardzo lubię tajskie jedzenie. Oczywiście nie za czesto, ale dla odskoczni jest pysznie 🙂 chetnie bym zjadł taką zupę 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
1 rok temu

Lubię tajskie jedzenie ale niestety nie przepadam za zupami… Smak dla mnie zbyt mdły… Ale dynie lubię ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Sylwia R

Nie spotkałam się z tym, aby jakiekolwiek tajskie jedzenie było mdłe …

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
1 rok temu

Taką zupkę to ja lubię i szanuje. 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Witam. Na pewno skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
1 rok temu

Bardzo jestem ciekawa tego smaku, dlatego z wielką chęcią spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
2 lat temu

Bardzo fajny przepis na pewno skorzystamy?

https://atrakcyjne-wakacje-z-dzieckiem.blogspot.com

0
Odpowiedz
ola
ola
2 lat temu

ojej myślę, że mój luby byłby zachwycony taka propozycją na obiad:)

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Mmm. W 100% moje klimaty. Choć przyznam ze tajskiej z dynia jeszcze nie robiłam

0
Odpowiedz
Pat
Pat
2 lat temu

Uwielbiam kuchnie tajską, muszę spróbować zrobić tylko zamienie na coś kurczaka 🙂 Wygląda cudownie !

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Słabo znam kuchnię tajską:/

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Pyszna zupa, gdyby tak jeszcze ktoś ją zrobił :-)))
Akurat jestem głodna jak wilk 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Chętnie spróbuję takowej w wersji wege 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

z chęcią bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
2 lat temu

Uwielbiam tajskie jedzenie! A zupa z dynia rewelacja!

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
2 lat temu

Kuchnia tajska – mój numer 1!

0
Odpowiedz
Just Food Therapy
Just Food Therapy
3 lat temu

Ale to musi być pyszne! 😀 Na pewno spróbuję! 🙂

0
Odpowiedz
Madame Malonka
Madame Malonka
3 lat temu

Ciekawa jestem, czy można gdzieś jeszcze dostać dynie. Przepis wygląda bardzo zachęcająco.

0
Odpowiedz
Agnes
Agnes
3 lat temu

Wygląda apetycznie

0
Odpowiedz
Magda
Magda
3 lat temu

Uwielbiam wszystko co z dyni, ale zupy w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam, wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 lat temu

Uwielbiam azjatycką kuchnię! Takiej zupy nigdy jeszcze nie gotowałam, ale chyba się skuszę! 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Dynia i kurczak… Ciekawe połączenie

0
Odpowiedz
Białe zęby
Białe zęby
4 lat temu

mmm uwielbiam wszystko co tajskie

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
4 lat temu

Tajska kuchnia, to zdecydowanie moje klimaty… Tak mi się ostatnio pozmieniało, że im ostrzej tym lepiej 😉
A do tego sezon na dynię! Nic tylko robić 🙂

0
Odpowiedz
zuzia
zuzia
4 lat temu

mniam mniam, zupa wygląda rewelacyjnie. Ja zupy mogę jeść zawsze i nie ważne czy jest upał czy zimno 🙂 po prostu je kocham 🙂

0
Odpowiedz
Angelika - a dreamer's life
Angelika - a dreamer's life
4 lat temu

Uwielbiam takie smaki! Przepis zapisuję, tym bardziej że sezon na dynię trwa 🙂

0
Odpowiedz
MangoPapaja
MangoPapaja
4 lat temu

Trafiłaś dzisiaj w mój gust! Uwielbiam takie przepisy! Pozdrawiam

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply