Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa. Zapraszam na gęstą, kremową, aromatyczną i bardzo sycącą zupę - idealną na chłodniejsze, jesienne dni.
Porcje: 5
Składniki
- 500 g dyni *
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 g mrożonego groszku
- 160 g makaronu ryżowego
- 2 filety z kurczaka
- 2 szalotki
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
Odnośniki
- * waga po obraniu
Uwagi dodatkowe
- w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Dziękuje za przepis. Zrobiłam na obiad, mąż był zachwycony 🙂
Dla mnie połączenie mleka kokosowego i dynie jest obłędne. W ogóle cała kuchnia tajska jest jedną z moich ulubionych!
O widzisz! mleko kokosowe! bo już drugi miesiąc jemy dynię z ogródka i nie wiem, jakby ją odmienić… dzięki!
Zupę dyniową bardzo lubię, ale ta wersja jest zdecydowanie nie dla mnie.
Dyniową zupe bardzo lubię, ale w wersji tajskie jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda pysznie!
Dziękuję i polecam
Bardzo lubię zupę dyniową, może skuszę się też na tę tajską wersję.
Polecam, jest pyszna i rozgrzewająca 🙂
Zupę dniową uwielbiam w każdej postaci. Ta na pewno też by mi smakowała.
Coś dla mnie, kocham takie smaki 😍
Widzę że nie tylko ja rozpoczęłam już na dobre sezon dyniowy. Też bardzo lubię to warzywo w towarzystwie mleczka kokosowego i pasty curry 🙂
Bardzo lubię tajskie jedzenie. Oczywiście nie za czesto, ale dla odskoczni jest pysznie 🙂 chetnie bym zjadł taką zupę 🙂
Lubię tajskie jedzenie ale niestety nie przepadam za zupami… Smak dla mnie zbyt mdły… Ale dynie lubię ?
Nie spotkałam się z tym, aby jakiekolwiek tajskie jedzenie było mdłe …
Taką zupkę to ja lubię i szanuje. 🙂
Witam. Na pewno skorzystam z przepisu.
Bardzo jestem ciekawa tego smaku, dlatego z wielką chęcią spróbuję 🙂
Bardzo fajny przepis na pewno skorzystamy?
https://atrakcyjne-wakacje-z-dzieckiem.blogspot.com
ojej myślę, że mój luby byłby zachwycony taka propozycją na obiad:)
Mmm. W 100% moje klimaty. Choć przyznam ze tajskiej z dynia jeszcze nie robiłam
Uwielbiam kuchnie tajską, muszę spróbować zrobić tylko zamienie na coś kurczaka 🙂 Wygląda cudownie !
Słabo znam kuchnię tajską:/
Pyszna zupa, gdyby tak jeszcze ktoś ją zrobił :-)))
Akurat jestem głodna jak wilk 🙂
Chętnie spróbuję takowej w wersji wege 🙂
z chęcią bym spróbowała 🙂
Uwielbiam tajskie jedzenie! A zupa z dynia rewelacja!
Kuchnia tajska – mój numer 1!
Ale to musi być pyszne! 😀 Na pewno spróbuję! 🙂
Ciekawa jestem, czy można gdzieś jeszcze dostać dynie. Przepis wygląda bardzo zachęcająco.
Wygląda apetycznie
Uwielbiam wszystko co z dyni, ale zupy w wersji tajskiej jeszcze nie jadłam, wypróbuję 🙂
Uwielbiam azjatycką kuchnię! Takiej zupy nigdy jeszcze nie gotowałam, ale chyba się skuszę! 🙂
Dynia i kurczak… Ciekawe połączenie
mmm uwielbiam wszystko co tajskie
Tajska kuchnia, to zdecydowanie moje klimaty… Tak mi się ostatnio pozmieniało, że im ostrzej tym lepiej 😉
A do tego sezon na dynię! Nic tylko robić 🙂
mniam mniam, zupa wygląda rewelacyjnie. Ja zupy mogę jeść zawsze i nie ważne czy jest upał czy zimno 🙂 po prostu je kocham 🙂
Uwielbiam takie smaki! Przepis zapisuję, tym bardziej że sezon na dynię trwa 🙂
Trafiłaś dzisiaj w mój gust! Uwielbiam takie przepisy! Pozdrawiam