• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Ryby i owoce morza  /  14 grudnia, 2017

Tajski makaron smażony

Wędrówki po kuchni
Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
  • 200 g surimi w kształcie krewetek **
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 8 mini kolb kukurydzy
  • 6 cm imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • olej sezamowy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 5 łyżek cebulki dymki
  • 3 łyżki sezamu

Przygotowanie

  • Surimi grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
  • W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane surimi, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.

ODNOŚNIKI

  • * marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
  • ** można również użyć krewetek

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia azjatycka
  • Makarony
  • Ryby i owoce morza

Nawigacja wpisu

Migdałowe ciasteczka
Śledzie ze śliwką

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karola Buszujwkuchni
Karola Buszujwkuchni
4 lat temu

Uwielbiam krewetki! Muszę zapisać ten przepis i zrobić danie, bo wygląda pysznie! 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Netka
Ewa Netka
4 lat temu

Danie wygląda zacnie! 🙂 Chętnie wypróbuję w wersji wegetariańskiej bez krewetek 😉

0
Odpowiedz
Szaman
Szaman
4 lat temu

Robisz wyjątkowo apetyczne zdjęcia 🙂 Zazdro600

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
4 lat temu

Nie przepadam akurat za tym rodzajem kuchni, choć bardzo lobię dana makaronowe. Wygląda pysznie

0
Odpowiedz
Jud
Jud
4 lat temu

Rzadko gotuję potrawy azjatyckie, ale ta wygląda przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy
To gotują Saudyjskie Wielbłądy
4 lat temu

bardzo lubię kuchnię tajską 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
4 lat temu

Myślę, że mój mąż byłby zachwycony tym daniem! 🙂

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
4 lat temu

Nie jadłam krewetek jeszcze. ciekawy przepis.

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
4 lat temu

Pewnie trudno w to uwierzyć, ale nigdy jeszcze nie próbowałam krewetek i generalnie jakoś nie mogę przekonać się do owoców morza – choć te na zdjęciu wyglądają zachęcająco 🙂

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
4 lat temu

Uwielbiam krewety

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
4 lat temu

To jest kuchnia dla mnie! Uwielbiam orient! Krewetki! Wspaniały przepis , z którego napewno będę korzystać!

0
Odpowiedz
Anonim
Anonim
4 lat temu

Wygląda egzotycznie 🙂

0
Odpowiedz
sandra
sandra
4 lat temu

Ale mi się zachciało! Ale musze zamienić makaron na ryż.

0
Odpowiedz
Chytra Sztuka
Chytra Sztuka
4 lat temu

Ja dopiero w tym roku przekonałam się do krewetek. Podrzucam narzeczonemu przepis, niechaj mi upichci 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lat temu

Widziałam na facebooku! Wygląda bardzo apetycznie. 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
4 lat temu

uwielbiam kuchnie orientalne <3

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply