Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.
Porcje: 3
Składniki
- 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
- 200 g surimi w kształcie krewetek **
- 200 g filetów z kurczaka
- 1-2 czerwone papryczki chili
- 2 szalotki
- 8 mini kolb kukurydzy
- 6 cm imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z limonki
- olej sezamowy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 150 g makaronu ryżowego
- 5 łyżek cebulki dymki
- 3 łyżki sezamu
Przygotowanie
- Surimi grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
- W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane surimi, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.
ODNOŚNIKI
- * marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
- ** można również użyć krewetek
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam krewetki! Muszę zapisać ten przepis i zrobić danie, bo wygląda pysznie! 🙂
Danie wygląda zacnie! 🙂 Chętnie wypróbuję w wersji wegetariańskiej bez krewetek 😉
Robisz wyjątkowo apetyczne zdjęcia 🙂 Zazdro600
Nie przepadam akurat za tym rodzajem kuchni, choć bardzo lobię dana makaronowe. Wygląda pysznie
Rzadko gotuję potrawy azjatyckie, ale ta wygląda przepysznie 🙂
bardzo lubię kuchnię tajską 🙂
Myślę, że mój mąż byłby zachwycony tym daniem! 🙂
Nie jadłam krewetek jeszcze. ciekawy przepis.
Pewnie trudno w to uwierzyć, ale nigdy jeszcze nie próbowałam krewetek i generalnie jakoś nie mogę przekonać się do owoców morza – choć te na zdjęciu wyglądają zachęcająco 🙂
Uwielbiam krewety
To jest kuchnia dla mnie! Uwielbiam orient! Krewetki! Wspaniały przepis , z którego napewno będę korzystać!
Wygląda egzotycznie 🙂
Ale mi się zachciało! Ale musze zamienić makaron na ryż.
Ja dopiero w tym roku przekonałam się do krewetek. Podrzucam narzeczonemu przepis, niechaj mi upichci 🙂
Widziałam na facebooku! Wygląda bardzo apetycznie. 🙂
uwielbiam kuchnie orientalne <3