Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki tortowej
- 85 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
Nadzienie
- 60 g maku
- 4 łyżki gorącego mleka
- 4 jajka
- 2-4 łyżki cukru
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.
Nadzienie
- Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Uwagi dodatkowe
- skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Domowe wypieki u Justyny i Doroty
W tym roku musiałam się obejść bez makowca, bo… nie dostałam maku w sklepie, w którym zwykle robię zakupy. Ze względu na covid wolałam nie biegać już po mieście. Więc spokojnie poświatecznie mogę wypróbować Twój przepis.
U mnie bez makowca nie ma świąt , twój też fajnie wygląda.
O! Uwielbiam tarty, a takiej jeszcze nie próbowałam 🤔
Fajna odskocznia od tradycyjnego makowca ,chętnie skorzystam z przepisu 😉
Makowiec części u nas stosunkowo często, ale tarta makowa będzie nowością. Dziękuję za inspirację.
Zaraz po makaronie i zapiekance zabieram się za zrobienie tarty wg Twojego przepisu😍
Nieodłącznie mak kojarzy mi się że świętami Bożego Narodzenia 🎄
Tak, mak również i mi kojarzy się ze świętami i z moim mężem 😀 bo uwielbia makowce 🙂
Moje ukochane ciasto to makowiec (najlepiej seromakowiec), więc to na pewno by mi smakowało. A jak ślicznie ozdobione!
Lubię tartę z jabłkami, takiej z makiem nigdy nie robiłam
Jejku ja kto świetnie wyglada! Podeśle przepis mamie bo akurat szuka ciast na święta do upieczenia
Wygląda RE WE LA CYJNIE!
Uwielbiam ciasta makowe lub z dodatkiem maku. Nasuwa mi się jednak pytanie – mak zmieliłaś czy niekoniecznie?
Wszystko jest opisane w przepisie 🙂
Super przepis 😉 Z chęcią wypróbuję go u siebie w domu.
Tartę robię bardzo często, ale z makiem jeszcze nigdy. Warto spróbować.
przez Ciebie muszę wycierać klawiaturę 😉 Ślinka cieknie! Mniam 🙂
Sama nie przepadam za tartą makową, ale może zrobię ją dla rodziny. Oni ją uwielbiają.
Fantastycznie, że ti trafiłam, właśnie poszukiwałam pomysłu na tartę, chętnie skorzystam z przepisu, bo takiej jeszcze nie robiłam. 🙂
Ale śliczności , podziwiam 🙂
Myślę że będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu 🙂
Lubię piec tarty, a ta wygląda super. Będzie trzeba wypróbować:)
Piękna tarta 🙂 chętnie sięgnę po przepis
Wspaniale się prezentuje!
Dziękuję
Coś pysznego! Chętnie zjadłabym kawałek. 🙂
Kiedyś pieklam tarte, ale coś poszło nie tak i więcej nie podchodziłam. Myślę że z tą Twoją- warto wrócić do tematu ?
Pięknie wygląda 🙂 Na święta takie ciasto zrobi furorę 🙂
Mniam, pieknie się prezentuje ten przepis. 🙂 Pychotka, aż chce się jeść.
Świetny przepis 🙂 taki szczegółowy. Uwielbiam makowe ciasta, więc wrócę do Ciebie w weekend. Dzięki za inspirację.
Wygląda fantastycznie. Trudno się je robi?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Ciekawa tarta. Na pewno ją robię w te święta.