Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Okazje, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki, Wypieki kruche  /  23 listopada, 2014

Tarta makowa

Wędrówki po kuchni
Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie55 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki tortowej
  • 85 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka

Nadzienie

  • 60 g maku
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 4 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

    Ciasto kruche

    • Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
    • Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

    Nadzienie

    • Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
    • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

    Polewa

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

    Uwagi dodatkowe

    • skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.
     

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Domowe wypieki u Justyny i Doroty

    4.6 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Mak
    • Tarty

    Nawigacja wpisu

    Sałatka z zupek chińskich
    Surówka z marchewki i pora

    Podobne wpisy

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    31 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    4 lata temu

    W tym roku musiałam się obejść bez makowca, bo… nie dostałam maku w sklepie, w którym zwykle robię zakupy. Ze względu na covid wolałam nie biegać już po mieście. Więc spokojnie poświatecznie mogę wypróbować Twój przepis.

    0
    Odpowiedz
    Skucinskaart
    Skucinskaart
    4 lata temu

    U mnie bez makowca nie ma świąt , twój też fajnie wygląda.

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    4 lata temu

    O! Uwielbiam tarty, a takiej jeszcze nie próbowałam 🤔

    0
    Odpowiedz
    alexxia_pe
    alexxia_pe
    4 lata temu

    5 stars
    Fajna odskocznia od tradycyjnego makowca ,chętnie skorzystam z przepisu 😉

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    5 stars
    Makowiec części u nas stosunkowo często, ale tarta makowa będzie nowością. Dziękuję za inspirację.

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    Zaraz po makaronie i zapiekance zabieram się za zrobienie tarty wg Twojego przepisu😍
    Nieodłącznie mak kojarzy mi się że świętami Bożego Narodzenia 🎄

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Tak, mak również i mi kojarzy się ze świętami i z moim mężem 😀 bo uwielbia makowce 🙂

    1
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    5 lata temu

    Moje ukochane ciasto to makowiec (najlepiej seromakowiec), więc to na pewno by mi smakowało. A jak ślicznie ozdobione!

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    5 lata temu

    Lubię tartę z jabłkami, takiej z makiem nigdy nie robiłam

    0
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    5 lata temu

    Jejku ja kto świetnie wyglada! Podeśle przepis mamie bo akurat szuka ciast na święta do upieczenia

    0
    Odpowiedz
    Angela Dłubak
    Angela Dłubak
    5 lata temu

    Wygląda RE WE LA CYJNIE!

    0
    Odpowiedz
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Uwielbiam ciasta makowe lub z dodatkiem maku. Nasuwa mi się jednak pytanie – mak zmieliłaś czy niekoniecznie?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  AgataMan

    Wszystko jest opisane w przepisie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    5 lata temu

    Super przepis 😉 Z chęcią wypróbuję go u siebie w domu.

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    6 lata temu

    Tartę robię bardzo często, ale z makiem jeszcze nigdy. Warto spróbować.

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    6 lata temu

    przez Ciebie muszę wycierać klawiaturę 😉 Ślinka cieknie! Mniam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    6 lata temu

    Sama nie przepadam za tartą makową, ale może zrobię ją dla rodziny. Oni ją uwielbiają.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina Izabela Pycio
    Bookendorfina Izabela Pycio
    6 lata temu

    Fantastycznie, że ti trafiłam, właśnie poszukiwałam pomysłu na tartę, chętnie skorzystam z przepisu, bo takiej jeszcze nie robiłam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Ale śliczności , podziwiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jagoda
    Jagoda
    7 lata temu

    Myślę że będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Asia Kaczmarek
    Asia Kaczmarek
    7 lata temu

    Lubię piec tarty, a ta wygląda super. Będzie trzeba wypróbować:)

    0
    Odpowiedz
    Kasia i jej kobiecy świat
    Kasia i jej kobiecy świat
    7 lata temu

    Piękna tarta 🙂 chętnie sięgnę po przepis

    0
    Odpowiedz
    codojedzenia
    codojedzenia
    7 lata temu

    Wspaniale się prezentuje!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  codojedzenia

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    7 lata temu

    Coś pysznego! Chętnie zjadłabym kawałek. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila K.
    Kamila K.
    7 lata temu

    Kiedyś pieklam tarte, ale coś poszło nie tak i więcej nie podchodziłam. Myślę że z tą Twoją- warto wrócić do tematu ?

    0
    Odpowiedz
    Anna Lena ze Zjem Cię
    Anna Lena ze Zjem Cię
    7 lata temu

    Pięknie wygląda 🙂 Na święta takie ciasto zrobi furorę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    7 lata temu

    Mniam, pieknie się prezentuje ten przepis. 🙂 Pychotka, aż chce się jeść.

    0
    Odpowiedz
    Ewelina Gac
    Ewelina Gac
    7 lata temu

    Świetny przepis 🙂 taki szczegółowy. Uwielbiam makowe ciasta, więc wrócę do Ciebie w weekend. Dzięki za inspirację.

    0
    Odpowiedz
    jak muffinki
    jak muffinki
    8 lata temu

    Wygląda fantastycznie. Trudno się je robi?
    Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    8 lata temu

    Ciekawa tarta. Na pewno ją robię w te święta.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    31
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz