Rabarbar - głównie kojarzy się z babcinym kompotem serwowanym w upalny dzień czy drożdżowym wypiekiem w postaci bułek lub ciasta drożdżowego z kruszonką. Na rabarbarowy sezon co roku czekam z utęsknieniem i dobrze go wykorzystuję. Dziś zapraszam Was na pyszną tartę. Kwaskowy rabarbar połączony z kremowym serkiem, dopieszczony słodką polewą z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wspaniałe połączenie smaków.
Porcje: 12
Składniki
Kruche ciasto
- 220 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Nadzienie serowe
- 500 g rabarbaru
- 250 g serka kremowego *
- 85 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2½ łyżki mąki pszennej
Polewa
- 115 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i skórkę pomarańczową. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Tak przygotowany spód chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie serowe
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy oba rodzaje mąki i cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Serek ucieramy z cukrem , dodajemy jajko i dalej ucieramy na gładką masę.
- Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C. Pieczemy przez 10 minut. Następnie wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 30 minut.
Polewa
- Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i posiekaną drobno skórką pomarańczową. Polewę rozprowadzamy na upieczonej tarcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tartę przed podaniem należy dobrze schłodzić.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam serka Philadelphia
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Every cake you bake