Wytrawna tarta to wspaniały pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Choć dobra tarta jest świetnym pomysłem na każdą okazję! W zaledwie kilka chwil, z ogólnie dostępnych i prostych składników można zrobić fantastyczne danie. Przekonajcie się sami. Zapraszam na pyszną tartę z botwinką i kurczakiem, która wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Porcje: 4
Przygotowanie
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 85 g zimnego masła
- 50 ml zimnej wody
- płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 pęczek botwinki
- 1 filet kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
- 2 łyżki sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki otrębów mielonych
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie
- Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pyszne
Super przepis, wypróbuję. Lekkie (i na szczęście nieskomplikowanie) danie na ciepłe dni 🙂
Nie wiedziałem że tartę można przygotować aż na tyle sposobów.
Kiedyś robiłam tartę na słodko, ale pamiętam, że nie do końca mi wyszła 😛
Uwielbiam tarty, ale w takiej wersji jeszcze nie znałam. Nie przepadam za botwinką, ale może w takiej formie okazałaby się pyszna.
Polecam spróbować, może jednak posmakuje 🙂
Chętnie wypróbuję ten przepis? takiej wersji tarty jeszcze nie jadłam ?
Polecam jest pyszna 🙂
Mało w życiu jadłam botwinki, ale takie połączenie brzmi naprawdę pysznie. Zrobiłam się głodna! Boję się do Ciebie wchodzić, bo od razu chcę pędzić do kuchni :P.
Akurat mam na stanie botwinkę – miałam ochotę na zupkę, ale tarta chyba wyjdzie lepiej! 😀
Ciekawy sposób na botwinkę, chociaż ja chyba zrobię wersję bez kurczaka
Takich dobroci jeszcze nie jadłem 🙂
Bomba! jutro wypróbuję 😉
Bardzo lubię tarty na słodko, ale pora spróbować i wytrawnych 🙂
Nie wymyślił bym tego, tarta z botwinką. No rewelacja na pewno wypróbuje
Wygląda przepysznie, więc na pewno tez tak smakuje. Szkoda że nie umiem robić tarty 🙁
Swietny przepis, wyprobuje <3
Tarta z botwinką! Ale świetny pomysł 🙂
Jak pięknie to wygląda!
Pyszności i ładne i smaczne , ciekawe zestaweinie , tak w ten sposób przyrządzonej botwinki nie jadłam 🙂
świetny przepis na tartę, jeszcze nie jadłam a już wiem że lubię;)