• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Pizza, tarty, Przepisy  /  7 czerwca, 2013

Tarta z botwinką

Wędrówki po kuchni
Wytrawna tarta to wspaniały pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Choć dobra tarta jest świetnym pomysłem na każdą okazję! W zaledwie kilka chwil, z ogólnie dostępnych i prostych składników można zrobić fantastyczne danie. Przekonajcie się sami. Zapraszam na pyszną tartę z botwinką i kurczakiem, która wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Przygotowanie

    Składniki

      Ciasto kruche

      • 200 g mąki pszennej
      • 85 g zimnego masła
      • 50 ml zimnej wody
      • płaska łyżeczka soli

      Nadzienie

      • 1 pęczek botwinki
      • 1 filet kurczaka
      • 200 g śmietany 18%
      • 2 jajka
      • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
      • 2 łyżki sera żółtego
      • gałka muszkatołowa
      • pieprz czarny
      • oliwa
      • sól

      Dodatkowo

      • 1 łyżka masła
      • 2 łyżki otrębów mielonych

      Przygotowanie

        Ciasto kruche

        • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

        Nadzienie

        • Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
        • Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
        • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.
          Smacznego!
        0 0 vote
        Article Rating

        Zobacz wpisy

        Kompot z rabarbaru
        Karnıyarık

        Podobne wpisy

        Tort waniliowo-malinowy
        Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

        Tort waniliowo-malinowy

        Tort Rafaello
        Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

        Tort Rafaello

        Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
        Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

        Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

        Subscribe
        Powiadom o
        guest
        Ocena przepisu




        Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
        guest
        Ocena przepisu




        Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
        20 komentarzy
        Newest
        Oldest Most Voted
        Inline Feedbacks
        View all comments
        Projekt Spokój
        Projekt Spokój
        1 rok temu

        Super przepis, wypróbuję. Lekkie (i na szczęście nieskomplikowanie) danie na ciepłe dni 🙂

        0
        Odpowiedz
        Marcin
        Marcin
        1 rok temu

        Nie wiedziałem że tartę można przygotować aż na tyle sposobów.

        0
        Odpowiedz
        Aleksandra
        Aleksandra
        1 rok temu

        Kiedyś robiłam tartę na słodko, ale pamiętam, że nie do końca mi wyszła 😛

        0
        Odpowiedz
        Aneta S.
        Aneta S.
        1 rok temu

        Uwielbiam tarty, ale w takiej wersji jeszcze nie znałam. Nie przepadam za botwinką, ale może w takiej formie okazałaby się pyszna.

        0
        Odpowiedz
        admin
        Autor
        admin
        1 rok temu
        Reply to  Aneta S.

        Polecam spróbować, może jednak posmakuje 🙂

        0
        Odpowiedz
        Kamila Ka
        Kamila Ka
        1 rok temu

        Chętnie wypróbuję ten przepis? takiej wersji tarty jeszcze nie jadłam ?

        0
        Odpowiedz
        admin
        Autor
        admin
        1 rok temu
        Reply to  Kamila Ka

        Polecam jest pyszna 🙂

        0
        Odpowiedz
        Globfoterka
        Globfoterka
        2 lat temu

        Mało w życiu jadłam botwinki, ale takie połączenie brzmi naprawdę pysznie. Zrobiłam się głodna! Boję się do Ciebie wchodzić, bo od razu chcę pędzić do kuchni :P.

        0
        Odpowiedz
        Marta
        Marta
        2 lat temu

        Akurat mam na stanie botwinkę – miałam ochotę na zupkę, ale tarta chyba wyjdzie lepiej! 😀

        0
        Odpowiedz
        Kasia
        Kasia
        2 lat temu

        Ciekawy sposób na botwinkę, chociaż ja chyba zrobię wersję bez kurczaka

        0
        Odpowiedz
        Spirulina
        Spirulina
        2 lat temu

        Takich dobroci jeszcze nie jadłem 🙂

        0
        Odpowiedz
        Mrs Debora
        Mrs Debora
        2 lat temu

        Bomba! jutro wypróbuję 😉

        0
        Odpowiedz
        Potrawy z różnych stron świata
        Potrawy z różnych stron świata
        2 lat temu

        Bardzo lubię tarty na słodko, ale pora spróbować i wytrawnych 🙂

        0
        Odpowiedz
        justyna
        justyna
        2 lat temu

        Nie wymyślił bym tego, tarta z botwinką. No rewelacja na pewno wypróbuje

        0
        Odpowiedz
        Justyna
        Justyna
        2 lat temu

        Wygląda przepysznie, więc na pewno tez tak smakuje. Szkoda że nie umiem robić tarty 🙁

        0
        Odpowiedz
        Monika
        Monika
        2 lat temu

        Swietny przepis, wyprobuje <3

        0
        Odpowiedz
        Magda Jasińska
        Magda Jasińska
        2 lat temu

        Tarta z botwinką! Ale świetny pomysł 🙂

        0
        Odpowiedz
        Paulina
        Paulina
        2 lat temu

        Jak pięknie to wygląda!

        0
        Odpowiedz
        krystynabozenna
        krystynabozenna
        2 lat temu

        Pyszności i ładne i smaczne , ciekawe zestaweinie , tak w ten sposób przyrządzonej botwinki nie jadłam 🙂

        0
        Odpowiedz
        Angelika
        Angelika
        4 lat temu

        świetny przepis na tartę, jeszcze nie jadłam a już wiem że lubię;)

        0
        Odpowiedz

        wedrowkipokuchni

        wedrowkipokuchni
        Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
        Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
        Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
        W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na milion kawałków 💔 O godzinie 13.45 Vikusia pobiegła za tęczowy most 🌈 Zbyt wcześnie wybrała się w tą podróż 😪 To była trudna decyzja, ale nie chcieliśmy przedłużać jej cierpienia. Odeszła na moich rękach - utulona, kochana, w gronie najbliższych jej osób, których zawsze radośnie witała merdając swoim ogonkiem. Była wyjątkowym przyjacielem i wspaniałym kompanem podróży. Towarzyszką spacerów, zabaw i wspólnych posiłków. Wielbicielką pizzy, makaronu i mojego fotela. Wierną asystentką moich sesji zdjęciowych. Będzie nam jej brakować, bardzo 😪  Kochamy Cię Nusia ❤️ Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze ❤️ ❤️ ❤️ #najlepszyorzyjaciel #mybestfriend #tęczowymost #pies #dod #mydog #beagle #kochamcię #nazawszerazem
        Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

        Tagi

        • Babki
        • Boże Narodzenie
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta kruche
        • Ciasta ucierane
        • Ciasta z owocami
        • Ciasteczka
        • Ciasto francuskie
        • Cukinia
        • Czosnek niedźwiedzi
        • Dania bezmięsne
        • Dania jednogarnkowe
        • Dania z ryżem
        • Desery
        • Drób
        • Jajka
        • Jeżyny
        • Kapusta
        • Kokos
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia włoska
        • Makarony
        • Maliny
        • Mięso mielone
        • Mleko kokosowe
        • Orzechy
        • Pieczarki
        • Pieczywo
        • Pierogi kluski naleśniki
        • Przetwory z warzyw
        • Rabarbar
        • Ryby i owoce morza
        • Sałatki
        • Serniki na zimno
        • Serniki pieczone
        • Szpinak
        • Torty
        • Truskawki
        • Wielkanoc
        • Wieprzowina
        • Wołowina
        • Zdrowo i Fit
        • Zupy klasyczne
        • Zupy kremy

        Archiwum

        • LIFESTYLE
        • ABC kuchni
        • Podróże
        • Autorka
        • Współpraca
        • Kontakt
        • Polityka prywatności i cookies
        • Elara Pro by LyraThemes.com
        • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
        Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
        Polityka prywatności i cookies

        Privacy Overview

        This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
        Necessary
        Always Enabled

        Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

        Non-necessary

        Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

        SAVE & ACCEPT
        wpDiscuz
        20
        0
        Would love your thoughts, please comment.x
        ()
        x
        | Reply