Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  12 lipca, 2014

Tarta z cukinią i ricottą

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna - z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 zielone cukinie
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki sera Grana Padano
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
  • Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Ricotta
  • Wypieki wytrawne

Nawigacja wpisu

Tikka masala
Makaron z klopsikami według Jamiego

Podobne wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
English 4 work
English 4 work
4 lata temu

Lubię cukinię pod różnymi postaciami. Dlatego też będę pamiętać o tym przepisie. Cukinii w takiej wersji jeszcze nie przygotowywałam. Jak widać, w przypadku gotowania jeżeli chodzi o pomysły, to …. sky is the limit:) Gratuluję. Ciekawy pomysł na przyrządzenie cukinii w innej odsłonie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  English 4 work

Dziękuje i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Zapowiada się ciekawe smakowe połączenie, przepis chętnie wykorzystam. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

5 stars
Uwielbiam tarty i chętnie do nich wracam 🙂 A tą mogę polecić. Wypróbowana.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Taka tarta narobiła mi smaka

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Takiej wersji tartej jeszcze nie jadłam, musi byc smaczna 🙂

0
Odpowiedz
be4ealthy
be4ealthy
4 lata temu

Smakowicie się prezentuje, świetne połączenie 😀

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
to musi być obłędne połączenie, zapisałam przepis, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Ricotty wielka fanka nigdy nie byłam,ale za to cukinia na kilogramy,więc na pewno wyprobuje przepis ♡

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Myślę, że w tym zestawieniu może Ci posmakować 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
4 lata temu

Ale proste i szybkie danie 🙂 jeszcze takiego połaczenia nie jadłam.

0
Odpowiedz
Zan Pale
Zan Pale
5 lata temu

Tarta i cukinia – nigdy nie próbowałam ale brzmi pysznie 😀

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

To musi być pyszne. Zrobię ❗

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lata temu

takiej tarty jeszcze nie jadłam

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Wygląda pysznie i na pewno tez tak smakuje!

0
Odpowiedz
Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
7 lata temu

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Dobrze znaleźć kolejną możliwość jej wykorzystania w kuchni. 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu
Odpowiedź do  Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl

Odkąd odwiedzam bloga z wedrowkami dochodzę do wniosku,ze cukinia ma nieskończoną ilość zastosowań i to jest pyszne! ♡♡

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Tak, chyba z niej można zrobić wszystko, bo jest neutralna w smaku

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
7 lata temu

Uwielbiam takie tarty, pięknie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Ale pyszności! Chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Super pomysł!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Wyglada rewelacyjnie, a połączenie cukinii z ciastem francuskim jest naprawdę kuszące.

0
Odpowiedz
Bookiecik
Bookiecik
7 lata temu

Obłęd! Wygląda niezmiernie apetycznie. Zastanawiam się tylko, czy nie jest mdła w smaku?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Bookiecik

Zioła i ser sprawiają, że nie jest z pewnością mdła 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

W życiu bym nie wpadła na pomysł, by połączyć takie składniki razem! Przepis wydaje się w miarę prosty i szybki, co dla takiego laika jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie, bardzo ważne. Dziękuję za ten przepis.

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
7 lata temu

Na pewno zrobię sobie takie danie w jakiś dzień 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
7 lata temu

Ale mi narobiłaś smaka 🙂 Na pewno wypróbuję

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz