Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna - z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.
Porcje: 8
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 2 zielone cukinie
- 250 g ricotty
- 3 łyżki sera Grana Padano
- 1 duże jajko
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Dodatkowo
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię cukinię pod różnymi postaciami. Dlatego też będę pamiętać o tym przepisie. Cukinii w takiej wersji jeszcze nie przygotowywałam. Jak widać, w przypadku gotowania jeżeli chodzi o pomysły, to …. sky is the limit:) Gratuluję. Ciekawy pomysł na przyrządzenie cukinii w innej odsłonie.
Dziękuje i bardzo polecam 🙂
Zapowiada się ciekawe smakowe połączenie, przepis chętnie wykorzystam. 🙂
Uwielbiam tarty i chętnie do nich wracam 🙂 A tą mogę polecić. Wypróbowana.
Taka tarta narobiła mi smaka
Takiej wersji tartej jeszcze nie jadłam, musi byc smaczna 🙂
Smakowicie się prezentuje, świetne połączenie 😀
to musi być obłędne połączenie, zapisałam przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Ricotty wielka fanka nigdy nie byłam,ale za to cukinia na kilogramy,więc na pewno wyprobuje przepis ♡
Myślę, że w tym zestawieniu może Ci posmakować 🙂
Ale proste i szybkie danie 🙂 jeszcze takiego połaczenia nie jadłam.
Tarta i cukinia – nigdy nie próbowałam ale brzmi pysznie 😀
To musi być pyszne. Zrobię ❗
takiej tarty jeszcze nie jadłam
Wygląda pysznie i na pewno tez tak smakuje!
Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Dobrze znaleźć kolejną możliwość jej wykorzystania w kuchni. 🙂
Odkąd odwiedzam bloga z wedrowkami dochodzę do wniosku,ze cukinia ma nieskończoną ilość zastosowań i to jest pyszne! ♡♡
Tak, chyba z niej można zrobić wszystko, bo jest neutralna w smaku
Uwielbiam takie tarty, pięknie się prezentuje 🙂
Ale pyszności! Chętnie bym spróbowała. 🙂
Super pomysł!
Wyglada rewelacyjnie, a połączenie cukinii z ciastem francuskim jest naprawdę kuszące.
Obłęd! Wygląda niezmiernie apetycznie. Zastanawiam się tylko, czy nie jest mdła w smaku?
Zioła i ser sprawiają, że nie jest z pewnością mdła 🙂
W życiu bym nie wpadła na pomysł, by połączyć takie składniki razem! Przepis wydaje się w miarę prosty i szybki, co dla takiego laika jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie, bardzo ważne. Dziękuję za ten przepis.
Na pewno zrobię sobie takie danie w jakiś dzień 🙂
Ale mi narobiłaś smaka 🙂 Na pewno wypróbuję