• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  12 lipca, 2014

Tarta z cukinią i ricottą

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna - z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 zielone cukinie
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki sera Grana Padano
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
  • Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.
    Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Galette z cukinią i ricottą

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Wypieki wytrawne

Zobacz wpisy

Tikka masala
Makaron z klopsikami według Jamiego

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
English 4 work
English 4 work
3 miesięcy temu

Lubię cukinię pod różnymi postaciami. Dlatego też będę pamiętać o tym przepisie. Cukinii w takiej wersji jeszcze nie przygotowywałam. Jak widać, w przypadku gotowania jeżeli chodzi o pomysły, to …. sky is the limit:) Gratuluję. Ciekawy pomysł na przyrządzenie cukinii w innej odsłonie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  English 4 work

Dziękuje i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 miesięcy temu

Zapowiada się ciekawe smakowe połączenie, przepis chętnie wykorzystam. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam tarty i chętnie do nich wracam 🙂 A tą mogę polecić. Wypróbowana.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 miesięcy temu

Taka tarta narobiła mi smaka

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 miesięcy temu

Takiej wersji tartej jeszcze nie jadłam, musi byc smaczna 🙂

0
Odpowiedz
be4ealthy
be4ealthy
6 miesięcy temu

Smakowicie się prezentuje, świetne połączenie 😀

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
6 miesięcy temu

5 stars
to musi być obłędne połączenie, zapisałam przepis, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
6 miesięcy temu

Ricotty wielka fanka nigdy nie byłam,ale za to cukinia na kilogramy,więc na pewno wyprobuje przepis ♡

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Agaman

Myślę, że w tym zestawieniu może Ci posmakować 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
6 miesięcy temu

Ale proste i szybkie danie 🙂 jeszcze takiego połaczenia nie jadłam.

0
Odpowiedz
Zan Pale
Zan Pale
1 rok temu

Tarta i cukinia – nigdy nie próbowałam ale brzmi pysznie 😀

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

To musi być pyszne. Zrobię ❗

0
Odpowiedz
ania
ania
1 rok temu

takiej tarty jeszcze nie jadłam

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Wygląda pysznie i na pewno tez tak smakuje!

0
Odpowiedz
Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
2 lat temu

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Dobrze znaleźć kolejną możliwość jej wykorzystania w kuchni. 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 miesięcy temu
Reply to  Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl

Odkąd odwiedzam bloga z wedrowkami dochodzę do wniosku,ze cukinia ma nieskończoną ilość zastosowań i to jest pyszne! ♡♡

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu
Reply to  Agaman

Tak, chyba z niej można zrobić wszystko, bo jest neutralna w smaku

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
2 lat temu

Uwielbiam takie tarty, pięknie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Ale pyszności! Chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
3 lat temu

Super pomysł!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lat temu

Wyglada rewelacyjnie, a połączenie cukinii z ciastem francuskim jest naprawdę kuszące.

0
Odpowiedz
Bookiecik
Bookiecik
3 lat temu

Obłęd! Wygląda niezmiernie apetycznie. Zastanawiam się tylko, czy nie jest mdła w smaku?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Bookiecik

Zioła i ser sprawiają, że nie jest z pewnością mdła 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
3 lat temu

W życiu bym nie wpadła na pomysł, by połączyć takie składniki razem! Przepis wydaje się w miarę prosty i szybki, co dla takiego laika jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie, bardzo ważne. Dziękuję za ten przepis.

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
3 lat temu

Na pewno zrobię sobie takie danie w jakiś dzień 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
3 lat temu

Ale mi narobiłaś smaka 🙂 Na pewno wypróbuję

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply