Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia polska, Obiady, Pizza, tarty, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 sierpnia, 2023

Tarta z grzybami leśnymi i karmelizowaną cebulą

Wędrówki po kuchni
Kruche, maślane ciasto z kremowym nadzieniem pełnym aromatycznych, leśnych grzybów i karmelizowanej cebuli. Brzmi pysznie, prawda? A zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Tarta skradła nasze serca, więc co roku, kiedy lasy zaczynają tak cudownie pachnieć grzybami, tarta obowiązkowo pojawia się na naszym stole. Ach, jaka ona jest pyszna! Kwintesencja jesiennych smaków w każdym kęsie!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Pieczenie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 250 g grzybów leśnych *
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 200 ml śmietany cream fresh **
  • 100 g serka kremowego
  • 40 g sera cheddar
  • 2 jajka L
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Nadzienie

    • Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty ser, posiekany drobno czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i odstawiamy na bok.
    • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy moc palnika i smażymy cebulę powoli do momentu, aż cebula ładnie się skarmelizuje. U mnie trwało to 30 minut. Cebula powinna być złocista i miękka, ale nie spalona, gdyż będzie gorzka. Tak przygotowaną cebulę przekładamy na talerz.
    • Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy grzyby i podsmażamy około 5-10 minut. Większość płynów z patelni powinna odparować.
    • Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy o wymiarach 34x12 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na wierzchu ciasta układamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (fasolą, grochem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut.
    • Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy kulki ceramiczne oraz papier. Na spód układamy równomiernie karmelizowaną cebulę i grzyby. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy tartę przez około 25 minut.
    • Tarta przed podaniem powinna odpocząć około 15 minut, zanim ją pokroimy. Świetnie również smakuje na zimno.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * podgrzybki,
      ** można zastąpić dobrą śmietaną 18%

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Grzyby

    Nawigacja wpisu

    Nalewka z owoców czarnego bzu
    Sałatka wielowarzywna na zimę

    Podobne wpisy

    Klopsiki z jelenia w sosie z brandy
    Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

    Łazanki z kapustą i pieczarkami
    Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Łazanki z kapustą i pieczarkami

    Pieczarki marynowane
    Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 stycznia, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

    Pieczarki marynowane

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    1 rok temu

    5 stars
    I piękna i na pewno smaczna, aż zachęcasz by zrobić podobną do Twojej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Pewnie, że zachęcam, bo warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    1 rok temu

    Właśnie jadę na grzyby. Obiecuję że jeśli coś uzbieram zrobię tę tartę dla rodzinki w następny weekend

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Pyszności, chętnie bym spróbowała! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zuzanna Zuza
    Zuzanna Zuza
    1 rok temu

    Wytrawne tarty uwielbiam , a to jest bardzo pyszna, jesienna propozycja

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Widziałam na instagramie, wygląda naprawdę pysznie! Aż poczułam zapach tej tarty. 🙂

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    1 rok temu

    Moja mama powinna ją zrobić bo zaczęła chodzić na grzyby więc te składnik miałaby od razu.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Wygląda bardzo kusząco, przyznam, że chętnie bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Miye

    Dziekuję

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    1 rok temu

    5 stars
    Myślę, że warto mieć na uwadze ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    1 rok temu

    Świetna propozycja na nadchodzącą jesień. A nadzienie śmietanowo-serowe zachęca mnie jeszcze bardziej.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    Te jesienne smaki bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    1 rok temu

    5 stars
    Lubię zupę grzybową, dlatego musiała wypróbować przepisu z grzybami. Jestem przekonana, że będzie dobrze.

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Angela

    Grzybową tez bardzo lubię

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Angela

    5 stars
    Też będę chciała mieć na uwadze tę tartę.

    0
    Odpowiedz
    Krystyna
    Krystyna
    1 rok temu

    Pięknie się prezentuje ta tarta, chętnie bym przekąsiła, bardzo lubię grzybki…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Krystyna

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    grzyby leśne są przepyszne, taka tarta to na pewno rarytas. Lubię tartą.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    O tak! Grzyby to pyszny smak jesieni

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Bardzo lubię grzybowe dania. Tarta bardzo w moich klimatach smakowych.

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    1 rok temu

    Ostatnio miałam ochotę na tartę z gruszką i serem pleśniowym 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    1 rok temu

    Dawno nie jadłam wytrawnej tarty, a naszła mnie na nią ochota.

    0
    Odpowiedz
    P...
    P...
    1 rok temu

    5 stars
    Mniam, jestem przekonana, że taka tarta mi zasmakuje.

    0
    Odpowiedz
    Małgosia B
    Małgosia B
    1 rok temu

    Sezon na grzybki rozpoczęty. Danie do wykonania koniecznie po najbliższych zbiorach.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Małgosia B

    Zdecydowanie polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz