Kruche, maślane ciasto z kremowym nadzieniem pełnym aromatycznych, leśnych grzybów i karmelizowanej cebuli. Brzmi pysznie, prawda? A zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Tarta skradła nasze serca, więc co roku, kiedy lasy zaczynają tak cudownie pachnieć grzybami, tarta obowiązkowo pojawia się na naszym stole. Ach, jaka ona jest pyszna! Kwintesencja jesiennych smaków w każdym kęsie!
Porcje: 4
Składniki
- 250 g grzybów leśnych *
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 200 ml śmietany cream fresh **
- 100 g serka kremowego
- 40 g sera cheddar
- 2 jajka L
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Przygotowanie
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty ser, posiekany drobno czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i odstawiamy na bok.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy moc palnika i smażymy cebulę powoli do momentu, aż cebula ładnie się skarmelizuje. U mnie trwało to 30 minut. Cebula powinna być złocista i miękka, ale nie spalona, gdyż będzie gorzka. Tak przygotowaną cebulę przekładamy na talerz.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy grzyby i podsmażamy około 5-10 minut. Większość płynów z patelni powinna odparować.
- Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy o wymiarach 34x12 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na wierzchu ciasta układamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (fasolą, grochem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut.
- Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy kulki ceramiczne oraz papier. Na spód układamy równomiernie karmelizowaną cebulę i grzyby. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy tartę przez około 25 minut.
- Tarta przed podaniem powinna odpocząć około 15 minut, zanim ją pokroimy. Świetnie również smakuje na zimno. Smacznego!
Odnośniki
- * podgrzybki, ** można zastąpić dobrą śmietaną 18%
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
I piękna i na pewno smaczna, aż zachęcasz by zrobić podobną do Twojej 🙂
Pewnie, że zachęcam, bo warto 🙂
Właśnie jadę na grzyby. Obiecuję że jeśli coś uzbieram zrobię tę tartę dla rodzinki w następny weekend
Pyszności, chętnie bym spróbowała! 🙂
Wytrawne tarty uwielbiam , a to jest bardzo pyszna, jesienna propozycja
Widziałam na instagramie, wygląda naprawdę pysznie! Aż poczułam zapach tej tarty. 🙂
Moja mama powinna ją zrobić bo zaczęła chodzić na grzyby więc te składnik miałaby od razu.
Wygląda bardzo kusząco, przyznam, że chętnie bym spróbowała 🙂
Dziekuję
Myślę, że warto mieć na uwadze ten przepis.
Świetna propozycja na nadchodzącą jesień. A nadzienie śmietanowo-serowe zachęca mnie jeszcze bardziej.
Te jesienne smaki bardzo polecam 🙂
Lubię zupę grzybową, dlatego musiała wypróbować przepisu z grzybami. Jestem przekonana, że będzie dobrze.
Grzybową tez bardzo lubię
Też będę chciała mieć na uwadze tę tartę.
Pięknie się prezentuje ta tarta, chętnie bym przekąsiła, bardzo lubię grzybki…
Dziękuję
grzyby leśne są przepyszne, taka tarta to na pewno rarytas. Lubię tartą.
O tak! Grzyby to pyszny smak jesieni
Bardzo lubię grzybowe dania. Tarta bardzo w moich klimatach smakowych.
Ostatnio miałam ochotę na tartę z gruszką i serem pleśniowym 🙂
Dawno nie jadłam wytrawnej tarty, a naszła mnie na nią ochota.
Mniam, jestem przekonana, że taka tarta mi zasmakuje.
Sezon na grzybki rozpoczęty. Danie do wykonania koniecznie po najbliższych zbiorach.
Zdecydowanie polecam 🙂