Pachnące, słodkie jeżyny to zdecydowanie symbol lata i początku jesieni. Podczas spaceru warto nazbierać trochę jeżyn, które są nie tylko bardzo smacznym, ale także zdrowym darem natury. W kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Zainspirowana wspaniałym przepisem Marthy Stewart przygotowałam pyszną tartę. Zastąpiłam jedynie maliny, jeżynami. Tak powstała fantastyczna tarta jeżynowa z idealnie kruchym spodem i delikatnym musem jeżynowym. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 12
Składniki
Spód
- 250 g ciastek zbożowych *
- 50 g masła
Mus jeżynowy
- 450 ml śmietanki kremówki
- 400 g jeżyn
- 5 łyżek cukru
- 2¼ łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Spód
- Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.
Mus jeżynowy
- Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn.
- Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.
Uwagi dodatkowe
* użyłam ciastek Degistive
Adapted from Martha Stewart
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam porzeczki, jeżyny. Wszystkie małe owoce lekko przykwaskowe. Ta tarta wygląda obłędnie. Nie mogę się doczekać Kiedy ją wypróbuję. Nie mogę się napatrzec. Syn ma uroziny za tydzień, to będę mieć okazję.
Super, mam nadzieję że będzie smakować 🙂
Smakowicie wygląda ta tarta, taki deserek do kawy to marzenie
jeżynowym…. aż ślinka mi leci
Jeżyny uwielbiam za ich kwaskowatość, ale takiego musu nigdy nie robiłam.
Chętnie skuszę się na taki słodki smakołyk, owocowa nuta przyjemnie będzie wiodła prym. 🙂
Ta tarta wygląda obłędnie! Z przyjemnością spróbowała bym kawałeczek. No…może dwa! 🙂
Uwielbiam tarty, chętnie spróbuję! 🙂
Tak mnie skusiłaś, że nie mam wyjścia muszę porwać Tobie ten większy kawałek 🙂
pozdrawiam.
Jestem głodna a obiad za chwilę. Nie kuś mnie nie kuś bo w brzuszku burczy 🙂
Serdeczności.
Uwielbiam tarty w każdym możliwym wydaniu! Z musem jeżynowym jeszcze nie robiłam, choć jeżyny rosną za płotem 😉
Zachęcam do zrobienia 🙂
Tak szybkiej i prostej w przygotowaniu tarty jeszcze nie znałam 🙂 Muszę wypróbować przepis.
Czas jeżyn, u nas obrodziły niesamowicie! Tarta wygląda apetycznie.
Wygląda super! Smakuje zapewne jeszcze lepiej. Ciekaw jestem czy śmietanę dałoby się czymś innym zastąpić?
Oczywiście, można spróbować z jogurtem naturalnym lub greckim 🙂
Pysznie pora wybrać się na jeżyny tylko niech te upały miną.
Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale ogólnie bardzo je lubię.
Tarty uwielbiam, choć za jezynami nie przepadam, wolę borówki ?zapowiada się smakowicie ☺️
Wygląda apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuje przepis
Narobiłaś smaku 🙁
jestem już po śniadaniu i coś słodkiego bym zjadła do kawy
Bardzo lubię rzeczy z jeżynami
Ojej, nigdy takiego nie jadłam!! Chętnie bym skosztowała <3
Zapowiada się łatwo i przyjemnie, chętnie wykorzystam przepis, ale zastosuję inne owoce z racji, iż ostatnio nie widuję za dużo jeżyn. A te sklepowe, jeśli już gdzieś się pojawią, mają już zupełnie inny smak. Jakie proponujesz w zastępstwie?
Maliny,borówki… ale chyba większość owoców się tu sprawdzi 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Są świetne 🙂
Dziękuję 🙂
Ależ to musi smakować, mmmm … 😀
Wspanialy i szybki przepis Takie lubie.
Fantastyczna tarta, obśliniłam ekran 😀
Dziękuję 🙂