Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Ciasta z owocami, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki, Wypieki kruche  /  26 września, 2014

Tarta z musem jeżynowym

Wędrówki po kuchni
Pachnące, słodkie jeżyny to zdecydowanie symbol lata i początku jesieni. Podczas spaceru warto nazbierać trochę jeżyn, które są nie tylko bardzo smacznym, ale także zdrowym darem natury. W kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Zainspirowana wspaniałym przepisem Marthy Stewart przygotowałam pyszną tartę. Zastąpiłam jedynie maliny, jeżynami. Tak powstała fantastyczna tarta jeżynowa z idealnie kruchym spodem i delikatnym musem jeżynowym. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 250 g ciastek zbożowych *
  • 50 g masła

Mus jeżynowy

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 400 g jeżyn
  • 5 łyżek cukru
  • 2¼ łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

    Spód

    • Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

    Mus jeżynowy

    • Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn.
    • Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
    • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.

    Uwagi dodatkowe

    * użyłam ciastek Degistive
    Adapted from Martha Stewart

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Jeżyny
    • Tarty

    Nawigacja wpisu

    Sałatka makaronowa z porem
    Sałatka makaronowa z brokułem

    Podobne wpisy

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  20 lutego, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

    Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami
    Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  19 września, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

    Serowa tarta z morelami
    Ciasta z owocami, Przepisy, Tarty słodkie, Wypieki, Wypieki kruche  /  15 lipca, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Serowa tarta z morelami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Kinga
    Kinga
    4 lata temu

    Uwielbiam porzeczki, jeżyny. Wszystkie małe owoce lekko przykwaskowe. Ta tarta wygląda obłędnie. Nie mogę się doczekać Kiedy ją wypróbuję. Nie mogę się napatrzec. Syn ma uroziny za tydzień, to będę mieć okazję.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kinga

    Super, mam nadzieję że będzie smakować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    4 lata temu

    Smakowicie wygląda ta tarta, taki deserek do kawy to marzenie

    0
    Odpowiedz
    Sawka
    Sawka
    4 lata temu

    jeżynowym…. aż ślinka mi leci

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lata temu

    5 stars
    Jeżyny uwielbiam za ich kwaskowatość, ale takiego musu nigdy nie robiłam.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Chętnie skuszę się na taki słodki smakołyk, owocowa nuta przyjemnie będzie wiodła prym. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    4 lata temu

    5 stars
    Ta tarta wygląda obłędnie! Z przyjemnością spróbowała bym kawałeczek. No…może dwa! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia Oberda
    Kasia Oberda
    5 lata temu

    Uwielbiam tarty, chętnie spróbuję! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco
    Edi i Marco
    5 lata temu

    Tak mnie skusiłaś, że nie mam wyjścia muszę porwać Tobie ten większy kawałek 🙂
    pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco
    Edi i Marco
    5 lata temu

    Jestem głodna a obiad za chwilę. Nie kuś mnie nie kuś bo w brzuszku burczy 🙂
    Serdeczności.

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Uwielbiam tarty w każdym możliwym wydaniu! Z musem jeżynowym jeszcze nie robiłam, choć jeżyny rosną za płotem 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Marta

    Zachęcam do zrobienia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    5 lata temu

    Tak szybkiej i prostej w przygotowaniu tarty jeszcze nie znałam 🙂 Muszę wypróbować przepis.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Czas jeżyn, u nas obrodziły niesamowicie! Tarta wygląda apetycznie.

    0
    Odpowiedz
    duecappucci
    duecappucci
    5 lata temu

    Wygląda super! Smakuje zapewne jeszcze lepiej. Ciekaw jestem czy śmietanę dałoby się czymś innym zastąpić?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  duecappucci

    Oczywiście, można spróbować z jogurtem naturalnym lub greckim 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gosia B
    Gosia B
    6 lata temu

    Pysznie pora wybrać się na jeżyny tylko niech te upały miną.

    0
    Odpowiedz
    Naturalnie Andzia pl
    Naturalnie Andzia pl
    6 lata temu

    Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale ogólnie bardzo je lubię.

    0
    Odpowiedz
    Angelika F
    Angelika F
    6 lata temu

    Tarty uwielbiam, choć za jezynami nie przepadam, wolę borówki ?zapowiada się smakowicie ☺️

    0
    Odpowiedz
    OkiemMamy
    OkiemMamy
    6 lata temu

    Wygląda apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuje przepis

    0
    Odpowiedz
    Kornel Tomicki/Trener relacji
    Kornel Tomicki/Trener relacji
    6 lata temu

    Narobiłaś smaku 🙁

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    6 lata temu

    jestem już po śniadaniu i coś słodkiego bym zjadła do kawy

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    6 lata temu

    Bardzo lubię rzeczy z jeżynami

    0
    Odpowiedz
    Ola M.
    Ola M.
    6 lata temu

    Ojej, nigdy takiego nie jadłam!! Chętnie bym skosztowała <3

    0
    Odpowiedz
    MaMa Berbecia
    MaMa Berbecia
    7 lata temu

    Zapowiada się łatwo i przyjemnie, chętnie wykorzystam przepis, ale zastosuję inne owoce z racji, iż ostatnio nie widuję za dużo jeżyn. A te sklepowe, jeśli już gdzieś się pojawią, mają już zupełnie inny smak. Jakie proponujesz w zastępstwie?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  MaMa Berbecia

    Maliny,borówki… ale chyba większość owoców się tu sprawdzi 🙂

    0
    Odpowiedz
    NaturalnieAndzia
    NaturalnieAndzia
    7 lata temu

    Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Są świetne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  NaturalnieAndzia

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena Chojnacka
    Magdalena Chojnacka
    7 lata temu

    Ależ to musi smakować, mmmm … 😀

    0
    Odpowiedz
    Jadwiga Grzegorczyk
    Jadwiga Grzegorczyk
    7 lata temu

    Wspanialy i szybki przepis Takie lubie.

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    8 lata temu

    Fantastyczna tarta, obśliniłam ekran 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Smakołyki Asi

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    32
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz