Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów. Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie. Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!
Porcje: 8
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 250 g zielonych szparagów
- 35 g prosciutto
Nadzienie
- 250 g ricotty
- 40 g parmezanu
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 jajko L
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 małe jajko
Przygotowanie
- Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Świetne połączenie szparagów z prościutto. W zasadzie taką tartę można przygotować z dowolnymi składnikami, ale akurat ta jest moim ulubionym 😉
Tak, można pokombinować ze składnikami, aczkolwiek ta smakuje fantastycznie
Super przepis! Zapisuję. Zastanawiałam się właśnie co tu jeszcze zrobić ze szparagów. Dlaczego ciasto francuskie mam nakłuwać widelcem? O co w tym chodzi? PS Nie znam za bardzo tajników gotowania;)
Brzmi pysznie:)
Co przepis to coraz to cudniejsze danie – nie wiem jak to robisz i skąd masz czas na to i te pomysły. Pyszność!!
Chwilowo mam więcej czasu, bo siedzę w domu 🙂
Zdecydowanie wolę jeść szparagi luzem – ugotowane bez niczego.
Szparagi staram się jeść teraz bardzo często. Niedługo koniec sezonu.
Smacznego!
Wieki ie jadłam francuskiego ciasta – czas to zmienić 🙂
Pyszności! Trzeba korzystać póki mamy szparagi 🙂
bardzo ciekawi mnie ta tarta na słono, ja w swojej karierze mam tylko te słodkie 😉
Koniecznie spróbuj wytrawnej tarty 🙂
A wiesz, że ja nigdy nie jadłam szparagów? Jakoś tak się wydarzyło, że nie miałam okazji 🙂
Nie wierzę 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂
Tak czułam, ze będzie to ricotta 🙂 tylko ja dałabym kolendrę zamiast koperku, jakoś bardziej mi pasuje do szparagów. No ale oczywiście każdy lubi co innego 🙂 pomysł na pewno podkradam 🙂
Zachęcona Twoimi przepisami, kupiłam dzisiaj szparagi, bo akurat na nie weszłam :-)))
Zobaczę, co mi się uda zrobić 😉
Ciekawe co ciekawego u Ciebie powstanie 🙂
Bardzo smaczna łączka 🙂
Ależ to wygląda apetycznie, na pewno kiedyś zrobię
Pyszności ! Same słodkości 🙂 i pomysł na obiad już tez mam
tarta na francuskim? na Kruchym nie lepsza?
Na kruchym też lubię, ale na francuskim to szybka przekąska 🙂
Ups, za.szparagami nie przepadam, ale lubi je moja mama, ciekawe czy w takiej wersji jej zasmakują
Ja trochę przyzwyczajałam się do ich smaku, ale teraz bardzo sobie je cenię. 🙂
Świetny przepis lecz ja nie lubię tarty 🙁
Sam wygląd tej tarty sprawia, że czuje się głodna. Chętnie taką bym zrobiła, ale dziś mam zaplanowaną z rabarbaren
No to może następnym razem 🙂
Myślę, że będzie to smaczne
Z przyjemnością wracam na Twojego bloga po kolejne inspiracje:)
Cieszę się 🙂
Jak zwykle jestem zachwycona Twoimi propozycjami, zrobię na pewno
Dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam szparagi! Super wygląda
Lubię wszystko, co na cieście francuskim, uwielbiam szparagi… czas wypróbować ten przepis 🙂
Wygląda super! 😍
Świetny pomysł. Myślę, że u nas w domu mógłby się sprawdzić, bo wszyscy, łącznie z dzieciakami, zajadają się szparagami.
Gorąco polecam 🙂
Poezja, widzę przed sobą obraz. Normalnie Vincent Willem van Gogh .
Tylko powiesić w sypialni, leżeć, oglądać i przybierać na wadze od patrzenia 🙂
Kocham szparagi, właśnie dzisiaj kupiłam zielone i myślę, co z nimi jutro zrobić.
No i podsunęłaś mi pomysł.
No i do tego Sauvignon blanc. Polecać nie musisz.
Biorę w ciemno!!!
Wino i tarta ze szparagami to przepis na udany wieczór 🙂
Tarta wygląda niezwykle apetycznie, może kiedyś zrobimy.
Niczym pięknie namalowany wiosenny obraz. 🙂
A przepisem oczywiście, że się zainspiruję. 🙂
Same smakołyki. Z ogromną chęcią bym spróbowała.To wygląda niesamowicie smakowicie.