• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów. Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie. Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
4.6 from 10 votes
Porcje: 8
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto

Nadzienie

  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
  • Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Szparagi

Zobacz wpisy

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym
Scones z truskawkami

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
41 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna Soul Studio
Martyna Soul Studio
7 miesięcy temu

Super przepis! Zapisuję. Zastanawiałam się właśnie co tu jeszcze zrobić ze szparagów. Dlaczego ciasto francuskie mam nakłuwać widelcem? O co w tym chodzi? PS Nie znam za bardzo tajników gotowania;)

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 miesięcy temu

5 stars
Brzmi pysznie:)

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
7 miesięcy temu

Co przepis to coraz to cudniejsze danie – nie wiem jak to robisz i skąd masz czas na to i te pomysły. Pyszność!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

Chwilowo mam więcej czasu, bo siedzę w domu 🙂

1
Odpowiedz
Miye
Miye
7 miesięcy temu

Zdecydowanie wolę jeść szparagi luzem – ugotowane bez niczego.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Szparagi staram się jeść teraz bardzo często. Niedługo koniec sezonu.
Smacznego!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
7 miesięcy temu

Wieki ie jadłam francuskiego ciasta – czas to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

5 stars
Pyszności! Trzeba korzystać póki mamy szparagi 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
7 miesięcy temu

5 stars
bardzo ciekawi mnie ta tarta na słono, ja w swojej karierze mam tylko te słodkie 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Koniecznie spróbuj wytrawnej tarty 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 miesięcy temu

A wiesz, że ja nigdy nie jadłam szparagów? Jakoś tak się wydarzyło, że nie miałam okazji 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Marta

Nie wierzę 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
7 miesięcy temu

Tak czułam, ze będzie to ricotta 🙂 tylko ja dałabym kolendrę zamiast koperku, jakoś bardziej mi pasuje do szparagów. No ale oczywiście każdy lubi co innego 🙂 pomysł na pewno podkradam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 miesięcy temu

5 stars
Zachęcona Twoimi przepisami, kupiłam dzisiaj szparagi, bo akurat na nie weszłam :-)))
Zobaczę, co mi się uda zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  krystynabozenna

Ciekawe co ciekawego u Ciebie powstanie 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Bardzo smaczna łączka 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 miesięcy temu

Ależ to wygląda apetycznie, na pewno kiedyś zrobię

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 miesięcy temu

4 stars
Pyszności ! Same słodkości 🙂 i pomysł na obiad już tez mam

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
7 miesięcy temu

tarta na francuskim? na Kruchym nie lepsza?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Sawka

Na kruchym też lubię, ale na francuskim to szybka przekąska 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
7 miesięcy temu

Ups, za.szparagami nie przepadam, ale lubi je moja mama, ciekawe czy w takiej wersji jej zasmakują

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
7 miesięcy temu
Reply to  Marysia K

Ja trochę przyzwyczajałam się do ich smaku, ale teraz bardzo sobie je cenię. 🙂

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
7 miesięcy temu

2 stars
Świetny przepis lecz ja nie lubię tarty 🙁

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
8 miesięcy temu

Sam wygląd tej tarty sprawia, że czuje się głodna. Chętnie taką bym zrobiła, ale dziś mam zaplanowaną z rabarbaren

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Anszpi

No to może następnym razem 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
8 miesięcy temu

Myślę, że będzie to smaczne

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
8 miesięcy temu

5 stars
Z przyjemnością wracam na Twojego bloga po kolejne inspiracje:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Cieszę się 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 miesięcy temu

Jak zwykle jestem zachwycona Twoimi propozycjami, zrobię na pewno

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Ania

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 miesięcy temu

Uwielbiam szparagi! Super wygląda

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
8 miesięcy temu

Lubię wszystko, co na cieście francuskim, uwielbiam szparagi… czas wypróbować ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 miesięcy temu

Wygląda super! 😍

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
8 miesięcy temu

5 stars
Świetny pomysł. Myślę, że u nas w domu mógłby się sprawdzić, bo wszyscy, łącznie z dzieciakami, zajadają się szparagami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Kasia Kowalska

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
8 miesięcy temu

5 stars
Poezja, widzę przed sobą obraz. Normalnie Vincent Willem van Gogh .
Tylko powiesić w sypialni, leżeć, oglądać i przybierać na wadze od patrzenia 🙂
Kocham szparagi, właśnie dzisiaj kupiłam zielone i myślę, co z nimi jutro zrobić.
No i podsunęłaś mi pomysł.
No i do tego Sauvignon blanc. Polecać nie musisz.
Biorę w ciemno!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

Wino i tarta ze szparagami to przepis na udany wieczór 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
8 miesięcy temu

5 stars
Tarta wygląda niezwykle apetycznie, może kiedyś zrobimy.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu

Niczym pięknie namalowany wiosenny obraz. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
7 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

A przepisem oczywiście, że się zainspiruję. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Same smakołyki. Z ogromną chęcią bym spróbowała.To wygląda niesamowicie smakowicie.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply