Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów. Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie. Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
4.60 from 10 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto

Nadzienie

  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
  • Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Ricotta
  • Szparagi

Nawigacja wpisu

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym
Scones z truskawkami

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym
Przepisy, Śniadania, Zdrowo i Fit  /  6 maja, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
49 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Patryk
Patryk
4 lata temu

Świetne połączenie szparagów z prościutto. W zasadzie taką tartę można przygotować z dowolnymi składnikami, ale akurat ta jest moim ulubionym 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Patryk

Tak, można pokombinować ze składnikami, aczkolwiek ta smakuje fantastycznie

-1
Odpowiedz
Martyna Soul Studio
Martyna Soul Studio
5 lata temu

Super przepis! Zapisuję. Zastanawiałam się właśnie co tu jeszcze zrobić ze szparagów. Dlaczego ciasto francuskie mam nakłuwać widelcem? O co w tym chodzi? PS Nie znam za bardzo tajników gotowania;)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Martyna Soul Studio

Ciasto nakłuwa się po to, aby równomiernie rosło i nie pojawiały się wybrzuszenia

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

5 stars
Brzmi pysznie:)

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Co przepis to coraz to cudniejsze danie – nie wiem jak to robisz i skąd masz czas na to i te pomysły. Pyszność!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Chwilowo mam więcej czasu, bo siedzę w domu 🙂

1
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Zdecydowanie wolę jeść szparagi luzem – ugotowane bez niczego.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Szparagi staram się jeść teraz bardzo często. Niedługo koniec sezonu.
Smacznego!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Anna

tak, sezon dobiega końca więc trzeba korzystać ile się da

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Wieki ie jadłam francuskiego ciasta – czas to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

5 stars
Pyszności! Trzeba korzystać póki mamy szparagi 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Katarzyna

O tak!

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
bardzo ciekawi mnie ta tarta na słono, ja w swojej karierze mam tylko te słodkie 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Koniecznie spróbuj wytrawnej tarty 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

A wiesz, że ja nigdy nie jadłam szparagów? Jakoś tak się wydarzyło, że nie miałam okazji 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Nie wierzę 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
5 lata temu

Tak czułam, ze będzie to ricotta 🙂 tylko ja dałabym kolendrę zamiast koperku, jakoś bardziej mi pasuje do szparagów. No ale oczywiście każdy lubi co innego 🙂 pomysł na pewno podkradam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  AgaMan

Dla mnie kolenra słabo tu pasuje, ale to oczywiście kwestia gustu

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Zachęcona Twoimi przepisami, kupiłam dzisiaj szparagi, bo akurat na nie weszłam :-)))
Zobaczę, co mi się uda zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Ciekawe co ciekawego u Ciebie powstanie 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Bardzo smaczna łączka 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Ależ to wygląda apetycznie, na pewno kiedyś zrobię

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Ania

Super

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

4 stars
Pyszności ! Same słodkości 🙂 i pomysł na obiad już tez mam

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

tarta na francuskim? na Kruchym nie lepsza?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

Na kruchym też lubię, ale na francuskim to szybka przekąska 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
5 lata temu

Ups, za.szparagami nie przepadam, ale lubi je moja mama, ciekawe czy w takiej wersji jej zasmakują

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Ja trochę przyzwyczajałam się do ich smaku, ale teraz bardzo sobie je cenię. 🙂

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
5 lata temu

2 stars
Świetny przepis lecz ja nie lubię tarty 🙁

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Sam wygląd tej tarty sprawia, że czuje się głodna. Chętnie taką bym zrobiła, ale dziś mam zaplanowaną z rabarbaren

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anszpi

No to może następnym razem 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu

Myślę, że będzie to smaczne

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
5 lata temu

5 stars
Z przyjemnością wracam na Twojego bloga po kolejne inspiracje:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Cieszę się 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Jak zwykle jestem zachwycona Twoimi propozycjami, zrobię na pewno

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
5 lata temu

Uwielbiam szparagi! Super wygląda

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lata temu

Lubię wszystko, co na cieście francuskim, uwielbiam szparagi… czas wypróbować ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Justyna

Koniecznie spróbuj 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Wygląda super! 😍

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
5 lata temu

5 stars
Świetny pomysł. Myślę, że u nas w domu mógłby się sprawdzić, bo wszyscy, łącznie z dzieciakami, zajadają się szparagami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Kowalska

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Poezja, widzę przed sobą obraz. Normalnie Vincent Willem van Gogh .
Tylko powiesić w sypialni, leżeć, oglądać i przybierać na wadze od patrzenia 🙂
Kocham szparagi, właśnie dzisiaj kupiłam zielone i myślę, co z nimi jutro zrobić.
No i podsunęłaś mi pomysł.
No i do tego Sauvignon blanc. Polecać nie musisz.
Biorę w ciemno!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Wino i tarta ze szparagami to przepis na udany wieczór 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Tarta wygląda niezwykle apetycznie, może kiedyś zrobimy.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Niczym pięknie namalowany wiosenny obraz. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

A przepisem oczywiście, że się zainspiruję. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Same smakołyki. Z ogromną chęcią bym spróbowała.To wygląda niesamowicie smakowicie.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
49
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz