Mam ogromną słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam go zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W kilka chwil można z niego wyczarować tyle wspaniałości - o ile mamy gotowe ciasto, bo przygotowanie jego jest dość pracochłonne. Na szczęście dziś można dostać dobrej jakości ciasto francuskie, na maśle, bez sztucznych dodatków, więc warto mieć go pod ręką na wypadek niespodziewanych gości, czy też ochoty na przekąskę lub coś słodkiego. Te tartaletki to prawdziwa uczta! Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z soczystą brzoskwinią i nutą wanilii smakuje rewelacyjnie. Wystarczy pokroić ciasto, ułożyć brzoskwinie, posypać migdałami i do pieca. Łatwiej się nie da!
Porcje: 12
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego *
- 3-4 duże świeże brzoskwinie
- 1 łyżka cukru
- ⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Glazura
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
- Brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy pestki i kroimy w grubsze plasterki. Skrapiamy ekstraktem z wanilii, posypujemy cukrem i lekko mieszamy.
- Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów o wymiarach 7x7 i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Na każdym kawałku ciasta układamy 3-4 plasterki brzoskwiń. Brzegi ciasta smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 20-25 minut, aż ciastka będą rumiane.
Glazura
- Do cukru pudru dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej mleka. Przestudzone ciastka dekorujemy przygotowaną glazurą. Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam dobrej jakości ciasta francuskiego, na maśle, bez sztucznych dodatków
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
bardzo lubię takie przepisy, a już połączenie ciasta francuskiego, migdałów i brzoskwini to coś wspaniałego!
Przyznam, że wygląda to bardzo smakowicie 🙂 Muszę koniecznie takie przygotować 🙂
Pamiętam jak kiedyś podobne tartaletki z brzoskwiniami kupowałem w piekarni, dostawałem je jeszcze gorące z pieca. Nie wiedziałem, że je tak łatwo można przygotować, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Są bardzo proste, więc warto je przygotować w domu 🙂
Zrobiliśmy wczoraj a Twojego przepisu, są absolutnie genialne
Świetny pomysł na podwieczorek albo słodki poczęstunek. Szybko i smacznie – takie przepisy lubię
Bardzo lubimy takie szybkie słodkości z ciasta francuskiego 😉
Chwilowo ograniczam mąkę i cukier, ale oczami to bym jadł jak szalony
Lubię tartaletki i brzoskwinie, więc dla mnie to połączenie idealne.
Prezentują się smacznie, teraz w sumie sezon na brzoskwinie więc przepis na czasie.
Trzeba korzystać z sezonowych dobrodziejstw natury 🙂
jak zwykle doskonały pomysł i wykonanie
Pysznie wyglądają! muszę staruszkowi teraz pyknąć jakieś słodkie małe co nieco, bo mi ochorzał 😉 Może się ucieszy 😀
Dobry pomysł. Zdrówka dla niego 🙂
Nigdy nie podjęłam się samodzielnego przygotowania ciasta francuskiego, ale musze poszukać na sklepowej półce tego lepszego
Jest trochę droższe, ale warto 🙂
Jak dla mnie deser idealny! Lekki, w sam raz na lato
Dziękuję
Ooo! TO brzmi jak świetny pomysł na oryginalny deser! Może spróbuje! Dzięki za pomysł!
Proszę i bardzo polecam 🙂
Wyglądają kusząco, już wyobrażam sobie, jak się w nie wgryzam i rozkoszuję smakiem. 🙂
Musze je zrobić u siebie bo wygląda apetycznie pozdrawiam
Brzoskwinie to pyszne owoce i w deserach smakują świetnie.
My właśnie też ostatnio mamy fazę na francuskie ciasto 😀 Przeważnie robimy je wtedy kiedy wpadnie mi w ręce jakaś przecena na ciasto francuskie w markecie xD